Ελευθέριος Κοσμίδης

Πατρ. Βαρθολομαίος: “Πίστις και γνώσις δεν είναι αντίπαλοι αλλά εταίροι και συνεργάται εν τη διακονία του ανθρώπου”

εικόνα άρθρου: Πατρ. Βαρθολομαίος: “Πίστις και γνώσις δεν είναι αντίπαλοι αλλά εταίροι και συνεργάται εν τη διακονία του ανθρώπου”
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Στον αγρό αυτό η παναίρεση του οικουμενισμού είναι η κοπριά, που θα βοηθήσει τη νεολαία να βλαστήσει και να ανθίσει, για να έρθει η τραγική εποχή του θερισμού των ψυχών από τον Αντίχριστο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Για άλλη μια χρονιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξεφώνησε λόγο απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τους γονείς τους και τους διδασκάλους – παιδαγωγούς των παιδιών, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Δύο πολύ απλές λέξεις περιγράφουν την ομιλία αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη: Σύγχυση και αγωνία. Είναι βεβαίως γνωστό πως τους λόγους του Πατριάρχη τους γράφει εντεταλμένος λογογράφος, ο οποίος κυριολεκτικά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.

Τραγική φιγούρα ο λογογράφος του Πατριάρχη: Πίεση χρόνου, απαγορευμένη “λογο”-κλοπή και ευθύνη.

Προσπαθεί ο παντέρημος κατ’αρχήν να προλάβει! Με έναν Πατριάρχη που δεν κάθεται στα αυγά του και μπορεί να χρειάζεται 20 και 30 λόγους το μήνα, το πρώτο ζητούμενο είναι να προλαβαίνει να τους γράφει. Αν προλάβει ο δυστυχής, θα πρέπει να μην επαναλαμβάνεται ή να μην αυτοαναιρείται σε σχέση με όσα έγραψε τα προηγούμενα χρόνια. Αν προλαβαίνει και δεν επαναλαμβάνεται, θα πρέπει να αντέχει να μη συνθλιβεί υπό το βάρος της ευθύνης. Εκείνος, ναι μεν στίβει το μυαλό του να συνταιριάξει λέξεις και νοήματα, μα αφετέρου κρίνεται ο Πατριάρχης. Αυτή την ευθύνη λίγοι άνθρωποι μπορούν να τη σηκώσουν. Υπό αυτούς τους όρους και μιλώντας πάντοτε στο δια ταύτα, σχετικά δηλαδή με τις απαιτήσεις της ομιλίας που έπρεπε να εκφωνήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο λογογράφος του είχε επιπλέον ειδικά προβλήματα να επιλύσει.

Την πίτα αφάγωτη και το σκύλο χορτάτο

Είναι αυταπόδεικτο πως τα μαύρα χρόνια της πανδημίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε και εμπιστεύτηκε απόλυτα την επιστήμη. Οπότε η επιστημονική γνώση στο δικό του κοσμοείδωλο συμπορεύεται με την πίστη. Στην εποχή μας οι επιστήμονες δεν πιστεύουν στο Θεό. Οι Τρείς Ιεράρχες, ανάμεσα στις παιδαγωγικές αρχές τους προς τους παιδαγωγούς μας, παρέδωσαν την αξία του παραδείγματος, η οποία περιγράφεται άριστα σε μια παρότρυνση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου προς τους παιδαγωγούς: «Σοφισθήναι και ούτω σοφίσαι, γενέσθαι φως και φωτίσαι, εγγίσαι Θεώ και προσαγαγείν άλλους αγιασθήναι και αγιάσαι». Με παιδαγωγούς που δεν πιστεύουν στο Θεό, άπιστους, αγνωστικιστές και μηδενιστές, αυτός ο θεμελιώδης όρος συντρίβεται και η δυσκολία για τον ταλαίπωρο λογογράφο του Πατριάρχη μοιάζει ανυπέρβλητη. 

Λογογράφος ενός αιρετίζοντος Πατριάρχη

Εμείς θα προσθέσουμε και μία δυσκολία που δεν την αντιλαμβάνεται ο ίδιος: Όταν είσαι λογογράφος ενός Πατριάρχη που αποκλίνει από την Ορθόδοξη διδασκαλία και εισάγει στην Ορθοδοξία την παναίρεση του Οικουμενισμού, η λύση του προβλήματος που παραπάνω αναφέραμε καθίσταται πρακτικά αδύνατη, γιατί και πιστούς παιδαγωγούς και διδασκάλους αν έχουμε, το αν συντάσσονται με τη Ορθοδοξία ή με την αίρεση είναι απείρως κρισιμότερο ερώτημα. 

Το παράδειγμά του Πατριάρχη γόρδιος δεσμός

Με δεδομένο το παράδειγμα του ίδιου του Πατριάρχη, θα έπρεπε ο κακότυχος λογογράφος του να περιγράψει κάποιες παιδαγωγικές αξίες! Με έναν Πατριάρχη που ο πολυτελής του βίος, οι αυτοκρατορικές τιμές μιας άλλης ξεχασμένης και ξεπερασμένης εποχής που του αποδίδονται, ο ξύλινος λόγος του πρωτοκόλλου εθιμοτυπίας αλλά και τα αμέτρητα αεροπορικά ταξίδια, τα πλούσια ιδρύματα στο όνομά του, τα ιλιγγιώδη κομποδέματα για τους σκοπούς του, οι αναγορεύσεις και οι τιμητικές προς το πρόσωπό του εκδηλώσεις, όλα αυτά, με ένα ποίμνιο που δεν ξεπερνά τα 2000 άτομα, συνιστούν μια δυσκολία αναφοράς στο παράδειγμά του, που δεν ξεπερνιέται με λόγια. Πώς να πείσεις για τις πατριαρχικές ευαισθησίες υπέρ του περιβάλλοντος, όταν το ενεργειακό αποτύπωμα των υπερατλαντικών και άλλων αεροπορικών πτήσεων είναι σκέτη πρόκληση; Ανήκει τρόπον τινά ο Πατριάρχης σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων όπως η παγκόσμια ελίτ, η οποία πρόσφατα συνάχθηκε στο Νταβός της Ελβετίας να μας κουνήσει το δάχτυλο για την υπερθέρμανση και να μας υποδείξει τρόπους για τη σωτηρία του πλανήτη, ενώ όλοι ταξίδεψαν εκεί αεροπορικώς και μάλιστα με ιδιωτικά αεροσκάφη!! 

Το έργο των Αγίων Τριών Ιεραρχών στο κρεβάτι του Προκρούστη της Νέας Εποχής

Με τόσα βάρη ο βασανισμένος λογογράφος του Πατριάρχη θα πρέπει να στηρίξει όσα πρέπει να πει και στη διδασκαλία των τιμώμενων Αγίων. Πώς να ξαπλώσει το έργο των Αγίων στο κρεβάτι του Προκρούστη; Από πού να τεντώσει, από πού να πετσοκόψει, ώστε να βρει κάποιες ρήσεις αποκομμένες από τη συνάφεια του κειμένου, για να στηρίξει τα αστήριχτα! Πώς να χωρέσει του Αγίους του Θεού στο μυαλό του Κλάους Σβαμπ και του Γιουβαλ Χαράρι; Πώς να ταιριάξει τη διδασκαλία των Τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου θεότητος με την εποχή του μετανθρωπισμού, την επικυριαρχία των AI μοναδιαίων οντοτήτων (singularities), που θα αυτοβελτιώνονται διαρκώς μέσω της βαθιάς μηχανικής μάθησης έναντι του ανθρώπου; 

Η σημερινή πραγματικότητα που προσπάθησε να περιγράψει με όμορφα λόγια και στρογγυλεμένες γωνίες ο βασανισμένος λογογράφος του Πατριάρχη δεν είναι παρά ένα εύφορο νεοεποχίτικο λιβάδι. Στον αγρό αυτό η παναίρεση του οικουμενισμού είναι η κοπριά, που θα βοηθήσει τη νεολαία να βλαστήσει και να ανθίσει, για να έρθει η τραγική εποχή του θερισμού των ψυχών από τον Αντίχριστο. Η Ορθοδοξία και η διδασκαλία των Αγίων Τριών Ιεραρχών είναι το μόνο εμπόδιο σε αυτή την εξέλιξη, ενώ ο Πατριάρχης είναι μέρος της και μάλιστα με ρόλο πρωταγωνιστικό, ως ο ηθικός και φυσικός αυτουργός της  επιχείρησης της Συνοδικής κατοχύρωσης της παναίρεσης του οικουμενισμου στην Ορθοδοξία, μέσω της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου. 

Πώς να συγκαλύψει κάποιος αυτή την προδοσία της πίστεως σε έναν λόγο; 

Πόσο να διαστρεβλώσει την αλήθεια, όταν μάλιστα απευθύνεται σε παιδιά; 

Αν ο λογογράφος βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση, τι να σκεφτούν οι μαθητές, οι γονείς και οι δάσκαλοι για τον ίδιο τον Πατριάρχη; 

Να γίνουμε όλοι μιμητές των Αγίων Τριών Ιεραρχών!

Καλή Μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.