Επικαιρότητα

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: A cup of tea με τον Βασιλιά Κάρολο

εικόνα άρθρου: Πατριάρχης Βαρθολομαίος: A cup of tea με τον Βασιλιά Κάρολο
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Επίσημη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία για τις ορθόδοξες εορταστικές εκδηλώσεις…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στο Λονδίνο παρευρέθη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Την πρόσκληση έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα τον συνόδευαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και σημαίνοντα μέλη του Πατριαρχείου.

Κατά την παραμονή του στη Μεγάλη Βρετανία, έδωσε το παρόν και χοροστάτησε σε Ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς, ευλόγησε κοινωφελή έργα ελληνορθόδοξων κοινοτήτων, ενώ παρακολούθησε και τον Εσπερινό στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιακώβου, της “Εκκλησίας” της Αγγλίας.

Επιπλέον, συναντήθηκε με εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες, όπως με τους πρέσβεις της Ελληνικής και Τουρκικής Δημοκρατίας αντίστοιχα, με τον Υπουργό Επικρατείας της Μεγάλης Βρετανίας για θέματα της Μέσης Ανατολής, και τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Με τον τελευταίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αφού πρώτα εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του για τον θάνατο της μητέρας του, της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ακολουθώντας την πεπατημένη της Νέας εποχής, όπου οι χριστιανοί κάθε δογμάτων συναντιούνται σε εκδηλώσεις όλοι μαζί αγκαλιασμένοι και αδελφωμένοι, παρακάμπτοντας τους σκοπέλους των δογματικών διαφορών, ο Πατριάρχης συνεχίζει τις δοσοληψίες με την Παναίρεση, η οποία διανύει περίοδο έντονης… ανθοφορίας. Στο όνομα της ειρηνικής συμβίωσης, απλές κοινωνικές συναναστροφές και εκκλησιαστική κοινωνία ορθοδόξων και αλλοδόξων περιπλέκονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα που σε τέχνη ανταγωνίζεται εκείνο του Λαοκόοντα (το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα είναι μαρμάρινο έργο της ελληνιστικής εποχής).

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την εκατονταετία από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Βαρθολομαίος παρέστη σε Εσπερινή ακολουθία των Αγγλικανών, οι οποίοι να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν ευλόγησαν γάμο ομοφυλοφίλων και έχουν εισάγει πιλοτικά τη σχετική υπηρεσία (τον γάμο μεταξύ ατόμων ΛΟΑΤΚΙ) στα καθήκοντά τους. 

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσίασε και η συναναστροφή του Πατριάρχη με τον Βασιλιά Κάρολο, ο οποίος επίσημα θεωρείται Αγγλικανός, αλλά παρακολουθεί με ενδιαφέρον και άλλα δόγματα του χριστιανισμού. Επισκέπτεται ελληνορθόδοξα μοναστήρια, προστατεύει, όμως, και τις ισλαμικές σπουδές στην Οξφόρδη. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι: «Την ίδια στιγμή που είσαι Υπερασπιστής της Πίστης μπορείς να είσαι επίσης προστάτης των πίστεων. Με ενδιαφέρει η συμπερίληψη των θρησκειών και άλλων ανθρώπων και η ελευθερία τους να ασκούν την πίστη τους σε αυτήν την χώρα». Εμπλέκεται, δηλαδή, στην παναίρεση, έχοντας ως βιτρίνα την υπεράσπιση της Πίστης όλων των θρησκειών. 

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι οι καλές διαθρησκειακές σχέσεις μεταξύ των λαών του κόσμου, αλλά το πώς θα προστατευθεί τελικά το ελληνορθόδοξο ποίμνιο από την αίρεση, όταν ο ίδιος ο Ποιμενάρχης του εμπλέκεται τόσο ενεργά και ξεκάθαρα με τον Οικουμενισμό. Και όχι μόνο εμπλέκεται, αλλά θεωρεί τον οικουμενισμό φυσική εξέλιξη της Πίστεώς μας. 

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για την έγκαιρη συμμόρφωση του Πατριάρχη μας στους πατερικούς κανόνες, που αφορούν τη διαχείριση της αίρεσης και που θα δράσουν ως τροχοπέδη στα σκοτεινά σχέδια των οικουμενιστών, οι οποίοι στοχεύουν στον αφανισμό της Ορθοδοξίας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο Οικουμενισμός χαιρετά την εκδημία της βασίλισσας Ελισάβετ
Σε επιμνημόσυνη δέηση για τη βασίλισσα Ελισάβετ ο Βαρθολομαίος
Θα αγιοποιηθεί η βασίλισσα Ελισάβετ;

 

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.