Ελένη Παπασταματάκη

Μας πούλησε και ο Πολωνίας! Ονομάζει Μακεδονική Εκκλησία την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

εικόνα άρθρου: Μας πούλησε και ο Πολωνίας! Ονομάζει Μακεδονική Εκκλησία την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ταύτιση της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τη Ρωσική…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στα τέλη του Οκτωβρίου η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, μας επεφύλαξε μία δυσάρεστη έκπληξη. Σε συνεδρίαση της Συνόδου των Ιεραρχών της, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Σάββα μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας.

Αφού εξέτασαν το θέμα από όλες τις μεριές, αποφάνθηκαν ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας θα λέγεται Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία! Μάλιστα δήλωσαν τη χαρά τους και την προσευχητική σύνδεσή τους με την συγκεκριμένη Εκκλησία. Έριξε την απόφασή του σαν βόμβα ο Μητροπολίτης της Πολωνικής Εκκλησίας, την ίδια στιγμή που στο Ουκρανικό κινείται ορθοδόξως.

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Πολωνίας έχει κρατήσει μία σταθερή και αμετακίνητη στάση απέναντι στο Ψευδοαυτοκέφαλο της Ουκρανίας, ήδη από το 2018. Μάλιστα το κοινό ανακοινωθέν υποστήριξης της Κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, το είχαν υπογράψει αμφότεροι ο Μητροπολίτης Πολωνίας Σάββας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ασχέτως που ο κ. Θεόδωρος καταπάτησε όσα ο ίδιος είχε υπογράψει. 

Το Συμβούλιο των Επισκόπων της Πολωνικής Εκκλησίας σε ανακοίνωσή του το έτος 2019 ανέφερε, ότι αφού μελέτησε όλα τα σχετικά έγγραφα αλλά και την αλληλογραφία, επαναλαμβάνει τη θέση της σχετικά με την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία εκφράστηκε με τις αποφάσεις της 9ης Μαΐου 2018 και 15 Νοεμβρίου 2018.

Μέχρι και σήμερα η στάση είναι απαρέγκλιτη. Οι Ιεράρχες και ο κλήρος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Πολωνίας αρνούνται να συλλειτουργήσουν με τους Ουκρανούς “ιερείς”, τους αρνούνται τη Θεία Κοινωνία και τους αντιμετωπίζουν ως μη χριστιανούς.

Σχετικά τώρα με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος παρατηρούμε να υπάρχει μία σύγκλιση και μία ταύτιση της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Ρωσική, καθώς και στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της εν Ρωσίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου, αναγνωρίστηκε το όνομα Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αντικανονικά παραχώρησε ευχαριστιακή κοινωνία στους Ιεράρχες, ιερείς και το λαό της σχισματικής Εκκλησίας (καθώς αυτό έπρεπε πρώτα να το είχε κάνει η Εκκλησία της Σερβίας, από την οποία αποσχίστηκε η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων), θέτοντας τον όρο να ονομάζεται Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και να μην αναφέρεται πουθενά ο όρος Μακεδονική Εκκλησία.

Δυστυχώς η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας επίσημα αναφέρθηκε στην ονομασία Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά την αναγνώρισή της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, ως κανονικής πλέον Εκκλησίας και όχι Σχισματικής. Στις 16 Μαΐου η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας συνεδρίασε στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και ακολούθως ανακοίνωσε “Έχοντας λάβει την πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» με την οποία αποδέχεται το γενικά αναγνωρισμένο κανονικό καθεστώς που της παραχωρήθηκε το 1959 από την Ιερά Σύνοδο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ελπίζει ότι η Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα επιλύσει το κανονικό καθεστώς, το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται από πανορθόδοξη συναίνεση και αποδοχή αυτού του καθεστώτος, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων αποφάσισε:…”.

Με τα νέα δεδομένα αναρωτιόμαστε αν η όλη στάση του Μητροπολίτη Σάββα απέναντι στο Ουκρανικό έχει ως βάση το Ορθόδοξο δόγμα και την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία ή αν εμφωλεύουν σε αυτές τις αποφάσεις άλλες σκοπιμότητες. Το θέμα είναι άραγε η αντίδραση απέναντι στο Φανάρι;

Τελικά η λυδία λίθος για αποφάσεις συνοδικές Ορθοδόξων Εκκλησιών μπορεί και να έχει εθνοφυλετική χροιά;
Πάντως στην Ελλαδική Εκκλησία οι Επίσκοποι ας συνεχίσουν τον ύπνο τους… αργά ή γρήγορα θα δώσουν λόγο πρωτίστως για την προδοσία της Πίστης μας και ακολούθως για την προδοσία της πατρίδας μας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων – Μέρος Α’ (ΚΕΙΜΕΝΟ)
Πολωνίας Σάββας: Βολές κατά Φιλαρέτου και Επιφανίου
Ιεράρχες της Εκκλησίας της Πολωνίας: Οι Ουκρανοί σχισματικοί είναι μη χριστιανοί

Σχετικά άρθρα

Συμπροσευχήθηκε με αιρετικούς ο Μητροπολίτης Σουηδίας με αφορμή την επέτειο της δεκαετούς αρχιερατείας του

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Δε βιώνεται έτσι η Ορθοδοξία… με την καταπάτηση των κανόνων και την μύηση σε μία καινούργια «πίστη», αυτή του Οικουμενισμού

Αυστραλιανές κολακίες και φιλοφρονήσεις

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Εάν λοιπόν οι κ.Βαρθολομαίος και κ.Μακάριος επιθυμούν να γίνουν επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι και διάδοχοι του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, θα πρέπει να τον μιμηθούν χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην Πίστη

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.