εικόνα άρθρου: Ο εμφύλιος των Φιλιατρών
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Είναι εντελώς απαράδεκτος από στόμα Αρχιερέως ο χαρακτηρισμός λιτανείας, ως βόλτα. Με φόντο την εορτή του πολιούχου Φιλιατρών, ο πιστός λαός επιτέλους αντιδρά…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η αφορμή

Την Κυριακή 30/1/2022 αναγνώσθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς ανακοίνωση υπογεγραμμένη από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο, σύμφωνα με την οποία για λόγους υγειονομικούς τροποποιείται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων και έτσι αποφασίστηκε πως δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας του πολιούχου Φιλιατρών Αγίου Χαραλάμπους.

Εντυπωσιακή επισκοπική αντίδραση 

Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος ξεσπάθωσε. Σας ένας δυστοπικός και δυσχρονικός Δον Κιχώτης, ήρθε αντιμέτωπος με την αντίδραση του ποιμνίου που ο ίδος προκάλεσε και όρμησε καταπάνω στον ανεμόμυλο.
Μόνο που το ένα του λάθος οδήγησε σε άλλο χειρότερο και τελικά βρέθηκε να παλεύει με την Λερναία Ύδρα της δικής του επιχειρηματολογίας.

Η θέση ή όχι της λιτανείας στην Ορθόδοξη λατρεία, ο τύπος, ο τόπος και ο τρόπος της προσευχής και όλα τα μπερδεμένα και αποσπασματικά που επέλεξε να σκαλίσει για να κρύψει ένα πράγμα, αναδίδουν όλα τη μπόχα της δεσποτοκρατικής μανίας.

Τι κρύβει η αντίδραση του Επισκόπου; 

Θέλησε να μακιγιάρει τη δική του απόφαση, ότι δηλαδή, για να έχει ήσυχο το κεφάλι του υγειονομικώς σαν υπάκουο golden boy του υγεινομικού ολοκληρωτισμού που πατρονάρει η κυβέρνηση και σιγοντάρει η Ιεραρχία, αποφάσισε και διέταξε πως η λιτανεία δε θα διεξαχθεί.

Όντως δεν έχει ανάγκη ο Άγιος τις λιτανείες. Ο πιστός λαός όμως έχει φτάσει στο όριο του και έχει ανάγκη όλες τις εκφράσεις της πίστεως. Ο λαός αποθέτει τις ελπίδες του στο Θεό και ο Επίσκοπος στον εαυτό του!

Παραθέτουμε αποσπάσματα από τα ντοκουμέντα όπως τα άντλησε το ρεπορτάζ στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο με χρονολογική σειρά.   

Εκτιμούμε μάλιστα πως το “σήριαλ” θα έχει συνέχεια. Ευχόμαστε ο λαός να συγκινήσει τη σκληροκαρδία του Επισκόπου και να αποδώσουν στον Άγιο Χαράλαμπο την τιμή που του πρέπει.       

Δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας

Γιὰ τὴν ἑορτὴ καὶ πανήγυρη Ἁγίου, ἐνδόξου, ἱερομάρτυρος Χαραλάμπους τοῦ θαυματουργοῦ, τοῦ ἐφόρου, προστάτου καὶ πολιούχου μας, τὸ ἑορταστικὸ πρόγραμμα τῶν λατρευτικῶν ἐκδηλώσεων, τὸ ὁποῖο θὰ ἱσχύσει ἀπὸ τὴν Κυριακὴ 6η Φεβρουαρίου ἕως καὶ τὴν Κυριακὴ 13η Φεβρουαρίου 2022, εἶναι τὸ ἑξῆς:

Ὁ Ἱερὸς Ναὸς τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου καὶ Ἁγίου Χαραλάμπους Φιλιατρῶν θὰ παραμένει ἀνοικτὸς ἀπὸ τίς 7.00 τό πρωΐ ἕως τίς 8.00 τό βράδυ καθημερινῶς καὶ θὰ τελεῖται ὁ ἑσπερινὸς καί ἡ παράκληση τοῦ Ἁγίου, ὁ ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία

Ἐντὸς τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ κατά τήν ὥρα τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν θὰ παραβρίσκονται τόσοι ἐκκλησιαζόμενοι ὅσοι προβλέπονται ἀπὸ τὰ ἔκτακτα μέτρα προστασίας τῆς δημόσιας ὑγείας κατά τῆς διασπορᾶς τοῦ κορωνοϊοῦ.

Οἱ προσκυνητὲς θὰ μποροῦν νὰ εἰσέρχονται ἀπὸ τὴν δυτικὴ πύλη τοῦ ἱεροῦ ναοῦ καὶ νὰ ἐξέρχονται ἀπὸ τὴν νοτιοδυτικὴ, τηροῦντες ἐπακριβῶς τὰ προβλεπόμενα ἀπὸ τὴν ὑπ΄ἀριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 3608/21.1.2022 Κ.Υ.Α. μέτρα (μάσκες, ἀποστάσεις-1 ἄτομο/2τ.μ. κ.τ.λ.).

Τὴν παραμονὴ 9 Φεβρουαρίου δὲν θὰ τελεστεῖ ἱερὰ ἀγρυπνία.

Ἀνήμερα 10 Φεβρουαρίου δέν θά πραγματοποιηθεῖ ἡ λιτάνευσις τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος καί τῶν Ἁγίων Λειψάνων τοῦ Ἁγίου μας.

Τὴν παραμονὴ καὶ ὥρα 5.30 μ.μ. θὰ τελεστεῖ ὁ Μέγας Πανηγυρικὸς Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινὸς καί ἀνήμερα 7.00 ἕως 8.30 ὁ ὄρθρος καὶ 8.30 ἕως 10.00 ἡ Θεία Λειτουργία.

Τὴν Κυριακὴ 13 Φεβρουαρίου θὰ τελεστεῖ ἡ ἀπόδοσις τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου, μαζὶ μὲ τὸ μνημόσυνο τῶν κτιτόρων τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ καὶ τῶν ἀπανταχοῦ τῆς γῆς κεκοιμημένων Φιλιατρινῶν.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

1ο επεισόδιο στον εμφύλιο χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων των Φιλιατρών 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΦΙΛΙΑΤΡΑ 1/2/2022

ΠΡΟΣ: ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

(..) Αυτή η ανακοίνωση μας λύπησε πολύ, γιατί ως γνωστόν, λόγω της άρσης των μέτρων, σε πολλές πόλεις της πατρίδας μας, γίνονται ήδη αυτές τις ημέρες λιτανείες και έτσι περιμέναμε και εμείς με χαρά να ακούσουμε ότι θα γινόταν και στη δική μας πόλη, η περιφορά της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου μας, προς ευλογία πάντων των οίκων και πάντων των ψυχών μας.

Όταν μάλιστα, ο Δήμος επιτρέπει, την εμποροπανήγυρη, στους παρακείμενους δρόμους, πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου μας. Είναι μεγάλη πρόκληση και ταράσσει την συνείδηση του κάθε πιστού Φιλιατρινού, η απόφαση να μην γίνει η λιτάνευση.

Η πόλη μας, έχει δεχτεί πολλές φορές τη σωτηριώδη επέμβαση του Αγίου μας, την εποχή της γερμανικής κατοχής το (1943), από λοιμώδη νοσήματα. 

(..) Είναι χρέος μας, μετά από τόσες θαυματουργικές επεμβάσεις που έχει κάνει ο Άγιος στον τόπο μας, να κάνουμε αυτό που του αξίζει. Οι Δεσποτάδες μας και οι Γέροντές μας, τα παλιά χρόνια, έβγαιναν ΜΠΡΟΣΤΑ, σε κάθε δύσκολη περίσταση. Φορούσαν το πετραχήλι και οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας, έπαιρναν στους ώμους τους την Εικόνα Του και τα Ιερά Λείψανα Του, αψηφώντας οποιονδήποτε κίνδυνο, έχοντας εμπιστοσύνη στον Άγιο!

Αυτό συνέβαινε παντού σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ευλογημένα ήθη και έθιμα, στις λοιμώδεις νόσους και στις πανδημίες, κάναμε ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ, για να σταματήσει το θανατικό. Δεν κινδυνεύαμε τότε από τους Αγίους. Ούτε και τώρα κινδυνεύουμε. Οι Άγιοί μας και τότε και τώρα, γιατρεύουν και σώζουν. Αυτή είναι Η ΠΙΣΤΗ των Αγίων μας! Αυτή είναι Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ του έθνους μας! Έτσι θα ΦΩΤΙΣΤΟΥΝ οι επιστήμονες, ετσι θα ΚΑΤΗΧΗΘΟΥΝ οι νέες γενιές!!

Σε μια τέτοια εποχή που η αμαρτία έχει γίνει ”μόδα”, που όλα συντελούν προς τη πλήρη κατεδάφιση των ”Χρηστών” ηθών, σε μια εποχή που η Νέα Τάξη Πραγμάτων αποφασίζει κατά των λαϊκών φρονημάτων, ενός λαού που αγωνιά και καταρρέει. Πέρα των προσωπικών μας ”ιδιαιτεροτήτων”, πρέπει να βάλουμε ΜΠΡΟΣΤΑ το Ορθόδοξο φρόνημα και ιδιαιτέρως εσείς που είστε ο Ποιμένας μας.

Σας παρακαλούμε, να λάβετε υπόψιν σας, την ΦΩΝΗ του πιστού λαού, την ΑΝΑΓΚΗ της κάθε απλής ψυχής και την ΠΑΡΑΔΟΣΗ της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Σεβόμαστε το αξίωμα σας, είστε ο Ιεράρχης και Ποιμένας μας. Κρατήστε την ελπίδα που τρεμοσβήνει μέσα στις καρδιές μας…Το οφείλετε απέναντι στον πιστό λαό μας, ενάντια σε όλα τα ΠΑΡΑΛΟΓΑ πράγματα που συμβαίνουν. Ας ακολουθήσουμε τη Πατερική-Εκκλησιαστική πορεία του Έθνους μας, τώρα έστω, που βρισκόμαστε στο ”χείλος” του γκρεμού. Σας εκφράζουμε φωνές αγωνίας, που όλες μαζί ενώνονται και γίνονται ”ΜΙΑ ΦΩΝΗ!”. Δεν μας παίρνει άλλο να αδιαφορήσουμε, ούτε να στρουθοκαμηλήσουμε…Χωρίς να το καταλάβουμε μεταλλαχτήκαμε!!!

Σας παρακαλούμε θερμά και ας φανούμε ”γραφικοί ή οπισθοδρομικοί”…

Δεν είμαστε ούτε θεολόγοι, ούτε μορφωμένοι, ούτε ειδικοί…αλλά ξέρουμε ΙΣΤΟΡΙΑ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ έχει γραφτεί με αίμα και με δάκρυα… Δεν οφείλουμε να ασχολούμαστε ΜΟΝΟ με ”ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ” προς τον πλησίον μας, αλλά και με ”ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ”, ”ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ” προς τον Θεό.

Προσπαθήσαμε να σας αναπτύξουμε τις απόψεις μας και ελπίζουμε οτι όλα αυτά θα τα λάβετε υπόψιν σας και θα ακολουθήσετε τη ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Αναμένουμε με αγωνία την απάντησή σας, για το τι σκοπεύετε να πράξετε τελικά.

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

Εκφραστές Ομάδας Φιλιατρινών

ΡΑΛΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Γεωργίου

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Παναγιώτου

2ο επεισόδιο στον εμφύλιο χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων των Φιλιατρών 


3ο επεισόδιο στον εμφύλιο χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων των Φιλιατρών 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΦΙΛΙΑΤΡΑ 3/2/2022

ΠΡΟΣ:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Σεβασμιώτατε,

Πήραμε το θάρρος να σας απαντήσουμε στην επιστολή σας και αυτό γιατί δεν μας δώσατε απάντηση στο πνευματικό θέμα που μας απασχολεί και μας έχει στεναχωρήσει, δηλαδή τη μη λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου μας. Δε μας καλύψατε πνευματικά, αλλά μας ενημερώσατε ”ιατρικά”.

(..) Είμαστε η γενιά, που πρόδωσε και καταπάτησε τη πίστη της και ως εκτούτου ο Θεος επέτρεψε, να μας βρει αυτη η μάστιγα. Αν ζητάμε όμως το έλεός Του και έχουμε την αξίωση να κάνει το θαύμα, είναι γιατί αναγνωρίζουμε τις αμαρτίες μας και πιστεύουμε πως προέχει ”η μετάνοια και η συντριβή”. Πώς είναι όμως δυνατόν, να αγωνιστούμε με συντριβή και μετάνοια, χωρίς Ιερές Ακολουθίες και Μυστήρια, που μεταδίδουν τη χάρη του Θεού και είναι τα ανώτερα Αγιαστικά μέσα; Κέντρο της ύπαρξής μας, είναι ο Χριστός και όχι ο κορωνοϊός και δε μπορούμε να τα προσαρμόσουμε όλα στις ανάγκες και στις υπηρεσίες του σώματος και να υποσκελίσσουμε την ανάγκη της Ψυχής, που είναι και το μεγαλείο και άπειρο ΘΑΥΜΑ του Θεού. 

Μιλάτε επίσης για έλεος, ευσπλαχνία και ανοχή του Αγίου μας, που έδειξε ως σήμερα στην περιφέρειά μας. Γνωρίζετε εσείς καλύτερα απο εμάς, πόσο ο Ισραηλιτικός λαός ως ”ο αγαπητός λαός του Θεού”, αποδοκιμάστηκε για τις αμαρτίες του, με φοβερές συμφορές. Αν λοιπόν στον αγαπητό Του λαό απάντησε κατα αυτόν τον τρόπο, πόσο μάλλον σε εμάς τους αμαρτωλούς, που έχουμε Θεοποιήσει μια ασθένεια, θυσιάζοντας το πολυτιμότερο αγαθό του Θεού: ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Μια λέξη για την οποία χύθηκε αίμα ΗΡΩΩΝ, για τους οποίους δεν οφείλουμε μόνο ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ…,αλλά ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

Ο Αγιος, Σεβασμιώτατε, μπορεί να μην έχει ανάγκη, όπως χαρακτηριστικά λέτε, από λιτανείες, όμως οι σεβαστοί Πατέρες αναφέρουν οτι: επιθυμούν οι Άγιοι τις τιμές και τις λιτές τους. Η λιτή ως λέξη σημαίνει: ικεσία, προσευχή και από αυτή προέρχεται η λέξη λιτανεία. Είναι εντελώς απαράδεκτο, από το στόμα του Αρχιερέως, ο χαρακτηρισμός λιτανείας, ως ΒΟΛΤΑ!!! Βόλτα Δέσποτα η λιτανεία; Ως γνωστόν, έχουν γίνει άπειρα θαύματα, μέσα στο πλήθος που ακολουθεί την ώρα εκείνη.

Με την απάντησή σας λοιπόν αυτή, προσβάλλετε τους πιστούς Χριστιανούς της πόλεως μας, υποκαθιστώντας τη σημασία της ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ του Αγίου μας, ως ένα ΠΕΡΙΠΑΤΟ… Εσείς άραγε έτσι αισθάνεσθε; Τέλος, επειδή αναφέρατε το όνομα του Αγίου Παϊσίου, θα θέλαμε να σας πούμε οτι: αν ζούσε σήμερα και έβλεπε την κατάντια μας, είμαστε σίγουροι, γνωρίζοντας πόσο πολύ αγαπούσε την Πατρίδα Του και την Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση, θα έκλαιγε με ΜΑΥΡΟ

ΔΑΚΡΥ!!! ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

ΡΑΛΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Γεωργίου

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Παναγιώτου

Εκφραστές Ομάδας Φιλιατρινών


4ο επεισόδιο στον εμφύλιο χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων των Φιλιατρών 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Η ιαματική “χάρη” του Thessaloniki Pride
Ο εκκλησιασμός και η παράδοση θα εκλείψουν μερικώς ή και… ολικώς!
– Η covid – free Αμάλ και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά
– Παναγία Σουμελά των νόσων ιατρόν ΟΥ σε γινώσκομεν!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.