Ελευθέριος Κοσμίδης

Πότε θα αποδαιμονοποιηθεί η ετερότητα στις μουσουλμανικές χώρες κ Σταμούλη; 

εικόνα άρθρου: Πότε θα αποδαιμονοποιηθεί η ετερότητα στις μουσουλμανικές χώρες κ Σταμούλη; 
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor

Συνεργασίες, ανοιχτότητα και διάλογος… εκεί που μας παίρνει


Διαβάσαμε με έκπληξη πως οργανώνονται προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφίες) για χριστιανές και μουσουλμάνες, προκειμένου να υποβληθούν προληπτικά σε δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής. 

Δημοσίευμα μας ενημερώνει πως: “…Η εμπειρία δεν είναι πρωτόγνωρη για τις χριστιανές και τις μουσουλμάνες της Θράκης, ούτε για τις χριστιανές γενικότερα από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς από το 2012 ως το 2017 στις τριακόσιες ανέρχονται οι Μουσουλμάνες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία στο Ιατρικό Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή» της Ορμύλιας και εντοπίστηκαν τέσσερα περιστατικά καρκίνου. Επίσης τα τελευταία 30 χρόνια πάνω από 150.000 Χριστιανές έκαναν την ίδια εξέταση, στο ίδιο κέντρο, και εντοπίστηκαν τετρακόσια περιστατικά”.

Στο πρόγραμμα εμπλέκεται και η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Ο κοσμήτορας της Σχολής Χρυσόστομος Σταμούλης δήλωσε: «Μαζί τους, άλλωστε, βρισκόμαστε σε επικοινωνία από το 2016, οπότε τέθηκε σε λειτουργία εντός του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ ένα ανεξάρτητο τετραετές πρόγραμμα, με δικό του κωδικό στα μηχανογραφικά της εκπαίδευσης και τίτλο «Εισαγωγική κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών», που έχει στόχο να εξυπηρετεί τις διδακτικές ανάγκες του Ισλάμ στη Θράκη και να εκπαιδεύει ιεροδιδασκάλους και καθηγητές θεολογίας για τα δημόσια σχολεία της Θράκης».

Την ίδια στιγμή που ο Σταμούλης επισημαίνει πως «το θρησκευτικό φαινόμενο αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους» και αναζητώντας, με το μικροσκόπιο της ακαδημαϊκής αυθεντίας, ψήγματα θετικών στοιχείων από τέτοια προγράμματα, φαντασιώνεται μονομερώς τις θετικές συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των ανθρώπων, επί Ελληνικού εδάφους.

Ο κ. Σταμούλης διακηρύττει πως: «Όσο, άλλωστε, κανείς γνωρίζει την ετερότητα τόσο την αποδαιμονοποιεί». Στην Ελλάδα επισημαίνουμε εμείς και στις χώρες του χρεωκοπημένου Δυτικού πολιτισμού.

Γιατί άραγε δεν τολμά να αγκαλιάσει το θρησκευτικό φαινόμενο ορθόδοξους σε αμιγώς μουσουλμανικές χώρες; 

Ο διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός muslimtravelgirl.com αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο: “Ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό – Ιδέες για διακοπές χαλάλ”: “Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία μεταξύ του πληθυσμού της ηπείρου είναι το Ισλάμ. Τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της μετανάστευσης και διαφόρων άλλων παραγόντων, υπήρξε μια εκθετική αύξηση των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού πληθυσμού αποτελείται από νέους, καθιστώντας πιθανό ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια.

Η ανάπτυξη του Ισλάμ στην Ευρώπη έχει πυροδοτήσει θετικές και αρνητικές αντιδράσεις από τους ανθρώπους σε όλη την περιοχή, με ορισμένους να επαινούν την αυξανόμενη παρουσία του ως ένδειξη πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Αντίθετα, άλλοι το βλέπουν ως απειλή για τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αξίες. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι σαφές ότι το Ισλάμ είναι εδώ για να μείνει και θα συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ζωής σε ολόκληρη την Ευρώπη για πολλά χρόνια ακόμη”.

Το κέντρο ερευνών PEW παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία πρόβλεψης για την εξέλιξη των θρησκειών στον κόσμο και ανά περιφέρεια. Αν εστιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μηνύματα είναι ανησυχητικά: 

Η εικόνα το 2016

Η πρόβλεψη για το 2030

Η πρόβλεψη για το 2040

Η πρόβλεψη για το 2050 

Για το μοναστήρι της Ορμύλιας και τις προτεραιότητες του ας μη θίξουμε το θέμα. Μόνο αν καλέσουν τις αδελφές στη Σαουδική Αραβία για να “αποδαιμονοποιήσουν την ετερότητα”, στο τραπέζι που θα τους προσφέρουν άραγε θα επιτρέπεται να κάνουν τον σταυρό τους; 

Ποιος εθελοτυφλεί τελικά και έχει τα μάτια ερμητικά κλειστά και φαντασιώνεται σφιχταγκαλιάσματα του θρησκευτικού φαινομένου στη νέα εποχή; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η στάση; Γιατί παραγκωνίζεται ο Χριστός; 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ποιος φοβάται;

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. …οι παραβατικοί λαθρομετανάστες από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν ειδική μεταχείριση από το νόμο σε σχέση με άλλους «εγκληματίες»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.