Ελευθέριος Κοσμίδης

Ποιος κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του;

εικόνα άρθρου: Ποιος κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του;
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Το λάθος του Πατριάρχη Μόσχας δεν διορθώνεται με άλλο λάθος…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr  

Έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση πως στην προσπάθειά του να δώσει κουράγιο στους Ρώσους πολίτες, που επιστρατεύτηκαν από την Ρωσική Κυβέρνηση, ο Πατριάρχης Μόσχας έταξε συγχωροχάρτι για όλες τις αμαρτίες τους, αν θα χάσουν τη ζωή τους στο μέτωπο. 

  Τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης, σαφώς με ειρωνική έως χλευαστική διάθεση, στηλίτευσαν το γεγονός με σημαντική δόση υπερβολής. Στην πραγματικότητα επειδή ακριβώς δε γνωρίζουμε τη γλώσσα, ούτε είμαστε αυτόπτες μάρτυρες, δε γνωρίζουμε ούτε την ακρίβεια των λεγομένων του Πατριάρχη Κυρίλλου ούτε και τη συνάφεια στην οποία χρησιμοποίησε αυτές τις εκφράσεις.

Αν αποδεχθούμε την πληροφορία, όπως αναπαράγεται από τα φιλονατοϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται σαφώς για μια τραγική περίπτωση Ποιμενάρχη ο οποίος, εγκλωβισμένος ανάμεσα στην αδιαλλαξία της πολιτικής εξουσίας και στη φρίκη του πολέμου, διατυπώνει θέσεις που τον αφήνουν εκτεθειμένο. 

Παρ όλο τον επικοινωνιακό κανιβαλισμό όμως, η σκληρή πραγματικότητα έρχεται να αποδομήσει το αφήγημα του εθνοφυλετισμού και περί του νέου Πάπα, αυτού της Μόσχας, ο οποίος μοιράζει συγχωροχάρτια. Ιδιαιτέρως μάλιστα ξεσκεπάζει τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδας, που έσπευσαν να ρίξουν τη χαριστικη βολή σε έναν Ορθόδοξο Πατριάρχη. 

Η πραγματικότητα είναι πως σε όλους τους πολέμους των τελευταίων 40 ετών που ξεκίνησε η Αμερική, ο εκάστοτε Πρόεδρός της δε λησμονούσε να επικαλείται τη βοήθεια του Θεού, με την χαρακτηριστική κωμικοτραγική έκφραση “God bless America”. Δεν είδαμε κάποια αντίδραση όμως. Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τα όπλα των Τούρκων στη Αφρίν, δεν είδαμε κάποια αντίδραση ούτε τότε. 

Ας μη προχωρήσουμε ακόμη πιο πίσω, σε βαθιά Ιστορική έρευνα, γιατί θα εκτροχιαστεί ο σκοπός της συγγραφής αυτού του άρθρου. Στη φρίκη του πολέμου οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να προβούν σε ενέργειες που δεν δικαιολογούνται ούτε στα κτήνη. Όταν κυρίαρχη λογική είναι “ο θάνατός σου η ζωή μου”, τότε η πολιτισμένη κοινωνία γίνεται ζούγκλα και κανένας νόμος και καμία λογική δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα και τις βαρβαρότητες. 

Όποιος και αν ξεκίνησε τον πόλεμο, όσο άδικο ή δίκαιο και αν είχε, στη φάση αυτή του πολέμου που επιστρατεύεται κόσμος, η ποιμαντική αγωνία και μέριμνα απευθύνεται σε εν δυνάμει  μελλοθάνατους. Αν κανείς πιστεύει πως θα μπορούσε να αποτρέψει ο Πατριάρχης Μόσχας τους Ρώσους από τη συμμετοχή στην Επιστράτευση είναι απλά επικίνδυνα ανίδεος και προκλητικά άσχετος. 

Στοιχειωδώς, λοιπόν, θα πρέπει η κριτική να μην είναι ούτε βιαστική ούτε ουτοπική, εκτός και αν είναι στρατευμένη. Αυτό τον ξεπεσμό, τη γελοιότητα και την υποκρισία την περιμένουμε από πολιτικό και άλλο προσωπικό. Από κληρικούς όμως κάθε βαθμίδας είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Κατηγορείται για παπικές αξιώσεις ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον δεύτερο τη τάξει του Πατριαρχείου…
Ναυπάκτου Ιερόθεος, Οι εκκλησιολογικές μετα-πτώσεις του Πατριαρχείου Μόσχας
Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛ

Σχετικά άρθρα

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.