Επικαιρότητα

Οι Αρχιερείς με τις δηλώσεις τους μας άλλαξαν τα Φώτα

εικόνα άρθρου: Οι Αρχιερείς με τις δηλώσεις τους μας άλλαξαν τα Φώτα

Θεοφάνεια σωτήριον έτος 2022 μ.Χ., όταν οι λόγοι των Αγίων που εκφωνήθηκαν στην εποχή τους με αφορμή την εορτή ξεσκεπάζουν το πνεύμα πλάνης των ημερών μας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

“Θα ήθελα ιδιαιτέρως να τονίσω, αυτή την ώρα, να ακούσουμε τη φωνή και της Πολιτείας και της Εκκλησίας κι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, διότι αποδεικνύεται καθημερινώς ότι το εμβόλιο είναι το μόνο τείχος απέναντι σε αυτή τη αρρώστια. Αυτοί που αρρωσταίνουν σήμερα εάν έχουν εμβολιαστεί περνούν πιο εύκολα, ενώ εκείνοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατακλύζουν τα νοσοκομεία και σε λίγο θα έχουμε έκρηξη στο υγειονομικό πρόβλημα της χώρας. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε, αυτή τη δύσκολη ώρα, την πανδημία και για να μπορέσουμε να πούμε ότι η σημερινή μέρα θα είναι η τελευταία που γιορτάζουμε με αυτό τον τρόπο

Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος

Να λέμε και ένα ευχαριστώ και στην κυβέρνηση και σε όλους για αυτά τα οποία μας επιτρέπουν να κάνουμε

«Εγώ είμαι πλήρως εμβολιασμένος και δεν έχω βγάλει καμία ουρά με βλέπετε. Ούτε τον διάβολο βάλαμε μέσα μας, για αυτό κάντε το εμβόλιο, για να σωθείτε»

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος

«Προ παντός να φωτίσει και όλα εκείνα τα εσκοτισμένα μυαλά που προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο και να τον οδηγήσουν σε αδιέξοδα που είναι επιζήμια για τη ζωή τους και τη ζωή όλων»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία και το πραγματικό νόημα των Φώτων είναι η αλήθεια, η οποία σώζει. Και το νόημα αυτό, πιστεύω, ότι είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, καθώς η χώρα μας δοκιμάζεται από τη νέα επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποκτά σε αυτή τη συγκυρία την ξεχωριστή της σημασία.”

Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

Διά δέ τῆς ψυχῆς κατῆλθε στόνᾍδη καί ἐπανῆλθε ἀπό αὐτόν, μεταδίδοντας σέ ὅλους φῶς ἀΐδιο καί ζωή καί γιὰ δεῖγμα τούτου μᾶς παρέδωσε νά τελοῦμε τό Θεῖο βάπτισμα καί διά μέσου αὐτοῦ νά καρπωνώμαστε τή σωτηρία. Καί μάλιστα νά τήν καρπωνώμαστε μέ τό καθένα ἀπό τά δύο μυστήρια καί μέ τά δύο στοιχεῖα, τήν ψυχή καί τό σῶμα, μυούμενα καί δεχόμενα σπέρματα ἀκήρατης ζωῆς.

Πραγματικά ἀπό τά δύο αὐτά ἐξαρτᾶται ὅλη ἡ σωτηρία μας, ἀφοῦ ὅλη ἡ θεανδρική οἰκονομία στά δύο αὐτά συγκεφαλαιώνεται”.

Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

“Ὥστε, ἐπειδή ἤμασταν πτωχοί καί τίποτα δέν μ π ο ρ ο ύ σ α μ ε νά προσφέρουμε γιά τή σωτηρία μας, δεχόμενος τήν πρός Αὐτόν πίστη ἀντί πάντων, μᾶς ἐλέησε καί μᾶς χάρισε τήν ἄφεση τῶν ἁμαρτημάτων, τήν ἀπαλλαγή τοῦ θανάτου καί τῆς φθορᾶς καί τήν ἐλευθερία”.

Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ

Ἄν ζεῖς ζωή ἁμαρτωλή, ἄν ἱκανοποιεῖσαι μέ τά πάθη σου καί συνάμα νομίζεις ὅτι ἀγαπᾶς τόν Χριστό, ὁ αἰώνιος μαθητής τοῦ Κυρίου, αὐτός πού στόν Μυστικό Δεῖπνο ἔγειρε στό στῆθος Του, θά σοῦ καταλογίσει πλάνη καί θά σέ διαψεύσει.”

Προβληματισμός

Είναι προφανές πως η πρακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδας, με μερικές (ευτυχώς) εξαιρέσεις, χρησιμοποίησε τη Δεσποτική εορτή της Επιφάνειας του Αγίου Τριαδικού Θεού, για να ευαγγελιστεί εκείνη την Ιατρική πράξη για την οποία έχει διχαστεί βαθιά η Ελληνική κοινωνία.

Δεν τολμά κάνεις να αποτυπώσει με λεπτομέρειες την ρητορική που χρησιμοποιήθηκε. Ενδεικτικά μόνο παρουσιάσαμε τρεις περιπτώσεις, που ο λόγος τους εκτός από καταγγελτικός σε όσους αντιστέκονται στον επιχειρούμενο υγειονομικό ολοκληρωτισμό, είναι συχνά ειρωνικός, εξουθενωτικός, προσβλητικός, συκοφαντικός, δυσφημιστικός.

Ο πιστός λαός γύρνα την πλάτη σε τέτοιους ποιμένες, ευχόμενος ειλικρινή μετάνοια και επιστροφή!

Ο πιστός λαός του Θεού προτιμά να ακούσει τους λόγους των Αγίων με αφορμή την εορτή και να αναφωνήσει με όλη τη δύναμη της ψυχής του.

Χριστός Εφάνη!

Αληθώς Εφάνη!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Το Φως και η Αγάπη στους ανθρώπους [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
Μια αποτίμηση: ΔΙΣ και Κυβέρνηση στα μαχαίρια για τα Θεοφάνεια… ή και όχι;
Ο Φώτης Κόντογλου μιλάει για τα Άγια Θεοφάνεια και ψέλνει ύμνους της εορτής
Τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού του αγίου…

Σχετικά άρθρα

Επίκαιρα και αξιοπρόσεκτα μηνύματα από τον βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης

Ἄρθρο τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση, Ὁμότιμου Καθηγητή Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ. "Πόση σχέση ἔχουμε οἱ σημερινοί Χριστιανοί μέ αὐτό τό μαρτυρικό φρόνημα, ἰδιαίτερα οἱ τοῦ κλήρου"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.