Ελένη Καμπούρη

Πολιτική ορθότητα ή φαιδρότητα η ακύρωση της παράστασης “η λίμνη των κύκνων”;

εικόνα άρθρου: Πολιτική ορθότητα ή φαιδρότητα η ακύρωση της παράστασης “η λίμνη των κύκνων”;
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Σεβασμός λοιπόν στον Ντοστογιέφσκι, στον Τσέχωφ και στον Τσαϊκόφσκι γιατί δεν ευθύνονται αυτοί για το “Πόλεμος και Ειρήνη” που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στην βόρεια γειτονιά μας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Για άλλη μια φορά χάθηκε το μέτρο. Είναι ολοφάνερο ότι η σοβαροφάνεια και η υποκρισία κυρίευσαν την κυβερνητική πολιτική, με αποφάσεις που φαντάζουν έως και κωμικοτραγικές.

Δημοσίευμα αναφέρει ότι, “Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε σήμερα οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Σημειώνεται ότι η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Όπερας που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron – The Athens Concert Hall”. Και όλα αυτά γίνονται με αφορμή τις πρόσφατες πολεμικές συρράξεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. 

Σκοταδισμός με αντιπολεμικό ένδυμα. Από πότε ο πολιτισμός σταμάτησε να αποτελεί το ισχυρότερο αντίδοτο απέναντι στους πολέμους; Υποτίθεται ότι η τέχνη εκφράζει μια ευγένεια ψυχής, μια καλλιέργεια, είναι πάνω από πολιτική, συμφέροντα και συστήματα γι’ αυτό και ενώνει τους ανθρώπους και δεν τους χωρίζει. Προάγει την ειρήνη και εξυψώνει το πνεύμα. Τι σχέση έχει η τέχνη με την πολιτική και τον πόλεμο; Θα δαιμονοποιήσουμε τα πολιτιστικά δρώμενα και θα τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία πίεσης εναντίον των κυβερνήσεων και της πολιτικής τους γραμμής; Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός ενώνουν, εξημερώνουν τα ήθη, γαληνεύουν την ψυχή, καλλιεργούν την αγάπη και την αλληλεγγύη. Αυτό εξάλλου το είδαμε πολύ πρόσφατα να εφαρμόζεται από δύο σοπράνο, μία ρωσίδα και μία ουκρανή όταν αγκαλιάστηκαν στο τέλος της παράστασής τους “Aida” στο θέατρο San Carlo στη Νάπολη.

Αν υποθέσουμε ότι τα πολιτιστικά δρώμενα αποτελούν εργαλείο πίεσης εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, τότε γιατί αυτό εφαρμόζεται μονόπλευρα; Η Τουρκική πολιτική γνωρίζουμε όλοι, πόσο επιθετική είναι και πόσο όλα αυτά τα χρόνια έχει προβεί σε μια σειρά προκλήσεων τόσο απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο και σε άλλες χώρες. Και όσο η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γιατί η ελληνική πλευρά δεν έλαβε κανένα αντίστοιχο μέτρο κατά της Τουρκίας; Αυτό γιατί δεν εφαρμόζεται παντού; Απαγορεύτηκαν ποτέ οι τουρκικές σειρές και παραγωγές από την ελληνική τηλεόραση; Αναφέρεται σε δημοσίευμα ότι “…..η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε την εμπλοκή του συμβούλου του Ερντογάν σε θέματα προπαγάνδας, Ατζούν Ιλιτζαλί στο ελληνικό μιντιακό τοπίο. Μιλάμε για τον άνθρωπο που υποστήριξε με την προπαγάνδα του τα τουρκικά εγκλήματα στην βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ. Και όμως, η κυβέρνηση ανέχεται την εμπλοκή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και την προβολή του τηλεπαιχνιδιού Survivor”. Εννοείται φυσικά ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ της υπέροχης παράστασης “η λίμνη των κύκνων” και των μπαλέτων Μπολσόϊ, τα οποία αποτελούν μία έξοχη μορφή τέχνης και ποιοτικής έκφρασης πολιτισμού, με τις τουρκικές σαπουνόπερες και ριάλιτι παραγωγές. 

Τέτοιες ενέργειες ονομάζονται πολιτική ορθότητα ή φαιδρότητα; Τα υγιή πολιτιστικά δρώμενα είναι η παρηγοριά των λαών και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον πολιτισμό με τις κυβερνητικές επιταγές και φυσικά δεν φταίνε οι καλλιτέχνες ή οι αθλητές, αν ο κάθε ηγέτης, καλώς ή κακώς, έχει διαφωνίες με τον ηγέτη κάποιου άλλου κράτους. Ο πολιτισμός, η τέχνη και ο αθλητισμός θα έπρεπε να μένουν μακριά από συμφέροντα και πολέμους και να οδηγούν το ανθρώπινο μυαλό σε μονοπάτια ειρηνικά. Ενοχοποιώντας τον πολιτισμό και βάζοντάς του κυρώσεις, δεν ασκείται καμία πίεση στις κυβερνητικές πολιτικές. Απεναντίας ο άνθρωπος γίνεται αγριότερος και ο νους νοσηρότερος. Είναι ανεπίτρεπτο το υπουργείο πολιτισμού να στρέφεται ενάντια στον πολιτισμό. Μήπως σε λίγο θα σταματήσουμε να διδασκόμαστε το έργο του Καποδίστρια ή θα καίμε τα βιβλία ρώσων συγγραφέων;

Σεβασμός λοιπόν στον Ντοστογιέφσκι, στον Τσέχωφ και στον Τσαϊκόφσκι γιατί δεν ευθύνονται αυτοί για το “Πόλεμος και Ειρήνη” που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στην βόρεια γειτονιά μας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Γιατί μαμά;

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Παιδί μου πρόσεχε τον εαυτό σου γιατί η κοινωνία είναι ανίκανη πια να σε προσέξει…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.