Δήμος Σερκελίδης

Πέρασε στην Κύπρο ο νόμος που απαγορεύει τις λεγόμενες “θεραπείες μεταστροφής”.  Σε διωγμό η Ορθοδοξία

εικόνα άρθρου: Πέρασε στην Κύπρο ο νόμος που απαγορεύει τις λεγόμενες “θεραπείες μεταστροφής”.  Σε διωγμό η Ορθοδοξία
του Δήμου Σερκελίδη
γραμματέα του συλλόγου Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς εξαίρεση για τους ορθοδόξους πνευματικούς ιερείς, εναντίον των οποίων στρέφεται ο σχετικός νόμος


Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος εργάζονται για την επιβολή της Νέας Εποχής, προωθώντας θεσμικά  την ομοφυλοφιλία ή αλλιώς την ατζέντα της LGBT+ κοινότητας. Τα δύο ελληνικά κράτη υποστηρίζουν επισήμως τα pride, εισήγαν στη νομοθεσία τους το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, αποδέχθηκαν την θεωρία του κοινωνικού φύλου (Ελλάδα 2017 και Κύπρος 2022), εναρμόνισαν (ή καλύτερα δυσαρμόνισαν) τα εκπαιδευτικά τους συστήματα στη gay ιδεολογία, και τελευταία συζητούν τη δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Στα τέλη του Μαΐου η Βουλή της Κύπρου ψήφισε την ποινικοποίηση των λεγομένων θεραπειών μεταστροφής. Προηγήθηκε κατά ένα ακριβώς έτος, τον Μάιο του 2022, η Βουλή των Ελλήνων που απαγόρευσε τις εν λόγω θεραπείες με σχετική διάταξη σε νόμο για την υγεία (Ν.4931/22).  Οι λεγόμενες ψευδοθεραπείες μεταστροφής, σύμφωνα με τον νομικό ορισμό της έννοιας, είναι “κάθε μεταχείριση που αποσκοπεί να μεταβάλει ή να καταστείλει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου.” (αρ 62, παρ 1 Ν.4931/2022).

Με απλά ελληνικά και χωρίς την παραπειστική χρήση της νεοεποχίτικης ορολογίας, ως θεραπείες μεταστροφής νοούνται οι ενέργειες, λόγω ή έργω, τρίτου προσώπου που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν έναν ενεργό ομοφυλόφιλο ή κάποιον που δεν μετέρχεται την ομοφυλοφιλία αλλά έχει πρόβλημα σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού, να υιοθετήσει την σεξουαλικότητα που ορίζεται από  την φύση του ανθρώπου, από το άρρεν ή θήλυ φύλο του. 

Είναι προφανές ότι τα άτομα που μπορούν εκ θέσεως να “εφαρμόσουν” σε άλλους τέτοιες λεγόμενες θεραπείες είναι οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι και κυρίως οι πνευματικοί ιερείς, μέσω του μυστηρίου της εξομολογήσεως. 

Για τους ιδεολόγους δικαιωματιστές LGBT αυτές οι πρακτικές συνιστούν βασανιστήριο της συνείδησης του ομοφυλόφιλου.  Εδώ πολλά μπορούν να ειπωθούν ως προς το τι προκαλεί τον βασανισμό της ψυχής του ομοφυλόφιλου που καταφεύγει ή οδηγείται σε αυτές τις λεγόμενες θεραπείες. Οι τύψεις συνειδήσεως από την αμαρτία, οι ενοχές από την παραβίαση των όρων της ανθρωπίνης φύσεως, το δυσίατο του πάθους της ομοφυλοφιλία από τον καταναγκασμό του οποίου ο άνθρωπος προσπαθεί να απελευθερωθεί, η άγνοια ή αδυναμία αυτού που προσπαθεί να βοηθήσει τον ομοφυλόφιλο, η παραβίαση της ελευθερίας του ομοφυλόφιλου εκ μέρους αυτού που προσπαθεί να τον βοηθήσει; Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά θα προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε σε άλλο άρθρο. 

Προς το παρόν  αξίζει να σταθούμε στον αντιεκκλησιαστικό, απάνθρωπο, φασιστικό και ακραία ανορθολογικό χαρακτήρα του νόμου που ψήφισε προ ημερών η Κυπριακή Βουλή κατά των λεγομένων θεραπειών μεταστροφής. Ουσιαστικά στην Κύπρο πλέον μία μόνο οδός υπάρχει, από την ετεροφιλία στην ομοφυλοφιλία. Με το πρόσφατο νομοθέτημα η οδός επιστροφής έκλεισε. 

Για να φανεί το ακραίο της κυπριακής νομοθεσίας αρκεί η αντιπαραβολή της με την αντίστοιχη Ελλαδική νομοθεσία:

  • Στην Ελλάδα απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής μόνο σε ευάλωτα πρόσωπα (ανήλικοι ή συμπαραστατούμενοι) ενώ επιτρέπεται με τη ρητή συναίνεση των ενηλίκων. Στην Κύπρο απαγορεύεται απολύτως οποιαδήποτε διενέργεια πρακτικών μεταστροφής ακόμα και σε ομοφυλόφιλους που επιθυμούν τη λήψη βοήθειας.
  • Στην Ελλάδα απαγορεύεται η διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής. Στην Κύπρο απαγορεύεται όχι μόνο η διαφήμιση αλλά και η συγκαλυμμένη αναγγελία κάθε πρακτικής ή τεχνικής πρακτικών μεταστροφής. Ποινικοποιείται ακόμα και η θέση της Εκκλησίας ότι η Ιερά Εξομολόγηση μπορεί να βοηθήσει έναν ομοφυλόφιλο να αποκόψει το πάθος του.
  • Στην Ελλάδα δεν γίνεται αναφορά στην ιατρικές πράξεις που σχετίζονται με την σεξουαλική υγεία. Ο ιατρός είναι ελεύθερος, πάντοτε με την συναίνεση του ασθενούς, να προβεί σε οποιαδήποτε αναγκαία ιατρική πράξη π.χ. αλλαγής φύλου από το φύλο της γέννησης ή να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει την ομοφυλοφιλική τάση του. Στην Κύπρο ουσιαστικά επιτρέπονται μόνο οι ιατρικές πράξεις που δεν επιδιώκουν τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του αυτοπροσδιορισμού του εν λόγω προσώπου ακόμα και αν το άτομο επιθυμή να λάβει μία υποστήριξη για την εξάλειψη της ομοφυλοφιλικής του τάσης.

H Εκκλησία της Κύπρου αντέδρασε με επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία όμως δεν άλλαξε κάτι. Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς να εξαιρούνται οι ορθόδοξοι πνευματικοί, γιατί άλλωστε εναντίον τους στρέφεται ο σχετικός νόμος. Το πρόβλημα είναι πνευματικό, αλλά είναι και πολιτικό. Όσο ο ένας και μοναδικός Ελληνικός Λαός των δύο κρατών μας αξιολογεί τα πάντα με την τσέπη του, θα τον διοικούν ανθρωπάρια, που θα εργάζονται για την επιβολή των “αξιών” της Νέας Τάξης στην μία πατρίδα μας. Όταν ο ένας και μοναδικός Ελληνικός Λαός των δύο κρατών μας έλθει εις εαυτόν, όπως ο άσωτος υιός, θα καταλάβει ότι βόσκει τους χοίρους της Νέας Εποχής και θα επιστρέψει στον Πατέρα, στις παραδόσεις του, στην Εκκλησία του, στην ψυχική του υγεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των υπόψη Νόμων:

Ελληνική νομοθεσία:

άρθρο 62 Ν.4931/2022

Πρακτικές μεταστροφής
Παρ. 2.           
α) Απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα.
β) Οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους.
γ) Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.
3. Παραβίαση της παρ. 2, πέραν των προβλεπόμενων πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Η επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Κυπριακή νομοθεσία

Ποινικός Κώδικας, αρ. 233Β.-

(1) Tηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (2), πρόσωπο το οποίο-

(α) εφαρμόζει πρακτική ή τεχνική ή παρέχει υπηρεσία με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές:

Νοείται ότι, σε περίπτωση κατά την οποία η πρακτική ή η τεχνική εφαρμόζεται ή η υπηρεσία παρέχεται σε ανήλικο πρόσωπο ή σε πρόσωπο το οποίο βρίσκεται σε ευάλωτη θέση είτε λόγω ασθένειας, αναπηρίας ή ψυχικής κατάστασης, είτε λόγω της ύπαρξης σχέσης εξάρτησης ή επιρροής με το πρόσωπο το οποίο εφαρμόζει την εν λόγω πρακτική ή τεχνική ή που παρέχει την εν λόγω υπηρεσία, το Δικαστήριο δύναται να επιβάλλει ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και τις δύο αυτές ποινές·

(β) ασκεί νόμιμη κηδεμονία και παραπέμπει το κηδεμονευόμενο πρόσωπο σε πρακτική, τεχνική ή υπηρεσία, με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου του, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές∙ ή

(γ) αναγγέλλει ή διαφημίζει, έστω και συγκαλυμμένα, με οποιονδήποτε τρόπο, πρακτική, τεχνική ή υπηρεσία, η οποία σκοπεύει στη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(2)(α) Ανεξαρτήτως των διατάξεων του εδαφίου (1)-

(i) η παροχή συμβουλευτικών, ψυχολογικών ή ιατρικών υπηρεσιών οι οποίες αφορούν στη διερεύνηση, ελεύθερη ανάπτυξη ή/και επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου∙ ή

(ii) η παροχή επιστημονικά καθιερωμένων κλινικών πράξεων από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, εφόσον αυτές εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με τη σεξουαλική υγεία προσώπου, όπως αυτές καθορίζονται στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας∙ δεν συνιστούν αδίκημα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω προβλεπόμενες ενέργειες δεν επιδιώκουν τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του αυτοπροσδιορισμού του εν λόγω προσώπου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Περί Κονάνων ο λόγος

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Είναι δύο διαφορετικές σχολές η σχολή της μετανοίας και η σχολή της αυτοβελτίωσης, και οι μπερδεμένοι τις μπερδεύουν

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.