Επικαιρότητα

Καναδάς: “πελάτες” της ευθανασίας τα παιδιά 

εικόνα άρθρου: Καναδάς: “πελάτες” της ευθανασίας τα παιδιά 
Άρθρο της Κωνσταντίνα Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η ανεκδιήγητη κυκλοφορία παιδικού βιβλίου με θέμα «Ιατρική Βοήθεια στο Θάνατο»…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι το δημοσίευμα παρουσιάζει μια μη ορθόδοξη πρωτοτυπία εις βάρος των παιδικών ψυχών στον Καναδά.

Η ανεκδιήγητη κυκλοφορία παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου με θέμα: «Ιατρική Βοήθεια στο Θάνατο- Βιβλίο Δραστηριοτήτων» αποτελεί την τελευταία ύπουλη νεοεποχίτικη κίνηση, σύμφωνα με την οποία η δειλία προβάλλεται ως αρετή.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Canadian Virtual Hospice (Υπηρεσία ενημέρωσης και υποστήριξης για ανίατες νόσους, κατάθλιψη και παρηγορητική φροντίδα) κυκλοφορεί δωρεάν ένα άκρως επικίνδυνο παιδικό βιβλίο δραστηριοτήτων. Το βιβλίο αφορά παιδιά από 6 ετών και άνω. Στόχος του είναι να τα φέρει αντιμέτωπα με την αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας της ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας (το πρόγραμμα Medical Assistance in Death, MAID). Η διαδικασία αυτή, παρουσιάζεται ως θεμιτή πρακτική, προσωπική απόφαση και δικαίωμα του ανθρώπου, ενώ απευθύνεται στα αγγελούδια σαν να πρόκειται για μελλοντικούς πιθανούς πελάτες!

Να αναφέρουμε ότι στον Καναδά η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είχαν περισσότερα από 10.000 θύματα μόνο το 2021, με αφορμή ανίατες ασθένειες, ψυχολογικά προβλήματα ή και οικονομικά προβλήματα.

Ενώ μια τέτοια ενέργεια στο κοντινό παρελθόν θα αποτελούσε σκάνδαλο και θα προκαλούσε μέχρι και αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση, σήμερα γίνεται αποδεκτή με μηδενικές αντιδράσεις ή και με ενθουσιασμό!

Γιατί άραγε; 

Ο μακαριστός πνευματικός μας π. Νικόλαος σε σχετική του ομιλία «Αλέξανδρε Βέλιο, επιλέγεις “ευθανασία”. Άκουσε κι εμάς!», αναφέρει πως πρόκειται για καταστάσεις αξιολύπητες, μακριά από την ψηλάφηση και το προσωπικό βίωμα της Ορθοδοξίας. Είναι καθαρά θέμα απιστίας η επιλογή της αυτοκτονίας με οποιονδήποτε τρόπο. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Εκκλησία μας δεν δίνει περιθώριο συζήτηση για το θέμα της ευθανασίας. Για τους Ορθοδόξους η ιερά παράδοση χαρακτηριστικά αναφέρει πως «Ο θάνατος δεν έρχεται χωρίς συνοδεία», εννοώντας τον πόνο, τα φάρμακα και τις ασθένειες που όμως αποτελούν τον τελευταίο κανόνα του ανθρώπου δίνοντάς του την ευκαιρία να απαλλαγεί από αμαρτήματα, ώστε η ψυχή να φτάσει κοντά στο Θεό εξαγνισμένη. Πρόκειται για παιδαγωγικό πόνο ακόμα και για έναν άπιστο που μπορεί να ζητήσει συγχώρεση. 

Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζει ο παρηγορητικός λόγος του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς Επισκόπου Αχρίδος με βάση την Αγία Γραφή: 

“«Ο δε υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται» (= όποιος αντέξει ώς το τέλος, αυτός θα σωθεί, κατά Ματθαίον 10, 22), είπε ο Κύριος. Είναι πολυάριθμες και διαφορετικές δυσκολίες που ο Θεός επιτρέπει στους ανθρώπους, αλλά ο σκοπός όλων αυτών είναι ο εξής: με την πίκρα να θεραπεύσει τις ανθρώπινες ψυχές από την αμαρτία και να τις προετοιμάσει έτσι για την αιώνια σωτηρία. Όσο και να είναι καμιά φορά δύσκολο για σένα, θυμήσου δυο πράγματα, πρώτο ότι ο ίδιος ο ουράνιος Πατέρας σου ορίζει το μέτρο των παθών, και το δεύτερο ότι Αυτός γνωρίζει τη δύναμή σου. Εάν ποτέ σου έρθει η σκέψη για αυτοκτονία, διώξε την σαν ψιθύρισμα του σατανά. […]Αλλά στη δική μας ανατολική Εκκλησία η αυτοκτονία κρίνεται ακόμα πιο αυστηρά. Κατά τον δέκατο τέταρτο κανόνα του πατριάρχη Τιμοθέου ο αυτόχειρας στερείται της νεκρώσιμης ακολουθίας και του εκκλησιαστικού ενταφιασμού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία όρισε αυστηρή τιμωρία ακόμα και για την προσπάθεια αυτοκτονίας. Σ’ εκείνον ο οποίος προσπαθήσει να αυτοκτονήσει η Εκκλησία επιβάλλει κανόνα [να μην κοινωνήσει] δώδεκα χρόνια. Ξέρω πως εσύ θα σκεφθείς ότι αυτό είναι υπερβολικά αυστηρό. Όμως αυτή η αυστηρότητα κατάγεται από το έλεος. Σου λέω την αλήθεια: η Εκκλησία είναι τόσο αυστηρή στο θέμα τής αυτοκτονίας από καθαρό έλεος απέναντι στους ανθρώπους. Αφού η Εκκλησία έχει στο πνευματικό της θησαυροφυλάκιο την προορατική εμπειρία, ότι οι αυτόχειρες δεν μπαίνουν στο βασίλειο της αθάνατης ζωής και του αιώνιου ελέους. Και με την αυστηρότητά της η Εκκλησία θέλει να προλάβει τους ανθρώπους από την αιώνια καταστροφή.”

Ακόμη, ο μακαριστός πνευματικός μας πατέρας π. Νικόλαος Μανώλης σε άλλο άρθρο αναφέρει τα εξής: «Κανείς φυσικά δέν ἀκυρώνει οὔτε ὑποτιμᾷ τό ἔργο τῶν φροντιστῶν τῆς ψυχικῆς ὑγείας, γι’ αὐτό κι ὁ Κύριός μας ἐπέτρεψε τήν ὕπαρξη τῆς ἰατρικῆς ἐπιστήμης. Ὅμως ἰατρική ἐπιστήμη, χωρίς κέντρο ἀναφορᾶς της τόν Ἅγιο Τριαδικό Θεό εἶναι κύμβαλο ἀλαλάζον καί δέν προσφέρει καμία ἀπολύτως οὐσιαστική βοήθεια. Ὁ μόνος ἀληθινός Ἰατρός τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων μας εἶναι ὁ Δεσπότης Χριστός καί οἱ Ἅγιοί Του, οἱ ὁποῖοι πραγματοποιοῦν ὑπέρλογα θαύματα ἐπικαλούμενοι τό ὄνομά Του» . 

Τελικά σε τι εκπαιδεύεται ένα παιδί που εμφανίζεται μπροστά του ως “λυτρωτική” λύση η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιστημονικά τεκμηριωμένη και μασκαρεμένη ως ηθικά σωστή; 

Στην απελπισία και την παραίτηση; 

Στην εγκλωβισμένη και εγωκεντρική θέση: «Εγώ θα αποφασίσω πότε θα έρθει το τέλος μου»;

Ζούμε σε μία κοινωνία, όπου οι ψυχικές διαταραχές και η απελπισία κυριαρχούν, και κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι χρειάζεται τα μικρά παιδιά να εξοικειωθούν με σκοτεινές, αντίχριστες και άθεες πρακτικές. Τους ωθούν στον θάνατο στερώντας τους την επιλογή της μετάνοιας. Μια παιδική ψυχή γνωρίζει να ξεχωρίζει τη ζωή από τον θάνατο, μπορεί να κατανοήσει το μυστήριο του θανάτου σαν απαρχή της αιώνιας ζωής. 

Δεν χρειάζονται πολλά τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία. Η όρεξη για ζωή και η ελευθερία έρχονται μόνο μέσα από την πληρότητα που προσφέρει η Αληθινή μας πίστη, η Ορθοδοξία.

«Καμία λοιπόν ψυχή νά μήν χαθεῖ, γιατί καμία ψυχή δέν περισσεύει»
π.Νικόλαος Μανώλης 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Επίκαιρο: Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Αχρίδος «Για την αυτοκτονία»
Κυριακή Γ’ Λουκά: Το θαύμα της νεκρανάστασης (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
Ο μακαριστός π.Νικόλαος Μανώλης ερμηνεύει το μυστήριο του θανάτου

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.