Αφιερώματα

Παιδικό συναξάρι της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας

εικόνα άρθρου: Παιδικό συναξάρι της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας
της Ε.Ζ

Η Αγία Αναστασία καθόλου δεν πτοήθηκε από τα βάσανα και τα υπέμενε όλα με ευχαρίστηση για την αγάπη του Χριστού!


Στις 29 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά και γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας.

Η Αγία Αναστασία έζησε όταν βασιλιάς στη Ρώμη ήταν ο κακός αυτοκράτορας Δέκιος. Αν και μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια, η Αγία έμαθε για τον Χριστό και τον αγάπησε πολύ. Γι’ αυτό, ούτε τα πλούτη ούτε οι διασκεδάσεις της ζωής την ευχαριστούσαν.

Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν μοναστήρια. Όσες γυναίκες ήθελαν να παραμείνουν αγνές και να φροντίσουν για τη σωτηρία της ψυχής τους, ζούσαν όλες μαζί σε κάποιο σπίτι και έκαναν διάφορα χριστιανικά έργα. 

Σε ένα τέτοιο σπίτι πήγε και η Αγία Αναστασία. Εκεί, ηγουμένη ήταν μια μορφωμένη γυναίκα, η Σοφία, η οποία φρόντιζε να διδάξει την Αγία στην Πιστη.

Κάποια χρόνια αργότερα μερικοί ασεβείς άνθρωποι που είχαν ακούσει για την πνευματική προκοπή της Αγίας, τη μήνυσαν στον διοικητή Πρόβο.

– Διοικητή Πρόβε! Αυτή η ασεβής η Αναστασία αντί να πιστεύει στα είδωλα πιστεύει πως Θεός είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός!

– Φέρτε την μου εδώ για να την ανακρίνω λοιπόν! 

Γρήγορα γρήγορα οι στρατιώτες πήγαν σε εκείνο το σπίτι και ζήτησαν να συλλάβουν την Αγία Αναστασία. Η Ηγουμένη πήγε αμέσως στην Αγία και της είπε «Ήρθε η ώρα να κερδίσεις την Ουράνια Βασιλεία ομολογώντας την πίστη σου. Θα αντέξεις όμως τα βασανιστήρια που θα σου κάνουν ή θα αρνηθείς τον Χριστό;» 

Η Αγία απάντησε στην ηγουμένη «Δεν πρόκειται να αρνηθώ τον Χριστό ποτέ! Για Αυτόν που θυσιάστηκε για εμάς αξίζει κάθε βασανιστήριο!».

Οι απεσταλμένοι έδεσαν την Αγία και την πήγαν μπροστά στον Πρόβο. Αυτός τότε, προσπάθησε με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να την πείσει να θυσιάσει στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως τίποτα δεν κατάφερνε με αυτό άρχισε να την απειλεί. 

Η Αγία με θάρρος κατηγόρησε τα ψεύτικα είδωλα και ομολόγησε πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Ο Πρόβος θύμωσε τόσο πολύ που διέταξε να χτυπήσουν την Αγία στο πρόσωπο μέχρι να της σπάσουν τα δόντια και να ταπεινωθεί. Μετά από αυτό της ξαναζήτησε ο διοικητής να προσκυνήσει τα είδωλα και η Αγία μια ακόμη φορά αρνήθηκε να υπακούσει. Πρόσταξε τότε να αφαιρέσουν τα ρούχα από τη σεμνή Αγία για να την γελοιοποιήσουν μπροστά στον κόσμο. 

Έπειτα, ο μανιασμένος διοικητής πρόσταξε να βάλουν στο χώμα τέσσερις πασσάλους και να δέσουν στον καθένα τα χέρια και τα πόδια της μάρτυρος, ενώ από κάτω άναψαν φωτιά για να καίγεται το σώμα της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσταξε του στρατιώτες του να μαστιγώνουν την πλάτη της μέχρι να σκιστεί όλη της η σάρκα. 

Ενώ όμως της έκαναν τόσο φρικτά βασανιστήρια, η Αγία μάρτυς έπαιρνε δύναμη και δόξαζε τον Κύριο που την αξίωσε να μαρτυρήσει για χάρη Του.

Ο μοχθηρός αυτός διοικητής ήθελε να συνεχίσει να βασανίζει τη μάρτυρα και πρόσταξε να τη δέσουν σε τροχούς για να συνθλίψουν τα κόκαλά της. Ενώ λοιπόν υπέμενε αυτά η Αγία, προσευχόταν στον Θεό

«Σε παρακαλώ Θεέ μου, βοήθησέ με να αντέξω όλον αυτόν τον σωματικό πόνο για να ντροπιαστούν τα άψυχα είδωλα και να φανεί η παντοδυναμία Σου!»

Αμέσως ο Κύριος άκουσε την προσευχή της και η Αγία Αναστασία θεραπεύτηκε εντελώς. Βλέποντας αυτό ο Πρόβος δαιμονίστηκε ακόμα περισσότερο και διέταξε τους δήμιους να ξεσκίσουν το παρθενικό σώμα της με σιδερένια νύχια. Ο Θεός όμως έκανε ακόμα ένα θαύμα. Τα χέρια των δημίων ξεράθηκαν σαν ξύλα και δεν μπορούσαν να τα κουνήσουν καθόλου!

Ακόμα και μετά από τόσα θαύματα που είδε, ο διοικητής συνέχισε να βασανίζει τη μάρτυρα χωρίς δισταγμό. Πρόταξε αυτή τη φορά να κόψουν τους μαστούς της Αγίας, έπειτα να της ξεριζώσουν τα δόντια και τέλος να της ξεκολλήσουν τα νύχια από τα δάχτυλά της. Νόμιζε, πως όσο συνέχιζε τα βασανιστήρια, κάποια στιγμή θα την έπειθε να αρνηθεί τον Χριστό. 

Η Αγία Αναστασία βέβαια, καθόλου δεν πτοήθηκε από όλα αυτά τα βάσανα και τα υπέμενε όλα με ευχαρίστηση για την αγάπη του Ιησού. Ακόμα και οι δήμιοι απορούσαν με την ανδρεία και το θάρρος της Αγίας. 

Ο Πρόβος όμως δεν έλεγε να καταλάβει πως η Αγία έμενε ακλόνητη στην πίστη της. Υποτιμούσε μάλιστα τα είδωλα και έλεγε χωρίς κανένα δισταγμό διάφορες κατηγορίες για αυτά. Μη αντέχοντας όμως ο Πρόβος να ακούει την Αγία, πρόσταξε να της κόψουν τη γλώσσα για να μην ξαναμιλήσει. Αμέσως οι δήμιοι εκτέλεσαν τη διαταγή.

Ένας χριστιανός που βρίσκονταν εκεί, είδε την απάνθρωπη αυτή πράξη και σπλαχνίστηκε την Αγία. Πήρε λίγο νερό και πήγε να δροσίσει και να ξεπλύνει το γεμάτο αίματα σώμα της. Ο Πρόβος με το που το είδε διέταξε να αποκεφαλίσουν τον ευλαβή αυτόν χριστιανό. Έτσι, εκτελώντας οι στρατιώτες τη διαταγή αποκεφάλισαν πρώτα αυτόν και ύστερα την Αγία Αναστασία.

Όσο καιρό η Αγία υπέμενε όλα αυτά τα βασανιστήρια, η ηγουμένη Σοφία προσευχόταν ασταμάτητα στον Κύριο να την ενδυναμώνει για να αντέξει τα μαρτύρια. Κάποια νύχτα λοιπόν που προσευχόταν, Άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε μπροστά της.

«Ευλογημένη ηγουμένη Σοφία! Η Αναστασία τα υπέμεινε όλα μέχρι τέλους και αξιώθηκε να λάβει το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου!»

Την ενημέρωσε μάλιστα πού βρίσκονταν τα αγιασμένα λείψανά της και αυτή αμέσως πήγε να τα πάρει. Κάποιοι ευλαβείς χριστιανοί βοήθησαν την ηγουμένη με τη μεταφορά των λειψάνων σε μια Εκκλησία της Ρώμης. Εκεί τα ενταφίασαν με δόξα και τιμές. 

Τις πρεσβείες της Αγίας Οσιομάρτυρος Αναστασίας να έχουμε! Αμήν!

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε
Ἀσκήσει ἐκλάμψασα ὥσπερ παρθένος σεμνή ἀθλήσεως αἵμασι τὴν τῆς ἁγνείας στολὴν ἐνθέως ἐφοίνιξας· ὅθεν, Ἀναστασία, ὡς ὁσία καὶ μάρτυς, χάριτας ἰαμάτων ἀποστράπτεις ἐν κόσμῳ πρεσβεύουσα τῷ Σωτῆρι ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Ποιος φοβάται;

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. …οι παραβατικοί λαθρομετανάστες από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν ειδική μεταχείριση από το νόμο σε σχέση με άλλους «εγκληματίες»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.