Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Οι Έλληνες στην Αμερική κάποτε φορούσαν τον σταυρό τους, ήταν περήφανοι για την Ορθόδοξη πίστη τους και την καταγωγή τους. Σήμερα όμως; 

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Την περασμένη Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022, στη Νέα Υόρκη, έλαβαν χώρα λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις για την ελληνική ανεξαρτησία, με κορυφαία εκδήλωση την παρέλαση στο Μανχάταν. Μετά από διακοπή δύο ετών λόγω του κορονοϊού, η ομογένεια ντυμένη στα γαλανόλευκα, πλημμύρισε την αμερικανική μεγαλούπολη.

Παράλληλα, έγινε ο εορτασμός των εκατό ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, πολιτικά πρόσωπα από Αμερική, Ελλάδα και Κύπρο, Κοινότητες, Σύλλογοι, Σωματεία, Εύζωνες και ελληνοαμερικανοί κάθε ηλικίας, ήταν παρόντες. Σε ειδική δεξίωση, ο κ. Ελπιδοφόρος και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κ. Άνταμς, αντάλλαξαν χαιρετισμούς και ευχαριστίες, ο πρώτος για τη συνεργασία και τη στήριξη, ο δεύτερος για τη συνεισφορά της ελληνικής κοινότητας  σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον κ. Άνταμς για τη φιλοξενία της δεξίωσης δηλώνοντας: “Εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα ήθελα να σας εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες για τη διαρκή εκτίμησή σας για την αναγνώριση της συμβολής των Ελλήνων σε αυτό το επετειακό έτος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας με αφορμή της συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση της, ως εξέχουσας Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός η συνεισφορά της ελληνικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία σε όλους τους τομείς: κοινωνία, θρησκεία, πολιτική, οικονομία, επιστήμη. Οι Έλληνες έφτασαν στην Αμερική σαν φτωχοί μετανάστες και διέπρεψαν. Με μόνο θησαυρό και εφόδιο, την αγάπη για τον Χριστό και την Πατρίδα. Οι Έλληνες στην Αμερική κάποτε φορούσαν τον σταυρό τους, ήταν περήφανοι για την Ορθόδοξη πίστη τους και την καταγωγή τους. Όμως σήμερα; Σήμερα η Ελληνορθόδοξη κληρονομιά μοιάζει περισσότερο με μια ξεπεσμένη γεροντοκόρη που ποθεί να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ και να προσκυνήσει τον Θεό του Οικουμενισμού, ήτοι τον Αντίχριστο.

Ειδικά στο θέμα της Πίστεως, ξεχωρίζει η συνεισφορά του Γέροντα Εφραίμ, εκλεκτό πνευματικό τέκνο του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, ο οποίος στερέωσε την Ορθοδοξία στην Αμερική και όχι μόνο. Και έρχεται σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, με το ελπιδοκτόνο σχέδιό του, να κλέψει τον ανεκτίμητο θησαυρό των Ελλήνων της Αμερικής και να αφιερώσει εκκλησιές και μοναστήρια στην παναίρεση του Οικουμενισμού. Με κεντρικό ναό, το ναό της πανθρησκείας στο “σημείο μηδέν”. Πώς θα σταματήσετε αυτό το κακό; Ποιόν χειροκροτάτε Έλληνες; Για ποιόν είναι η τιμές και οι παρελάσεις;

Αδελφοί μας στην Αμερική, αντισταθείτε! Τιμή στους προγόνους μας θα πει να διαφυλάξουμε τα ιερά και τα όσια όπως εκείνοι! Οι ήρωές μας, είχαν βαθιά πίστη στον Θεό. Για να νικήσουν τον εχθρό, προσευχόταν στα εικονίσματα! Δεν χρειαζόταν οικονομική ενίσχυση από σκοτεινές δυνάμεις…

Αδελφοί μας στην Αμερική, θυμηθείτε τον Στρατηγό Μακρυγιάννη:
«…Ένας εδικός μου αγωνιστής μου έφερε και μου διάβασεν ένα παλαιόν χαρτί, όπου έγραψεν ο κοντομερίτης μου άγιος παπάς, ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Τον εκρέμασαν εις ένα δένδρον Τούρκοι και Εβραίοι, ότι έτρεχεν ο ευλογημένος παντού και εδίδασκεν Ελλάδα, Πίστιν και Γράμματα. Έγραφεν ο μακάριος εκείνος ότι: «Ένας άνθρωπος να με υβρίση, να φονεύση τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, τον αδελφό μου και ύστερα το μάτι να μου βγάλη, έχω χρέος ωσάν Χριστιανός να τον συγχωρήσω. Το να υβρίση τον Χριστόν μου και την Παναγία μου, δεν θέλω να τον βλέπω».

Το χαρτί του πατέρα Κοσμά έβαλα και μου το καθαρόγραψαν. Και το εκράτησα ως άγιον φυλαχτόν, όπου λέγει μεγάλην αλήθειαν. Θα πω να μου γράψουν καλλιγραφικά και τον άλλον τον αθάνατον λόγον του: «Τον Πάπαν να καταριέσθε ως αίτιον». Θελω να το βλέπω κοντά στα εικονίσματά μου, ότι τελευταίως κάποιοι εδικοί μας ανάξιοι λέγουν ότι αν τα φτιάξουμε με τον δικέρατον Πάπαν, θα ολιγοστέψουν οι κίντυνοι, τα βάσανα και η φτώχια μας, τρομάρα τους!

Και είπαν οι άθρησκοι λόγια άπρεπα διά τους παπάδες. Εμείς με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια. Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωκε την νίκη και έχασε τον άπιστον Τούρκον. Τόση μικρότη στον Σταυρό, τον σωτήρα μας!

Και βρίζουν οι πουλημένοι εις τους ξένους και τους παπάδες μας, όπου τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους. Εμείς τους είχαμε μαζί, εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον διά να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας ωσάν λιοντάρια. Ντροπή Έλληνες!».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Σταθερά εκτός ορθόδοξης πορείας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
Κραυγή αγωνίας των πιστών Ορθοδόξων Ελλήνων της διασποράς (Αμερικής)
Αναγόρευση Αρχιεπισκόπου Αμερικής ως επίτιμου Διδάκτορα ΔΠΘ
Η “χαρά” δεν αφήνει τον Ελπιδοφόρο Αμερικής να κρυφτεί