Αφιερώματα

Παιδικό Συναξάρι Οσίου Ακακίου της Κλίμακος

εικόνα άρθρου: Παιδικό Συναξάρι Οσίου Ακακίου της Κλίμακος
της Ε.Ζ

Άψογο παράδειγμα υπακοής και ταπείνωσης ο Άγιος Ακάκιος!


Στις 26 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Ακακίου.

Ο Όσιος Ακάκιος μόναζε σε ένα μοναστήρι της Μικράς Ασίας που ονομαζόταν Κελλιβάρα και βρίσκονταν στο όρος του Λάτρου. Από μικρό παιδί ο Άγιος ζούσε ασκητικά και φρόντιζε να έχει καθαρή ψυχή.

Ο Γέροντάς του θύμωνε πολύ και συχνά τον μάλωνε.  Τον ταλαιπωρούσε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Όχι μόνο τον έβριζε και τον στεναχωρούσε αλλά ακόμα τον χτυπούσε και του προκαλούσε αφόρητους πόνους. Έτσι, ο Ακάκιος περνούσε πολλές δοκιμασίες καθημερινά, όμως τα υπέμενε όλα με πολλή υπακοή και ταπείνωση και καθόλου δεν δυσαρεστούνταν. Η μεγάλη του αυτή ταπείνωση άφηνε τους γύρω του με έκπληξη και θαυμασμό.

Μια μέρα έτυχε να βρίσκεται στην Μονή και ο Καθηγούμενος του Σιναίου Όρους, Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος. Πήγαινε λοιπόν ο Άγιος Ιωάννης και έβλεπε τα βάσανα που περνούσε καθημερινά ο γενναίος αθλητής του Χριστού. Τον ρωτούσε μάλιστα κάθε φορά που τον συναντούσε «Πώς είσαι σήμερα αδελφέ Ακάκιε; Κέρδισες τίποτα ή όχι;»

Εκείνος απαντούσε δείχνοντας κάθε φορά το τραύμα του. Την μια το μελανιασμένο του μάτι, την άλλη τον πρησμένο του λαιμό και άλλοτε το καταπληγωμένο από τα χτυπήματα κεφάλι του.

Ο Όσιος Ιωάννης θαύμαζε, όπως όλοι, την αμέτρητη υπομονή του Ακακίου και του απαντούσε ενθαρρύνοντάς τον «Συνέχισε να τα υπομένεις όλα αυτά και θα κερδίσεις πολλά καλά!» 

Αφού πέρασαν εννιά χρόνια που ο Όσιος Ακάκιος ήταν υποτακτικός αυτού του σκληρού γέροντα, κοιμήθηκε και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο των Πατέρων. Ο Γέροντάς του τότε, πήγε σε έναν μεγάλο Γέροντα και του είπε «ο Ακάκιος πέθανε!» 

Εκείνος όμως δεν πίστευε στα αυτιά του. «Δεν το πιστεύω Αδελφέ!», είπε.

Ο Γέροντας του Ακακίου, του απάντησε με σιγουριά «Έλα να δεις μόνος σου, αφού δεν με πιστεύεις!»

Έτσι πήγαν γρήγορα και οι δυο μαζί στο κοιμητήριο. Τότε ο μεγάλος εκείνος Γέροντας, στεκούμενος πάνω από το μνήμα του Οσίου τον ρώτησε σαν να ήταν ζωντανός «Αδελφέ Ακάκιε πέθανες;» 

Ο Όσιος που ακόμα και μετά θάνατον διατηρούσε την αρετή της υπακοής, απάντησε στον σεβαστό αυτόν Γέροντα «Είναι δυνατόν Όσιε πατέρα να πεθάνει άνθρωπος που εργάζεται την υπακοή;» 

Ο Γέροντάς του τότε, κατατρομαγμένος από το παράδοξο αυτό θαύμα, έπεσε στο έδαφος και άρχισε να κλαίει. Από τότε, ο κάποτε άσπλαχνος Γέροντας έχτισε ένα κελί δίπλα στον τάφο του Αγίου και άρχισε να ζει με σωφροσύνη. Εξομολογούνταν στους πατέρες τα βασανιστήρια που έκανε στον γενναίο υποτακτικό του και με ειλικρινή μετάνοια για τα όσα έκανε, έλεγε συνεχώς με συντριβή «Έκανα φόνο!»

Το λείψανο του Οσίου έμεινε σώο και ολόκληρο για πολλά χρόνια υπερβαίνοντας τη φυσική φθορά. 

Άψογο παράδειγμα υπακοής και ταπείνωσης ο Άγιος Ακάκιος, να μας οδηγεί όλους σε αυτόν τον ευλογημένο δρόμο της υπακοής, της υπομονής και της ταπείνωσης.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἑώας ἐξήστραψας, ὥσπερ ἀστὴρ φαεινός, καὶ πάντας ἐφαίδρυνας τῶν μονοτρόπων χορούς, Ἀκάκιε ὅσιε, αἴγλη τῶν ἀρετῶν σου, καὶ διήγειρας τούτους, ἄνθεσιν ἐγκωμίων, καταστέφειν σὺν πόθῳ, τὴν σὴν φαιδρὰν καὶ σεπτήν, καὶ πάντιμον μνήμην.

Ε.Ζ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ο Πύρινος Άγιος – Ηλίας ο Θεσβίτης (του Φ. Κόντογλου) [ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. "Προφῆτα καὶ προόπτα τῶν μεγαλουργιῶν τοῦ Θεοῦ, Ἠλία μεγαλώνυμε, ὁ τῷ φθέγματί σου στήσας τὰ ὑδατόῤῥυτα νέφη, πρέσβευε ὑπὲρ ἡμῶν, πρὸς τὸν μόνον φιλάνθρωπον" (Κοντάκιον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.