Επικαιρότητα

#PopeInCyprus Τι είδαμε και τι δεν είδαμε στην Κύπρο

εικόνα άρθρου: #PopeInCyprus Τι είδαμε και τι δεν είδαμε στην Κύπρο

Ανεξίτηλη η σφραγίδα του Πάπα στην Κύπρο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Είναι ένα ωραίο ταξίδι, αλλά θα αγγίξουμε πληγές

Pope Francis

Το ταξίδι του Πάπα στην Κύπρο τελείωσε. Οι συνέπειες του όμως θα φανούν στη συνέχεια.

Επιχειρώντας μια πρώτη ανασκόπηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στη Μεγαλόνησο, μπορούμε να απαριθμήσουμε τι είδαμε και τι δεν είδαμε.

Ημέρα 1η

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Είδαμε την Κυπριακή κυβέρνηση να καλωσορίζει τον Πάπα Φραγκίσκο “Η επίσκεψη του Ποντίφικα, έναν χρόνο μετά τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυσχιδούς διεθνούς διπλωματικής δράσεως της Αγίας Έδρας, υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, της συνύπαρξης λαών και πολιτισμών”.

Δεν είδαμε όμως την Αγία Έδρα από το 1973 να καταδικάζει την Τουρκία για την Κατοχή. Τρίζουν τα κόκκαλα των πεσόντων και των αγνοουμένων ηρώων της Κυπριακής γης.

Είδαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφέρει συμβολικά την έκδοση γραμματοσήμου για την επίσκεψη του Ποντίφικα στο νησί, λέγοντας πως: “Η παρουσία σας εδώ σήμερα εκπέμπει μηνύματα έμπνευσης, θάρρους αλλά και ελπίδας” .

Τόνισε μάλιστα τη σημασία που δίνει ο Πάπας σε μια σειρά θεμάτων όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φτώχεια, την τρομοκρατία, το ρατσισμό και (τι άλλο;) την κλιματική αλλαγή.

Δεν είδαμε καμία αναφορά στα οικονομικά σκάνδαλα του Βατικανού και στη χιονοστιβάδα των σκανδάλων παιδεραστίας, που πλήττουν το Βατικανό παγκοσμίως. Ο ξύλινος πολιτικός λόγος για άλλη μια φορά κατέστη κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλα τα ημαρτημένα του Πάπα και του Βατικανού. Η νεοεποχίτικη αντίθετη γλώσσα αθώωσε τον Πάπα για όσα ελέγχεται, αποδίδοντας τα στον ίδιο ως προτερήματα.

Είδαμε τον Ποντίφικα να ομολογεί πως οι παπικοί έχουν αποδεχτεί το ρόλο τους στη Νέα Εποχή ως χωνευτήρι των θρησκειών: (Δήλωση στον Μαρωνίτικο Ναό) “Δεν υπάρχουν, και δεν πρέπει να υπάρχουν, τείχη στην Καθολική Εκκλησία: είναι ένας οίκος που μοιραζόμαστε από κοινού, πρόκειται για έναν τόπο σχέσεων όπου οι ποικιλομορφίες μπορούν να συνυπάρχουν“.

Δεν είδαμε την Εκκλησιαστική Ηγεσία της Κύπρου να δείχνει υγιή αντανακλαστικά, ούτε αντίδραση ούτε κάποια ανακοίνωση.

Είδαμε δηλώσεις του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου με λόγο συγκροτημένο και ακραία επαινετικό, κυριολεκτικά να λιώνει από τα χαρίσματα του Πάπα, και του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου με λόγο όχι στον ίδιο βαθμό κολακευτικό μα σίγουρα το ίδιο νανουριστικό.

Δεν είδαμε κάποια αγωνία για την συγκλονιστική διδαχή του Αγίου και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού: “τον Πάπα να καταράσθε”. Μήπως μετανόησε ο Πάπας; Μήπως καταδίκασε τις κακοδοξίες του; Οι Ορθόδοξοι Αρχιερείς, μετά το Κολυμπάρι, προσφωνούν Εκκλησία τους Παπικούς, ποδοπατώντας το ίδιο το Σύμβολο της Πίστεως. Οι ακραίοι Οικουμενιστές με ειρωνεία, οι μετριοπαθείς με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους μοιάζει να αναρωτιούνται: “αφού δεν τους τιμωρεί ο Θεός, μήπως έχουν δίκιο;”

Ημέρα 2η

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Είδαμε τον επικεφαλής του Βατικανού, όταν συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Κυπριακής Εκκλησίας, να σκύβει να του φιλάει το χέρι, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα και θετικά ως συμβολική κίνηση ταπεινώσεως.

Δεν είδαμε όμως έμπρακτη μετάνοια στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Είδαμε τρανταχτές δηλώσεις: “Έχουμε κοινή αποστολική προέλευση. Ξεκινάμε από την ίδια αρχή και αυτό που μας ενώνει είναι το Ευαγγέλιο(..). Σας ευχαριστούμε για την αδελφική σας αγάπη, που εκφράζεται και στη μικτή επιτροπή διαλόγων(..). Να βρισκόμαστε συχνότερα, να μιλάμε περισσότερο, να ρίχνουμε τοίχους (..)”

Δεν είδαμε καμία αναφορά στις αιτίες για τις αποκλίσεις από το Κοινό Ευαγγέλιο. Ούτε κάποια αναφορά στη σκοπιμότητα για την οικοδόμηση των Τειχών, απέναντι σε ποιους και για ποιο λόγο; Είναι ποτέ δυνατόν να προβάλλουμε τη λησμοσύνη σε θέματα πίστεως ως συστατικό οικοδόμησης σχέσεων αδελφοσύνης και Αγάπης;

Είδαμε τον Πάπα Φραγκίσκο, απευθυνόμενο στα μέλη της Ι. Σ. της Εκκλησίας της Κύπρου να τους καλεί σε πλήρη ένωση με τους παπικούς, μέσα στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λευκωσία: Ο επικεφαλής του Βατικανού πρότεινε “να μην «παραλύουμε από τον φόβο μπροστά στην ανοιχτότητα ή τις τολμηρές χειρονομίες» και να μην παρασυρόμαστε από συζητήσεις «για ασυμβίβαστες διαφορές», που δεν έχουν καμία σχέση με το Ευαγγέλιο” και κατέληξε λέγοντας:

Το Άγιο Πνεύμα θέλει να έρθουμε ξανά κοντά ο ένας στον άλλον με ταπείνωση και σεβασμό, μας καλεί να διαφωνήσουμε με τις προηγούμενες διαιρέσεις μας και να καλλιεργήσουμε το πεδίο της Βασιλείας του Θεού μαζί με υπομονή, επιμονή και συγκεκριμένες χειρονομίες. (..) Εάν αφήσουμε κατά μέρος τις αφηρημένες έννοιες και εργαστούμε μαζί, για παράδειγμα σε θέματα φιλανθρωπίας, εκπαίδευσης και προαγωγής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, θα ανακαλύψουμε ξανά την αδελφότητά μας για τον εαυτό μας και η κοινότητα θα ωριμάσει από μόνη της, προς δόξα του Θεού“.

Δεν είδαμε στο συγκρητιστικό αυτό προσκλητήριο, στο οικουμενιστικό αυτό νεοεποχίτικο παραλήρημα την παραμικρή αντίδραση.

Είδαμε εκτός από το συμβολικό χειροφίλημα του Πάπα στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αγκαλιές, φιλιά εναγκαλισμούς και αμοιβαίες φιλοφρονήσεις.

Δεν είδαμε τον επιβαλλόμενο έλεγχο της Αγάπης από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τις κακοδοξίες και τις πλάνες του παπισμού. Ούτε καν την παραμικρή διάθεση ελέγχου.

Ημέρα 3η

Σαββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Είδαμε πολιτικούς και θρησκευτικού ηγέτες της Κύπρου να συμμετέχουν σε συμπροσευχές, να ανταλλάσσουν αγκαλιές και φιλιά, δίχως την παραμικρή ντροπή. Χαμόγελα αγνωσίας, μακαριότητα της πλάνης και κολακεία για την τιμή της επίσκεψης…

Δεν είδαμε κάποιο κανάλι ή social μέσο να προβάλλει τις αυθόρμητες αντιδράσεις και την τρανταχτή απουσία του Κυπριακού Λαού.

Είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να καλυφθούν όλες οι πτυχές της επίσκεψης. Κάποιες ενδεικτικές στιγμές παρουσιάσαμε, για να καλύψουμε ενημερωτικά το γεγονός.

Σίγουρα θα δουν το φως της δημοσιότητας και άλλες ειδήσεις από το παρασκήνιο και τα παραλειπόμενα της επίσκεψης. Επιφυλασσόμαστε για μελλοντικές αναφορές όποτε χρειαστεί.

Θα φιλοξενήσουν με χαρά και φωνές από την Μεγαλόνησο που εκφέρουν πολιτισμένο Θεολογικό ομολογιακό λόγο.

Εκείνο που δεν διορθώνεται όμως είναι το δικαίωμα στο διάβολο που έδωσαν οι Κύπριοι Αξιωματούχοι και Ιεράρχες, με την επίσκεψη του Πάπα.

Να μας λυπηθεί ο Θεός και να μη δοκιμάσουμε την οργή του!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Το βλάσφημο και θλιβερό tweet του Προέδρου της Κύπρου
– Τι εστί Πάπας; Έρευνα στο “ποινικό μητρώο” του Παπισμού
– Μήνυμα-πρόκληση του Πάπα Φραγκίσκου: Υπάρχει μία «συνοδική χάρη» και μία «αποστολική αδελφοσύνη» κατά την επίσκεψη σε Ελλάδα και Κύπρο
– Ιστορική αναδρομή στα δεινά που επέφεραν οι προηγούμενες επισκέψεις του Πάπα στην Ελλάδα

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

30 Σεπ

Προφητεία Αγ. Ανατολίου της Όπτινα: «Θα αρχίσει ανεπαισθήτως να διαστρέφει τις διδασκαλίες και τους θεσμούς της εκκλησίας»

"Οἱ αἱρετικοὶ θὰ πάρουν τὴν ἐξουσίαν ἐπὶ τῆς Ἐκκλησίας καὶ θὰ τοποθετήσουν ἰδικούς των ὑπηρέτας παντοῦ, οἱ δὲ πιστοὶ θὰ καταφρονῶνται.."

Ενεργοποιούν το διάλογο Ορθοδόξων με αιρετικούς Μονοφυσίτες

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Δυστυχώς, οι υψηλά ιστάμενοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας εξακολουθούν να επαναστατούν κατά της Αγίας Πίστης μας και να εξευτελίζουν τους αγώνες των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.