Ελένη Παπασταματάκη

Η Υπ. Παιδείας εκδιώκει τους Τρεις Ιεράρχες από τα σχολεία

εικόνα άρθρου: Η Υπ. Παιδείας εκδιώκει τους Τρεις Ιεράρχες από τα σχολεία
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Τα τελευταία χρόνια επισταμένα οδηγούν αυτήν τη σχολική εορτή προς την πλήρη εξαφάνιση…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών ως φαίνεται αποτελεί ένα αγκάθι για τους κοσμικούς άρχοντες και το εκδυτικισμένο πνεύμα τους.

Οι σημερινές κυβερνήσεις έχουν βαλθεί να αποκόψουν την μαθητιώσα νεολαία από τα πρότυπα αυτών των μεγάλων Αγίων, τους οποίους η Εκκλησία μας τιμά σε μία κοινή γιορτή την 30η Ιανουαρίου, όπως έχει οριστεί. Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε από το 1842 να αποτελεί επίσης ημέρα εορτασμού των ελληνικών γραμμάτων, καθώς ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Θεολόγος και ο Ιωάννης Χρυσόστομος, συνδύασαν κατά τον καλύτερο τρόπο την αρχαία ελληνική κληρονομιά με τη χριστιανική διδασκαλία. Άφησαν εκατοντάδες σοφά έργα μέσα από τα οποία αντλούνται οι βασικότερες παιδαγωγικές αρχές που ισχύουν μέχρι και σήμερα και έφτασαν την παιδαγωγική στον ύψιστο βαθμό, προβάλλοντας μπροστά μας όχι την στείρα επιστημονική γνώση, όχι μόνο το πρότυπο του καλού καγαθού ανθρώπου, αλλά την αναζήτηση του αγίου!

Δύσκολο αυτό να το αντέξει το αθεόφοβο σύστημα…

Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια επισταμένα οδηγούν αυτήν τη σχολική εορτή προς εξαφάνιση. Την αργία που όρισε η προηγούμενη κυβέρνηση, την κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως δυστυχώς δεν επανήλθε στον σωστό εορτασμό μέσα από τον χαρακτηρισμό της ημέρας ως σχολικής εορτής.

Κατά αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να αποδοθεί η τιμή και ο σεβασμός στα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και να προβληθεί το έργο τους. Φρόντισαν με τις προβληματικές εγκυκλίους γεμάτες από δημιουργική ασάφεια να ευτελίσουν την ημέρα αυτή. Αρχικά με την τροποποιητική επί της εγκυκλίου με αρ. πρωτ. Φ1/3495/γδ4/10-1-2020, από την Υπουργό Παιδείας ανακοινώθηκε τότε πως θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις έως δύο διδακτικές ώρες και εκκλησιασμός. Ενώ το Ωρολόγιο πρόγραμμα θα τηρηθεί κανονικά. Σε παλαιότερο άρθρο μας τότε επισημαίναμε τον κίνδυνο της σταδιακής υποτίμησης και εξαφάνισης της εορτής καθώς και το λεκτικό «έως δύο διδακτικών ωρών» υποδήλωνε πως έγκειται στη διάθεση και κρίση του Συλλόγου διδασκόντων αν και κατά πόσο θα το τηρήσουν και αυτό.

Οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν καθώς η φετινή εγκύκλιος αφήνει παντελώς έωλο το θέμα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και το μόνο που ξεκαθαρίζει είναι ότι θα τηρηθεί κανονικά το Ωρολόγιο Πρόγραμμα μαθημάτων.

Στην με αριθ. Πρωτ. Φ1/8436/ΓΔ4 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρονται τα εξής «Σας ενημερώνουμε ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και εκκλησιασμός.

Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

Επισημαίνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις και ο εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09-2022 Κ.Υ.Α.(Β ́4695)

Για μία ακόμα φορά το Υπουργείο Παιδείας περιβάλλει αυτήν την ημέρα με μία προβληματική αφήνοντας στον κάθε Διευθυντή και στον Σύλλογο Διδασκόντων να διαμορφώσει την ημέρα και να βρει τη λύση… Γεγονός που θα δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και μέσα στα σχολεία, γιατί αλλιώς θα θέλουν την ημέρα οι άθεοι εκπαιδευτικοί για παράδειγμα και αλλιώς όσοι έχουν φόβο Θεού.

Και στο κάτω κάτω τι σόι εκδηλώσεις θα γίνουν όταν θα πραγματοποιηθούν και κανονικά τα μαθήματα; Άρα εμμέσως μετατρέπουν κατ’ ουσίαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών σε μια καθημερινή σχολική ημέρα.

Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό που ύπουλα μεθοδεύεται, αρκεί να ανατρέξουμε σε δύο άλλες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας.

Η μία εγκύκλιος αφορά στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου για το σχολικό έτος 2021- 2022, όπου εκεί ξεκάθαρα διατυπώνεται ότι κατά την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις «Σε όλες τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την παραμονή της επετείου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 της με αρ. πρωτ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 (Β 2005) Υ.Α.

Πουθενά δεν γίνεται λόγος για τήρηση του Ωρολογίου Προγράμματος μαθημάτων, γιατί απλά αυτή η παραμονή 25ης Μαρτίου αποτελεί σχολική εορτή.

Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά στον εορτασμό της γιορτής των Τριών Ιεραρχών παλαιοτέρων ετών. « Σας υπενθυμίζουμε ότι βάσει της με αρ. πρ. 95567/Γ2/20-06-2014 (Β΄ 1861) Υπουργικής Απόφασης με θέμα ‘Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων’ : ‘Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια. Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά ,αλλά ορίζεται για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».

Ξεκάθαρα και σε αυτήν την εγκύκλιο διατυπώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός και δραστηριότητες και όχι τήρηση Ωρολογίου Προγράμματος Μαθημάτων!

Πρόδηλο είναι ότι για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιβάλει την αποχριστιανοποίηση των Ελληνοπαίδων, μέσα από την ουσιαστικά κατάργηση αυτής της τόσο σημαντικής εορτής των Τριών Ιεραρχών. Έρχεται έτσι να συμπληρωθεί στο γενικότερο σχέδιο της απαξίωσης της ελληνορθόδοξης συνείδησης, το οποίο περιλαμβάνει την τραγική μετάλλαξη του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε θρησκειολογικό και την μείωση έως και εξαφάνιση διδακτικών ωρών του μαθήματος, την κατάργηση της πρωινής προσευχής, πράξη που μεθοδεύτηκε με το πρόσχημα του κορωνοϊού, και ένα σωρό άλλες μεθοδεύσεις που έχουν ως σκοπό να προετοιμάσουν τους παγκοσμιοποιημένους ανελεύθερους πολίτες του αύριο. Μη γένοιτο!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ζωντανή εκδήλωση π.Θεοδώρου Ζήση: “Παιδεία και αγωγή των νέων κατά τους Τρεις Ιεράρχας”
Ας φωτίσουν οι Τρεις Ιεράρχες τι θα γίνει στη γιορτή τους!
Η στάση του Υπουργείου Παιδείας και του Αρχιεπισκόπου ως προς την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.