Επικαιρότητα

Μνήμη του αγιασμένου Γέροντά μας, Αγάθωνα του Κωνσταμονίτη 

εικόνα άρθρου: Μνήμη του αγιασμένου Γέροντά μας, Αγάθωνα του Κωνσταμονίτη 

Ο γέροντας πολλές φορές χρησιμοποιούσε το παράδειγμα του αποστόλου Θωμά που ψηλάφησε την πλευρά του Κυρίου…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας με τους μεγάλους Αγίους, που σαν μια λαμπρή πομπή μας οδηγούν στα Χριστούγεννα. Η Αγία Βαρβάρα και ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, ο Άγιος Σάββας, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Αμβρόσιος, η γιαγιά μας Αγία Άννα, ο θαυματουργός Άγιος Σπυρίδωνας, ο Άγιος Ευστράτιος με τους φίλους του Αγίους Αυξέντιο, Ευγένιο, Μαρδάριο και Ορέστη. Ο Άγιος Ελευθέριος στο μέσον, ο Προφήτης Δανιήλ και οι τρεις Παίδες, ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, η λαοφιλής Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια, η παρθενομάρτυς Αγία Ευγενία και όλοι οι άγιοι προπάτορες. Είναι τόσο πυκνό και λαμπρό το συναξάρι του Δεκέμβρη που θαρρείς δεν χωράει άλλους αγίους.

Κι όμως μια μικρή εξαίρεση μπορεί να γίνει. Στις 7 του Δεκέμβρη κοιμήθηκαν με διαφορά ενός έτους δύο αγιασμένες ψυχές της εποχής μας, το 2019 ο γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης, ο πολιστής της Αριζόνας και Ιεραπόστολος της Αμερικανικής Ηπείρου, και το 2020 το άξιο πνευματικό του τέκνο, ο γέροντας Αγάθωνας ο Κωνσταμονίτης, ο νηπτικός και απλούς. Ο Άγιος Αμβρόσιος θα έχει παρέα στις 7 του Δεκέμβρη.

Προσωπικά είχαμε την μεγάλη ευλογία να γνωρίσουμε τον όσιο γέροντα Αγάθωνα που υπήρξε για μας αληθινός πνευματικός πατέρας. Είναι σύνηθες τα πνευματικά παιδιά να πλέκουν το εγκώμιο του αγίου πνευματικού τους, μα αυτό είναι έργο πέρα από τις προσωπικές μας δυνάμεις. Θα αδικήσουμε με τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας τον άγιο γέροντα μας και θα αδικήσουμε τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, τους συνασκητές του, τους μοναχούς και τις μοναχές που είχε υπό την πνευματική του καθοδήγηση και τον έζησαν, βίωσαν τη χάρη του πλουσιοπάροχα και που εν καιρώ θα καταγράψουν με ευλάβεια το βίο και τα θαύματά του. 

Ο γέροντας πολλές φορές χρησιμοποιούσε το παράδειγμα του αποστόλου Θωμά που ψηλάφησε την πλευρά του Κυρίου. Περιέγραφε χαριτωμένα το βίωμα του Θωμά, ο οποίος μετά την Ψηλάφηση της πλευράς του Κυρίου  έλεγε: “Τώρα που ψηλάφησα, που βίωσα, δεν υπολογίζω τίποτα. Σφάξτε με, γδάρτε με, ο Χριστός αναστήθηκε”. Ο γέροντας είχε αυτό το βίωμα του Θωμά και μας καλούσε όλους μας να βιώσουμε και μεις, να μη μείνουμε σε ξένα βιώματα, “το είδα, το άκουσα”. Μας καλούσε με παιδική αθωότητα στο “άυλο”, στο χώρο της Xάριτος και των πνευματικών βιωμάτων. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη αιώνια γιατί μας δίδαξε τη βιωματική Ορθοδοξία αλλά και για τα τόσα θαύματα και τις ευλογίες του σε μας και στις οικογένειές μας.

Μα πάνω απ’ όλα του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, γιατί χάρη σε αυτόν απολαύσαμε έναν από τους καλύτερους καρπούς των πνευματικών του κόπων, τον μακαριστό γέροντά μας π. Νικόλαο Μανώλη. Ο π. Νικόλαος όχι μόνο αγάπησε πολύ τον γέροντα Αγάθωνα, αλλά και τον μιμήθηκε με αυταπάρνηση, έκανε Χ τον εαυτό του και τον ακολούθησε στον ανηφορικό δρόμο της αγιότητας. Όσοι γνωρίσαμε και τους δύο ομολογούμε ότι ο γέροντας Αγάθωνας ζούσε μέσα στον π. Νικόλα. 

Αν κάποιος, λοιπόν, θέλει να γνωρίσει αυθεντικά τον όσιο γέροντα Αγάθωνα, ας ακούσει τις ομιλίες του π. Νικόλα γι’ αυτόν. Αυτές που αναφέρονται ειδικά στον γ. Αγάθωνα αλλά και τις υπόλοιπες. Σε κάθε ομιλία του ο π. Νικόλαος εύρισκε μια αφορμή να διηγηθεί κάτι από τον γ. Αγάθωνα, ένα διδακτικό περιστατικό, μία συμβουλή, μια προσωπική εμπειρία με τον γέροντα. Αλλά και εκεί που ο π. Νικόλαος θέλει να αποκαλύψει τον γέροντα, αποκαλύπτεται ο ίδιος.

Δύο χρόνια, λοιπόν, από την εκδημία του αγίου γέροντά μας Αγάθωνα, του νηπτικού, του απλού, του ομολογητή.  Όσα χρόνια και να περάσουν, λίγα ή πολλά, δεν έχει και πολλή σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι κάποτε να βρεθούμε πλάι στους γεροντάδες μας. Και όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο γ. Αγάθων και επαναλάμβανε ο π. Νικόλαος: “Όλοι μαζί στον παράδεισο”

Όσιε του Θεού Αγάθωνα πρέσβευε υπέρ ημών!

Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

23 Φεβ

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Τι κακά κάνουν οι Χριστιανοί στις απόκριες…

Πανηγυρίζει η ασέλγεια γιορτάζει η ακολασία ευφραίνεται η μέ­θη αγάλλεται η τρυφή και η ασωτεία χορεύει ο διάβολος με δέκα μανδύλια.. Τον μισούν αυτόν τον Άγιο οι δαιμονισμένοι οικουμενιστές, που...

Ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας ο Ομολογητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Η μαχητικότητά του και η εμμονή του στην ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου τον έκαναν να ξεχωρίσει κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο έλεγξαν το δόγμα της δυσσεβείας του Αρείου…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.