εικόνα άρθρου: Η Ορθοδοξία χρειάζεται την πειθώ ή την Αλήθεια;
Άρθρο της Κωνσταντίνα Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Οι υπερασπιστές του Φαναρίου, το Ουκρανικό και τα fake news ως μέσο πειθούς…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με την έλευση του Κιέβου Επιφανίου στην Ελλάδα, όπως παρουσιάζει η σχετική είδηση, οι υπερασπιστές του Φαναρίου έθιξαν το Ουκρανικό ζήτημα επιστρατεύοντας ως όπλο του λόγου τους θεολογικά fake news.

Ο αρθρογράφος Ιερομόναχος Νικήτας Παντοκρατορινός με μεγάλη επιτυχία γίνεται το φερέφωνο του Πατριάρχη. Χρησιμοποιεί την κατηγορία ψεύδους ως προς τα γεγονότα – fake news που παρουσιάζονται επιδέξια με διαφόρους τρόπους και μέσα πειθούς. Γνωρίζοντας την επίδραση της επίκλησης στο συναίσθημα προς τον αθεολόγητο και ακατήχητο λαό, χρησιμοποιεί συγκινησιακή γλώσσα μιλώντας για “ρωσική προπαγάνδα” και “χειραγώγηση” αναφέροντας μάλιστα τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. Επιτίθεται φανερά στην Εκκλησία της Ρωσίας συγκαλύπτοντας και αποσιωπώντας τις ευθύνες για τις παραβάσεις των Ιερών Κανόνων του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

Είναι φαινόμενο της εποχής μας, όσοι Αγιορείτες εκφράζονται με θέσεις σύμφωνες προς την Πατριαρχική γραμμή να δημοσιεύονται οι παρεμβάσεις τους επωνύμως σε πλήθος κοσμικών και εκκλησιαστικών μέσων στο διαδίκτυο.

Αντιθέτως, όσοι Αγιορείτες εκφράζουν θέσεις ελεγκτικές προς την Πατριαρχική γραμμή -υπερασπιζόμενοι την αλήθεια της πίστεως- είναι αναγκασμένοι να εκφράζονται ανώνυμα, διότι κινδυνεύουν από τα αντίποινα έως και τη διαγραφή από το μοναχολόγιο της μονής τους, τους διωγμούς, την ειρωνεία και την εξουθένωση. Έτσι οι θέσεις τους δημοσιεύονται μόνο σε μερίδα των εκκλησιαστικών μέσων που βρίσκονται στον αγώνα…

Σε παλαιότερη ανάρτηση της Κατάνυξης, αναρτήθηκε βίντεο στο οποίο αναλύονται διεξοδικά τα γεγονότα: «Στις 11 Οκτωβρίου 2018 λοιπόν, οι επίσκοποι του Φαναρίου αποφάσισαν να θεωρήσουν την Ουκρανία ως κανονική επικράτειά τους αναγνωρίζοντας τον επικεφαλή του Πατριαρχείου Κιέβου Φιλάρετο και τον επικεφαλή της UAOC (των Ουνιτών) Μακάριο ως κανονικούς επισκόπους. Δηλαδή, η αφαίρεση της ιεροσύνης και το ανάθεμα του Φιλάρετου, που αναγνωρίστηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για δεκαπέντε χρόνια, ακυρώθηκε ξαφνικά. […] Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι φαναριώτες ονόμασαν επισκόπους τον Επιφάνιο και όλους τους άλλους ανθρώπους που “χειροτόνησε” ο Φιλάρετος, όντας υπό ανάθεμα. Από την άποψη της διδασκαλίας της Εκκλησίας, κανείς δε μπορεί να δώσει στους λαϊκούς αναδρομικά το επισκοπικό και ιερατικό αξίωμα, είναι ο πλήρης παραλογισμός. […] Το θέμα έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατηγόρησε στο σχίσμα του Φιλαρέτου τα μέλη της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας και τους ονόμασε Ρώσους. […] Η προσπάθεια του Φαναρίου να παρουσιάσει το σχίσμα στην Ορθοδοξία ως εθνικό, ως των Ρώσων εναντίον των Ελλήνων, ταιριάζει τέλεια στο πλαίσιο της γεωπολιτικής, όπου πολλές πολιτικές δυνάμεις επιμένουν στη “ρωσική απειλή”, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εκκλησιαστική πραγματικότητα.»

Η μυστικότητα των κινήσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιουργεί βάσιμους προβληματισμούς για το κατά πόσο είναι ορθόδοξη θεολογικά η πολιτική του. 

Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, π.Θεόδωρος Ζήσης, κατά την εισήγηση του στην Ημερίδα για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο αναφέρει: «Στήν Οὐκρανία ἐνεργώντας ὁ πατριάρχης Βαρθολομαῖος ἀντισυνοδικά ὡς «πρῶτος ἄνευ ἴσων» κατά τήν καινοφανῆ ἐκκλησιολογία τοῦ Φαναρίου καί ἀγνοώντας τήν κανονική τοπική αὐτόνομη ἐκκλησία, τήν ὑπό τόν μητροπολίτη ᾽Ονούφριο, καί τήν Μητέρα Ἐκκλησία τῆς Ρωσίας, στήν δικαιοδοσία τῆς ὁποίας ὑπάγεται, ὄχι μονο δέν ἀποκατέστησε τήν ἑνότητα, ἀλλά διηύρυνε καί μεγάλωσε τό σχίσμα, μέ διωγμούς καί μῖσος ἐναντίον τῶν μή σχισματικῶν Ὀρθοδόξων, ὅπως πληροφορούμαστε ἀπό τήν εἰδησεογραφία καί ὅπως θά ἀκούσουμε καί ἀπό τόν ἐξ Οὐκρανίας αὐτόπτη μάρτυρα ὁμιλητή μας. Τό σχίσμα μάλιστα δέν παραμένει στήν Οὐκρανία, ἀλλά ἐπεκτείνεται σέ ὅλο τόν ἐκκλησιαστικό χῶρο τῶν Ὀρθοδόξων» .

Η Ψευδοεκκλησία χρησιμοποιεί ψεύδη με τις παρακάτω εκδοχές, όπως ο π. Νικόλαος Μανώλης αναφέρει στην εισήγηση του στην Ημερίδα για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο:

  •  «Ψεύδος ως προς τη διδασκαλία της Εκκλησίας: οι ψευδοποιμένες διδάσκουν δόγματα που είναι ανορθόδοξα 
  • Ψεύδος ως προς την ερμηνεία των κανόνων της Εκκλησίας: οι ψευδοποιμένες ερμηνεύουν ψευδός τους ιερούς κανόνες που τιμωρούν τις πράξεις και τις διδασκαλίες τους 
  • Ψεύδος ως προς τα γεγονότα: οι αιρετίζοντες ψευδοποιμένες αποκρύπτουν τα γεγονότα που δεν τους συμφέρουν ή παρουσιάζουν τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο ώστε να συμφωνούν με τους ιερούς κανόνες ή παρουσιάζουν αιρετικούς όσους τους ελέγχουν για την αίρεση τους και χρησιμοποιούν τους διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι έχουν κύρος για να περάσουν την άποψη τους 

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες ψευδών ανήκουν σε αυτό που λέμε προπαγάνδα, ενώ ειδικότερα η τρίτη κατηγορία μπορεί να καταταχθεί σε αυτό που ονομάζουμε fake news» .

Τα ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΟΣ: «Τό Οὐκρανικό Αὐτοκέφαλο καί ἡ νέα Ἐκκλησιολογία τοῦ Φαναρίου» απαντούν σε κάθε ερώτημα που μπορεί να προκύψει στον αναγνώστη, όπως και οι εισηγήσεις των ομιλητών.

Άραγε η Ορθοδοξία χρειάζεται την πειθώ;… Άραγε η Αλήθεια δεν φτάνει;

Μήπως το Βίωμα της Ορθοδοξίας μιλάει τη γλώσσα της Αλήθειας; 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η εισήγηση του π.Θεοδώρου Ζήση στην Ημερίδα για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο [ΒΙΝΤΕΟ – ΚΕΙΜΕΝΟ 2019] 
Η εισήγηση του π.Νικολάου Μανώλη στην Ημερίδα για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο [ΒΙΝΤΕΟ-ΚΕΙΜΕΝΟ 2019] 
Ενόψει μιας Πανορθόδοξης για το Ουκρανικό: Επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας
Ουκρανικό Αυτοκέφαλο- Ώρα μηδέν για την Εκκλησία της Ελλάδας [ΒΙΝΤΕΟ 2019]

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.