Ελένη Παπασταματάκη

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ισίδωρος του Γιούργεφ και οι εβδομήντα δύο συναθλητές του μαρτύρησαν από τους Ιππότες του Πάπα

εικόνα άρθρου: Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ισίδωρος του Γιούργεφ και οι εβδομήντα δύο συναθλητές του μαρτύρησαν από τους Ιππότες του Πάπα
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Το Τάγμα των Ιπποτών αποτελούμενο από ιερείς πολεμιστές παπικούς, επέβαλε τον βίαιο εκλατινισμό των κατοίκων της Λιβονίας. Μόνο μια μικρή κοινότητα πιστών με τον πνευματικό της πατέρα, παρέμεινε Ορθόδοξη!


Στις 8 του μηνός Ιανουαρίου εορτάζει ένας Άγιος που μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού στη μακρινή Εσθονία. Μαζί του μαρτύρησαν και τα πνευματικά του τέκνα, εβδομήντα δύο στον αριθμό. Έτσι, μετέβησαν ομοθυμαδόν δια του μαρτυρίου εις την αιώνια μακαριότητα στη Βασιλεία των Ουρανών!

Όπως θα δούμε από το Συναξάρι, ο Άγιος Ισίδωρος και οι εβδομήντα δύο συναθλητές του μαρτύρησαν γιατί δεν δέχτηκαν να προσκυνήσουν τον Πάπα και να ασπαστούν τον Παπισμό.

Ακλόνητοι και στέρεοι στην Αγία Πίστη μας στέκονταν οι μόνοι Ορθόδοξοι. Αυτή η μικρή πνευματική οικογένεια με τις προσευχές και τη φλογερή πίστη του Ορθόδοξου Ποιμένα τους, παρέμεινε ασάλευτη και προσκολλημένη στην Πίστη του Χριστού μας, τη Μόνη Αληθινή Πίστη, σε μια χώρα όπου όλοι οι άλλοι είχαν ασπαστεί δια της βίας την αίρεση των Παπικών.

Τα μαύρα σύννεφα κάλυψαν τον τόπο τους, την πόλη Γιούργεφ στην Εσθονία, όταν οι «Αδερφοί του Ξίφους» της Λιβονίας, οι οποίοι ήταν Τεύτονες Ιππότες την κατέλαβαν και υποχρέωσαν τους κατοίκους δια της βίας να ασπαστούν τον ρωμαιοκαθολικισμό και να υπαχθούν στην παπική εξουσία.

Το Τάγμα των «Αδελφών του Ξίφους» ιδρύθηκε από τον παπικό επίσκοπο Άλμπρεχτ Α΄ της Ρίγας με σκοπό να βοηθήσει στον εκχριστιανισμό των εθνικών (ειδωλολατρών) κατοίκων του κόλπου της Ρίγας. Το τάγμα αποτελούνταν από ιερείς-πολεμιστές και ο ίδιος ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ ενέκρινε την ίδρυσή του το 1204. Ανέκαθεν οι παπικοί χρησιμοποιούν το ψεύδος και την απάτη, έτσι και τώρα αντί για τους ειδωλολάτρες στράφηκαν εναντίον των Ορθοδόξων και μέσο της ιεραποστολής τους ήταν το ξίφος!

Η υπογραφή Συνθήκης του Μεγάλου Πρίγκιπος Μόσχας Ιβάν Γ΄ (1462-1505) και των Τευτόνων Ιπποτών της Λιβονίας θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στα μαρτύρια που προκαλούσαν οι ακόλουθοι του Πάπα. Βάσει της Συνθήκης αυτής, οι τελευταίοι υποχρεούνταν να παρέχουν κάθε προστασία στους Ορθοδόξους χριστιανούς της περιοχής. Όμως, όπως συνηθίζουν οι αλαζόνες παπικοί, δεν τήρησαν τον λόγο τους και άρχισε πάλι ο διωγμός.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν οι παπικοί και να επιβάλουν την αίρεσή τους με κάθε τρόπο στους Ορθόδοξους κατοίκους. Μόνο μία μικρή κοινότητα στη Λιβονία απέμενε Ορθόδοξη, η οποία αριθμούσε εβδομήντα δύο πιστούς με επικεφαλή τον Πρεσβύτερο Ισίδωρο.

Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας των Αγίων Θεοφανείων, την ώρα που κατευθύνονταν προς τον ποταμό Αμόβζα για την τέλεση του Αγιασμού των Υδάτων, τους συνέλαβαν οι Τεύτονες Ιππότες και τους φυλάκισαν στο Διοικητήριο.

Μέσα στη φυλακή βασάνιζαν ανηλεώς τον π. Ισίδωρο και το ευσεβές ποίμνιό του επί δύο ημέρες, για να τους αναγκάσουν να ασπαστούν τον παπισμό. Ενδυναμούμενοι από το Πνεύμα Κυρίου δεν υποχώρησαν αλλά κράτησαν την Ομολογία έως τέλους.

Ως αποτέλεσμα ήταν να τους οδηγήσουν στον ποταμό εκεί όπου θα τελούσαν τον Αγιασμό. Αυτό το μέρος έγινε και ο τόπος του μαρτυρίου τους, αφού οι δαιμονιώδεις ακόλουθοι του Πάπα άνοιξαν μια οπή στον πάγο και τους έπνιξαν όλους.

Την άνοιξη, τα τίμια σκηνώματά τους βρέθηκαν άφθαρτα σε μικρή απόσταση από την πόλη. Μάλιστα, το σκήνωμα του Αγίου Ιερομάρτυρος Ισιδώρου ήταν ενδεδυμένο με τα άθικτα άμφιά του.

Αυτά τα τίμια λείψανα τα παρέλαβαν μερικοί εναπομείναντες χριστιανοί και τα ενταφίασαν ευλαβώς κοντά στο Ναό του Αγίου Νικολάου. Αν και οι πιστοί, τους τίμησαν ως Αγίους από την πρώτη στιγμή, εντούτοις επίσημα αναγνωρίστηκαν ως Άγιοι τέσσερις αιώνες αργότερα το έτος 1891.

Τον θεμέλιο λίθο του Ναού, του αφιερωμένου στον Ιερομάρτυρα Άγιο Ισίδωρο και στους εβδομήκοντα δύο Συναθλητές του, στην Αγία Πετρούπολη, τον έθεσε ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης. Τα εγκαίνιά του έγιναν το έτος 1903.

Τις πρεσβείες του Αγίου Ισιδώρου και των Αγίων Συναθλητών του ζητάμε ευλαβικά σήμερα που και πάλι διώκεται η Πίστη μας από το θηρίο του παπισμού. Στο νέο διωγμό που έχει ήδη αρχίσει ας γίνουν αυτές οι μαρτυρικές Άγιες ψυχές ο φωτεινός μας οδοδείκτης. Αμήν!

Πηγή

  • Ενιάυσιος Εορτολογικός Στέφανος imoph.org

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

17 Μάι

Στάρετς Ανατόλιος της ‘Οπτινα: Να μη φοβήσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβήσαι την ολέθριον αίρεσιν

Νὰ μὴ φοβῆσαι τὶς θλίψεις, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβῆσαι τὴν ὀλέθριον αἵρεσιν, διότι αὐτὴ εἶναι ποὺ μᾶς γυμνώνει ἀπὸ τὴν Θεία Χάρη καὶ μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστόν!

Πατερικά

14 Μάι

Γέρων Αγάθων Κωνσταμονίτης, Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας (Πάσχα 2009) [Κείμενο & Βίντεο]

Η πραγματική παρακαταθήκη του μακαριστού γέροντος Αγάθωνος Κωνσταμονίτη ήταν ότι σωτηρία υπάρχει μόνο μέσα στην Ορθοδοξία. Μετά από αυτή τη βασική παραδοχή δίδασκε την υπομονή και την ευχή!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.