Επικαιρότητα

Όταν τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα. Επέτειος 80 χρόνων από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

εικόνα άρθρου: Όταν τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα. Επέτειος 80 χρόνων από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Δυστυχώς, η Θεολογική Σχολή ΑΠΘ υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια έναν φιλοπαπικό, φιλοεβραϊκό και φιλομασονικό χαρακτήρα…


Επετειακή εκδήλωση με θέμα «Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον», διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυσή της (1942-2022).

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και πολλοί καθηγητές. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και άλλοι. Παρέστησαν ακόμη οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων και ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

«Μέσα στις οκτώ αυτές δεκαετίες, με συνέπεια και μόχθο, με αστοχίες και μεγάλες στιγμές, η Θεολογική Σχολή υπηρέτησε τα θεολογικά γράμματα και κυρίως την Εκκλησία, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό», ανέφεραν μεταξύ πολλών άλλων επαινετικών για την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε ότι η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ στο παρελθόν έδωσε πλούσιους πνευματικούς καρπούς με την άνθιση των πατερικών μελετών, την ανανέωση του ενδιαφέροντος για τον συκοφαντημένο Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, την ακτινοβολία της Σχολής στις σλαβικές Ορθόδοξες Εκκλησίες κα. Όμως δυστυχώς τα στερνά της Θεολογικής Σχολής δεν τιμούν τα πρώτα.

Η Θεολογική Σχολή τις τελευταίες δεκαετίες τελεί υπό κατάληψη των οικουμενιστών και μασώνων ή φιλομασώνων καθηγητών οι οποίοι, μάλιστα, απαιτούν να τους αναγνωρίσουμε το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης του περιεχομένου της Πίστης μας. Όποιος δεν έχει την ακαδημαϊκή ιδιότητα δεν δικαιούται “δια να ομιλεί”. Δεν δικαιούνται οι αμόρφωτες γιαγιάδες να υπερασπίζονται την πίστη τους, οι απλοί ιερείς να προτάσσουν θεολογικά επιχειρήματα κατά των αιρέσεων, οι μοναχοί και λαϊκοί να δίνουν αγώνες και να ελέγχουν τη δημόσια έκφραση του εκκοσμικευμένου και διαθρησκειακού τους πνεύματος. 

Όσο για την πνεύμα εκκοσμίκευσης που επικρατεί στη σχολή αρκεί να κάνει μία έρευνα κάποιος ρωτώντας τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής αν οι προγαμιαίες σχέσεις είναι αμαρτία ή αν η Ορθοδοξία είναι η μοναδική οδός σωτηρίας. Το πιό πιθανό είναι να έρθει  αντιμέτωπος με μία δυσάρεστη πραγματικότητα. 

Κατά τον μέγα Φωστήρα της Εκκλησίας, άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, υπάρχουν τριών ειδών θεολογίες:

α) Η ασφαλής και μυστική των θεοπτών θεολόγων, οι οποίοι ομιλούν εκ προσωπικής εμπειρίας και κοινωνίας με τον Ζώντα Θεό.

β) Η φιλόσοφος θεολογία των μη εχόντων προσωπική εμπειρία θεοπτίας, αλλά εν ταπεινώσει δεχομένων τις εμπειρίες και θεοπτίες των Άγιων και θεολογούντων συμφώνως προς αυτές. Η θεολογία αυτή χρησιμοποιεί την αποδεικτική μέθοδο, αυτήν δηλαδή που αποδεικνύει τις θεολογικές θέσεις με συλλογισμούς βάσει της Αποκαλύψεως και των καταγεγραμμένων εμπειριών των Αγίων.

γ) Η καινή θεολογία των θρασέων θεολόγων, οι οποίοι απορρίπτουν τις εμπειρίες των Αγίων και θεολογούν διαλεκτικώς κατά τις δικές τους φιλοσοφικές αρχές. Εκπρόσωπος της διαλεκτικής θεολογίας ήταν στους χρόνους του Αγίου Παλαμά ο δυτικός μοναχός Βαρλαάμ.

Παλαιότερα οι πατέρες της Εκκλησίας και το πλήρωμά της έθεταν τα χαρίσματά τους, τη συνθετότητα της σκέψης, της λογιοσύνη, την κλήση για το «ερευνάτε τας γραφάς», ακόμα και τους τίτλους σπουδών και τις περγαμηνές, αποκλειστικά και μόνο στη διάθεση Ορθοδοξίας, στις υπηρεσίες του αληθινού Θεού.

Πόσες τέτοιες περιπτώσεις αγίων, εν καιρώ κινδυνευούσης πίστης, παρέθεσαν τα τεκμήρια εκείνα που συνέθλιψαν και καταδίκασαν πλάνες και αιρέσεις; Σήμερα, όντως χαρισματικοί άνθρωποι, καταξιωμένοι, έγιναν υποχείρια μιας πραγματικά φθηνής και μάταιης «θεολογίας», της θολολογίας του Οικουμενισμού, και όχι μόνο δεν τον καταδικάζουν συνοδικά αλλά τον αθωώνουν κι’ όλας χρησιμοποιώντας μία γλοιώδη και σαθρή επιχειρηματολογία. Και ακόμα χειρότερα αναπαράγουν μεσω των φοιτητών τους τους εαυτούς τους.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Θεολογική Σχολή ΑΠΘ -Τώρα άνοιγμα και στους Εβραίους!
Το παλιό Ποιμαντικό του ΑΠΘ ψάχνει φοιτητές…
Οι πρώτοι πτυχιούχοι του ΑΠΘ, με το συγκρητιστικό τίτλο πτυχίου: «Τμήμα Θεολογίας – Μουσουλμανικών Σπουδών»
Με μαγκιά για τη Θεία Κοινωνία από τον καθηγητή Σταμούλη

Σχετικά άρθρα

Πρωτοφανές και σοκαριστικό πνευματικό ολίσθημα από την Μητρόπολη Ιταλίας

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη. Κι ενώ δεν υπάρχει αγιοκατάταξη από την Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί η Μητρόπολη Ιταλίας τον ενέταξε στο ορθόδοξο εορτολόγιο και τελεί στην μνήμη του Θεία Λειτουργία;

Η αγνότητα της Παναγίας & η πονηρία εκκλησιαστικών & πολιτικών αρχόντων [ΒΙΝΤΕΟ 2019]

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ:  «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαράν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ, ἐκ σοῦ γάρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστός ὁ Θεὸς ἡμῶν, καί λύσας τήν κατάραν, ἔδωκε τήν εὐλογίαν, καί καταργήσας τόν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωήν τήν αἰώνιον»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.