Μαρία Κοσμίδου

Κύπριοι αδελφοί μας προσοχή! Αυτό δεν είναι οικονομία αλλά καινοτομία!

εικόνα άρθρου: Κύπριοι αδελφοί μας προσοχή! Αυτό δεν είναι οικονομία αλλά καινοτομία!
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

“Δύο είναι τα αίτια διά τα οποία πολλοί εκ των σημερινών Αρχιερέων τολμούν να ποιούν καινοτομίας ή μεταρρυθμίσεις εις τα της Εκκλησίας”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 15 Φεβρουαρίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, συνήλθε στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του έτους.

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν, δύο θέματα απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο. Το ένα, ήταν οι διορθόδοξοι, διαχριστιανικοί και διαθρησκειακοί διάλογοι. Το δεύτερο, ήταν ότι η Ιερά Σύνοδος, απεφάσισε κατ’ οικονομίαν, λόγω της πανδημίας, την κατ’ εξαίρεσιν τέλεσιν του μυστηρίου του γάμου κατά την περίοδον των Νηστειών των Χριστουγέννων μέχρι την 12ην Δεκεμβρίου 2022”.

Διαβάζοντάς το, συνειρμικά, σκέφτηκα κάποιες άγιες γιαγιάδες των παλαιότερων ετών που ακούγοντας κάτι τέτοιο θα έλεγαν “θα πέσει φωτιά να μας κάψει!” Αυτό δεν είναι οικονομία, είναι καινοτομία! Και θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι Κύπριοι αδελφοί μας! Όμως, αυτό όσο και να το φωνάζουμε εμείς, δεν το δέχονται κάποιοι μητροπολίτες και γεροντάδες. Είναι αυτοί που υποτιμούν τον απλό λαό, δηλαδή όσους ασχολούνται με ταπεινά επαγγέλματα, τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου ή όσες γυναίκες είναι νοικοκυρές και όσοι δεν είναι θεολόγοι με περγαμηνές και διδακτορικές διατριβές ευλογημένες από τον πάπα.

 Για το λόγο αυτό, θα αφήσουμε τον Όσιο Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο να μας εξηγήσει τα αίτια των καινοτομιών. Ο Όσιος, ανήσυχος και λυπημένος για την πνευματική παρακμή του ελληνικού έθνους, αγωνίστηκε με παρρησία και τόλμη όσο κανείς άλλος στην εποχή του, για να αποτρέψει την πτωτική αυτή πορεία: 

“…Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν συνηθίζει να κάμνη καινοτομίας, ως η των Δυτικών και Διαμαρτυρομένων, αι οποίαι αφ’ ότου απεσχίσθησαν έργον ακατάπαυστον έχουν να ποιούν καινοτομίας και μεταρρυθμίσεις, αφού και εις τοιαύτην ασέβειαν και παραφροσύνην έφθασαν να μεταρρυθμίσουν και καινοτομήσουν πάντα τα μυστήρια και τας ιεράς παραδόσεις και πολλά να καταργήσουν

Δύο είναι τα αίτια διά τα οποία πολλοί εκ των σημερινών Αρχιερέων τολμούν να ποιούν καινοτομίας ή μεταρρυθμίσεις εις τα της Εκκλησίας, η υπερηφάνεια, με το να νομίζουν οι πλείστοι των Ιεραρχών, εκτός ολίγων εξαιρέσεων, ότι είναι σοφώτεροι και ανώτεροι των Αγίων Πατέρων, και δεύτερον η κοιλιοδουλεία και η φιλαυτία. Με το να έγιναν οι πλείστοι εξ αυτών σαρκολάτραι τους εγκατέλειπεν η χάρις του Αγίου Πνεύματος…”

Αλλά και στο πρώτο θέμα που απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου, έχει απαντήσει ο Όσιος, όπως και όλοι οι αντιπαπικοί Άγιοι, τους οποίους συνεχίζουν να αγνοούν τόσο ο πατριάρχης όσο και όλοι οι φιλενωτικοί μεταπατέρες. Ας θυμηθούμε τους λόγους του:

“Εάν ο πατριάρχης, τας συστάσεις της Κυβερνήσεως και της Ιεράς Συνόδου και Ορθοδόξων Αρχιερέων, Ιερέων και λαϊκών, δεν τας δεχθή, τας απορρίψη και επιμείνη εις την ένωσιν, τότε να τον αποκηρύξουν. 

Διότι εν ή περιπτώσει δεν αντιπούν, αλλ’ υποχωρήσουν και είπουν ότι ημείς θα ακολουθήσωμεν τον πατριάρχην, τότε θα επανέλθη αυθωρεί η καταστροφή. Τότε ουκ έχω τι άλλο ειπείν, ειμί ουαί τη Ορθοδόξω Εκκλησία της Ελλάδος! Ουαί και τω Ελληνικώ Έθνει!

Διότι η υποδούλωσις της Εκκλησίας της Ελλάδος εις τον Παπισμόν θα είναι υποδούλωσις και του Έθνους. Θα είναι δε ασυγκρίτως χειροτέρα της υποδουλώσεως εις τον Μωαμεθανισμόν και τον ψευδοπροφήτην Μωάμεθ…

Εάν ο Πάπας θέλη ένωσιν να αναγνωρίση και ομολογήση όλας τας πλάνας, αιρέσεις και καινοτομίας τας οποίας έκαμον, απ’ αρχής οι κατά καιρούς Πάπαι, αποσχισθέντες από την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, να μετανοήση, να κλαύση πικρώς, να ταπεινωθή και τότε είναι δεκτός.

…Εάν δεν αποβάλλουν την υπερηφάνεια και ο Πατριάρχης και ο Πάπας και εάν δεν ταπεινωθούν, μιμούμενοι τον Κύριον, όχι μόνον δεν θα επιτύχουν έναν αλλά θα αυξήσουν την διαίρεσιν και θα προξενήσουν μεγάλα σκάνδαλα, ταραχάς, συγχύσεις, μεγάλην βλάβην και ζημίαν εις τα εαυτών ποίμνια.

Εάν μιμηθούν τον Κύριον και ταπεινωθούν, θα επιτύχουν την ένωσιν, θα ωφελήσουν εαυτούς και τα εαυτών ποίμνια και θα δοξασθή και δι΄αυτών, ως εδοξάσθη και υπό των Αγίων Αποστόλων το Όνομα του Ουρανίου μας Πατρός, επειδή «Κύριος υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν», και «πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτό υψωθήσεται» (Λουκ.18, 14).

(Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Θα υποβάλει την παραίτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου;
Διώχνει από τους Ναούς, όσους ιερείς δεν εμβολιαστούν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
– Η κατρακύλα του αρχιεπισκόπου της Κύπρου
– Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα

Σχετικά άρθρα

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανάμνηση και ανακαινισμός της Ενδημούσας Συνόδου

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. Μία τέτοια Ενδημούσα Σύνοδος, είχε συνεδριάσει και πριν την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου οπότε εύλογα αναρωτιόμαστε τι συζήτησαν και ποιες αποφάσεις ελήφθησαν αυτή τη φορά;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.