Επικαιρότητα

Ο καλύτερος τρόπος εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας η ιεροκανονική Αποτείχιση του π.Θεοδώρου Ζήση

εικόνα άρθρου: Ο καλύτερος τρόπος εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας η ιεροκανονική Αποτείχιση του π.Θεοδώρου Ζήση

Ό,τι το καλύτερο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Πολύ έντονα ιερά συναισθήματα κατακλύζουν την ψυχή μας αυτές τις ημέρες για το πρόσωπο του π.Θεοδώρου Ζήση! Δεν είναι τυχαίο, καθώς το Σάββατο της 1ης εβδομάδας των νηστειών εορτάζει την ονομαστική του εορτή και την επομένη, Κυριακή της Ορθοδοξίας, θα εορτάσει τα πέντε έτη της ευλογημένης ιεροκανονικής Αποτείχισής του, που έλαβε χώρα στον ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης! 

Με την πράξη του αυτή αναβίωσε στον 21ο αιώνα τους αγώνες των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας υπέρ της Ορθοδοξίας και κατά των αιρέσεων! 

Ο γέροντάς μας π.Νικόλαος Μανώλης από νωρίς προσκολλήθηκε στον πολιό δάσκαλο! Συναγωνιστές στη σύναξη της Γατζέας από πλήθος παραδοσιακών πατέρων, ενδόξων και διασήμων, απέμειναν οι δυο τους! 

Καθόλου παράξενο! Ο π.Νικόλαος λειτουργούσε καρδιακά. Ο όσιος γέροντάς του Αγάθωνας είχε εκπαιδεύσει το ορθόδοξο αισθητήριό του να έχει μια κατεύθυνση: “Πάντα ό,τι το καλύτερο”. Ο άγιος γέροντας Αγάθωνας ήθελε πάντα “ό,τι το καλύτερο”! Το διατυμπάνιζε, το διαλαλούσε, “πάντα ό,τι το καλύτερο”! Ό,τι το καλύτερο για το μοναστήρι του! Ό,τι καλύτερο για τα πνευματικοπαίδια του, τόσο υλικό όσο και πνευματικό! 

Ένα μυστήριο! Μια τέχνη! Αυτά, και τα δύο μαζί, όντως κοσμούν τη ζωή του χριστιανού! Η ποιότητα και η ποσότητα… η ποσότητα και το μέτρο…. Η αρχοντιά και η απλότητα….. Η σύνεση και η σοφία…. Η ψυχή και το μυαλό…Η τρέλα και η διάκριση… Η σιωπή και η ελευθεροστομία … “Καιρός του λαλείν και καιρός του σιγάν” άλλωστε…

Ο π.Θεόδωρος Ζήσης είναι ό,τι το καλύτερο!

 Άνθρωπος με ήθος και πνευματική συγκρότηση μιας άλλης εποχής! Απολαμβάνει κανείς να τον διαβάζει και να τον ακούει. Ενημερώνεται, θωρακίζεται, μορφώνεται εν Χριστώ! Τοποθετείται ορθά το συνειδός. Ο γέροντάς μας τον αποκαλούσε “το φάρμακό” μου!

Δε θα παραθέσουμε εδώ τώρα ούτε τις περγαμηνές του, ούτε τους αγώνες του για την Ορθοδοξία. Θα αναφέρουμε μόνο την πρώτη του, τρόπον τινά,  “Αποτείχιση”, όταν στο απόγειο της ακαδημαϊκής του “καριέρας” και στην απαρχή της ιερατικής του διαδρομής εγκατέλειψε Οικουμενικό Πατριαρχείο, θώκους και θέσεις στους θεολογικούς διαλόγους, μόλις συνειδητοποίησε το μέγεθος και το αδιέξοδο της οικουμενιστικής μόλυνσης! Άθλος! Μοναδικό επίτευγμα! 

Παρά το γεγονός ότι εξήλθε από τη μάντρα του Οικουμενισμού, δεν έχασε σε κύρος και αναγνώριση. Αντίθετα, για καιρό ήταν σημείο αναφοράς στον αντιοικουμενιστικό αγώνα. Ώριμος καρπός της πορείας του η ιεροκανονική Αποτείχιση, μετά την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου. Μαζί με τον γέροντά μας, μακαριστό π.Νικόλαο Μανώλη, έσωσαν την τιμή της ελλαδικής Εκκλησίας! Μετά την άρση των αναθεμάτων από τον Αθηναγόρα, ολόκληρο το Άγιο Όρος και τρεις επίσκοποι της ελλαδικής Εκκλησίας προέβησαν στο ιερό διάβημα・μετά το Κολυμπάρι μόνοι αυτοί!

Αν η πρώτη του “Αποτείχιση” από τον Οικουμενισμό του κόστισε μια λαμπρή καριέρα στο Πατριαρχείο, γεμάτη διεθνή συνέδρια, δεξιώσεις, πανάκριβα ξενοδοχεία και ακριβά δώρα και την εύνοια πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, η δεύτερη Αποτείχιση έγινε αιτία περαιτέρω απομόνωσής του, ακόμη και από τους παλιούς συναγωνιστές, επισκόπους, κληρικούς και λαϊκούς εντός Ελλάδος, πλην ελαχίστων… Γιατί εκτός Ελλάδος συνεχίζει να χαίρει της εκτίμησης και της αποδοχής των Ορθοδόξων. Μετά την Αποτείχιση τέθηκε στο περιθώριο συνεδρίων, συμποσίων, επιτροπών και λοιπών “ τιμών”! 

Τιμή μας που σαν Κατάνυξη φιλοξενούμε τον λόγο και την πένα του!

Άξιος! Χίλιες φορές άξιος! 

Στις κατακόμβες μιμείται με την ζωή του τους Αγίους Πατέρες, οι οποίοι σύναζαν τους Ορθοδόξους σε δώματα, σπίτια, δάση, ό,που γης, μη δεχόμενοι την κοινωνία με την αίρεση και την πλάνη! 

Τελευταία, όμως, έχουμε εκτιμήσει πολύ και τις εκούσιες σιωπές του! Ορθόδοξες αγιοπατερικές σιωπές! Με τις σιωπές κηρύσσει, κατηχεί! Αιώνια θα τον ευγνωμονούμε που δεν αναλώθηκε στην υγειονομική κρίση! Που κράτησε, δεν παρασύρθηκε, φρουρός αυτός της αγιοπατερικής Αποτείχισης. Δίνει το στίγμα, δίνει τον τόνο, δίνει τη γραμμή, αλλά δεν αναλώνεται, δεν ξεχνά την αποστολή, δεν μπερδεύεται! Κρατάει γερά το φρούριο της Αποτείχισης επ΄αγαθῴ της Εκκλησίας! 

Κάποιοι δεν αντέχουν αυτή την εγκράτεια. Δεν αντέχουν, λένε, να μην τα δίνουν όλα για όλα, να μην ομολογούν. Μεθάνε, λένε, από την ομολογία, η ομολογία είναι έρωτας. Άλλοι λένε το Κολυμπάρι δεν είναι τίποτα μπροστά στο εμβόλιο, το εμβόλιο είναι το χάραγμα…Πόσο κρίμα αδελφοί!

Πόσο ευγνωμονούμε τον π.Θεόδωρο που δεν παρασύρεται, που εγκρατεύεται. Φαίνεται πως αληθινά βιώνει Ορθοδοξία! Αληθινά κάνει υπακοή στους Αγίους Πατέρες και όχι στο θέλημά του!

Το ίδιο θα έκανε και ο π.Νικόλαος! Το έχει αποδείξει με την γραμμή που έδινε στους συνεργάτες του όσο ήταν εν ζωή! Όσο ο π.Νικόλαος ήταν εν ζωή και μέσα στην αγία Αποτείχιση γεύτηκε τόσο πλούσια, αγνή, καθαρή Ορθοδοξία, που δεν χρειαζόταν αδιάκριτα δήθεν να ομολογεί. 

Η ομολογία δεν είναι αυτοσκοπός. Η ομολογία γίνεται για τον Κύριο, όχι ο Κύριος για την ομολογία! Η ομολογία δεν μπορεί να τρέφει την φιλαυτία και τα πάθη!

Το ίδιο ομονοούσαν οι δυο τους στην γραμμή της οικονομίας που κράτησαν σε σχέση με την Αποτείχιση των πνευματικών τους παιδιών. Δεν υπέπεσαν σε σχισματικές τάσεις που θέλουν τα μυστήρια της εκκλησίας των μνημονευόντων ανενεργά. Με πολύ νηφαλιότητα μας οδήγησαν στην ακρίβεια, διατηρώντας την ειρήνη στις οικογένειές μας. Πληροφορούνται οι γύρω μας για την ποιότητα…

Γι΄αυτό ταπεινά θα προτείναμε στους αδελφούς, που, ενώ είναι στην Αποτείχιση αμφισβητούν μέσα τους ή και έξω τους τον π.Θεόδωρο Ζήση, να αναλογιστούν μήπως δε βιώνουν τους καρπούς της αγιοπατερικής Αποτείχισης; 

Ο π.Θεόδωρος είναι ό,τι το καλύτερο για μας και τις οικογένειές μας, προορισμένος από τον όσιο γέροντα Αγάθωνα να οδηγήσει το καράβι της Αποτείχισης σε ένα και μόνο προορισμό: Το βίωμα ορθοδοξίας, που και ο ίδιος βίωνε στην καρδιά του. Επάξια συνεχίζει να μας καθοδηγεί στην ορφάνια μας δίνοντάς μας λύσεις σε ό,τι μας χρειάζεται ποιμαντικά και έχει την αιώνια ευγνωμοσύνη μας! 

Άξια η αγία Αποτείχισή σου, π.Θεόδωρε Ζήση!

Άξιος και Άγιος διακονείς την αγία Ορθοδοξία, επόμενος τοις αγίοις πατράσι τοις νήφουσι. 

Χρόνια πολλά και όλοι μαζί στον Παράδεισο! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Επίκαιρα και αξιοπρόσεκτα μηνύματα από τον βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης

Ἄρθρο τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση, Ὁμότιμου Καθηγητή Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ. "Πόση σχέση ἔχουμε οἱ σημερινοί Χριστιανοί μέ αὐτό τό μαρτυρικό φρόνημα, ἰδιαίτερα οἱ τοῦ κλήρου"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.