Ελένη Παπασταματάκη

Οι Λετονοί και ο Τόμος Αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο Μόσχας

εικόνα άρθρου: Οι Λετονοί και ο Τόμος Αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο Μόσχας
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο υπουργός δικαιοσύνης πρόκειται να απευθύνει αίτημα χορήγησης Αυτοκεφαλίας της Λετονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στο προσκήνιο έρχονται νεότερες εξελίξεις σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να απευθύνουν αίτημα προς το Πατριαρχείο Μόσχας, για χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στη Λετονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση της Κατάνυξης ότι στις 8 Σεπτεμβρίου το Κοινοβούλιο της Λετονίας υπερψήφισε τροπολογία με την οποία καθόρισε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας να είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε εκκλησιαστικό κέντρο εκτός Λετονίας. Ουσιαστικά αυτό που επιχείρησε ο Πρόεδρος της χώρας ήταν να καθιερώσει την πλήρη ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας με όλες τις Επισκοπές, τις ενορίες κτλ και ως εκ τούτου να προκαλέσει την απόσχισή της από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Υπερθεματίζοντας η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας ανακοίνωσε ότι αυτή η κυβερνητική τροπολογία αφορά στο νομικό καθεστώς της Εκκλησίας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι αυτή η αλλαγή την κάνει νομικά ανεξάρτητη, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να διατηρεί την πνευματική, προσευχητική και λειτουργική κοινωνία με όλες τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου.

Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία αναλαμβάνει και πάλι το κράτος μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Γιάνις Μπορντάνς, να απευθύνει αίτημα στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο για χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας.

Τα κάρβουνα από τη φωτιά πρέπει να τα βγάλει ο εν λόγω υπουργός και να δώσει μία πλήρη ενημέρωση των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησής του, που επιδιώκουν να αποκόψουν τη Λετονία από τη Μητέρα Εκκλησία και όλα αυτά ενώπιον του Πατριάρχη Μόσχας.

Θα δεχτεί άραγε το αίτημα η Ρωσική Εκκλησία και ο Πατριάρχης Κύριλλος; Οψόμεθα.

Πάντως αναγνωρίζεται στη Λετονία η πρόθεση να ακολουθήσει την κανονική εκκλησιαστική οδό και να αιτηθεί να της παραχωρηθεί ο Τόμος Αυτοκεφαλίας από τη Μητέρα Εκκλησία, δηλαδή τη Ρωσία, και όχι από τον π. Βαρθολομαίο. Ίσως είναι ένα ράπισμα στο ολοκληρωτικό καθεστώς της Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Δυτικοί “Σταυροφόροι” εναντίον της Ορθόδοξης Ρωσίας
Γιατί η χορήγηση αυτοκεφαλίας είναι μία από τις βασικές αιτίες του πολέμου στην Ουκρανία

Σχετικά άρθρα

Θρονικό  πανηγύρι στο Φανάρι

Γράφει ο Μέτοικος Ο Χριστός μόνο εν τω μέσω αυτών δεν ήταν!  Και στο φετινό θρονικό πανηγύρι «πεπληρωμένος χαράς» ο π.Βαρθολομαίος «ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς τον αγαπητό [του] αδελφό...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.