Επικαιρότητα

Προδοσία της Μακεδονίας: Η ονομασία «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος» μένει μόνο στα χαρτιά – Το Χρονικό της ντροπής

εικόνα άρθρου: Προδοσία της Μακεδονίας: Η ονομασία «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος» μένει μόνο στα χαρτιά – Το Χρονικό της ντροπής

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδεικνύεται εκ των γεγονότων ως ουτοπική, ανέφικτη και υποκριτική…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η ονομασία «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος» έχει ήδη εγκαταλειφθεί

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Ι. Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (9 Μαΐου) να αποδεχθεί σε ευχαριστιακή κοινωνία τη σχισματική, ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία «Αχρίδος» (αποκλείοντας τον όρο «Μακεδονική» και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης «Μακεδονία»), αποδεικνύεται εκ των γεγονότων ως ουτοπική, ανέφικτη και υποκριτική.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Οικ. Πατριαρχείου, οι ανώτατοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες της Σερβίας και των Σκοπίων, σε όλες τις επίσημες συναντήσεις/τελετές, ονομάζουν/αποκαλούν την ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» (με ή χωρίς την ονομασία «Αχρίδος») και το ψευδομακεδονικό κρατικό μόρφωμα της γείτονος χώρας ως «Μακεδονία».

Ακολούθως, παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά τα σχετικά γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η ονομασία «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος» έχει ήδη εγκαταλειφθεί και ότι μένει μόνο στα χαρτιά:


Το Χρονικό της ντροπής

9 Μαΐου 2022

Η Ι. Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανακοινώνει ότι δέχεται «εἰς εὐχαριστιακήν κοινωνίαν» τη σχισματική, ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων.

Στη σχετική ανακοίνωση, η ψευδομακεδονική Εκκλησία της γείτονος χώρας αναφέρεται ως «ἐν Βορείῳ Μακεδονίᾳ Ἐκκλησία» και το τεχνητό πολυεθνικό μόρφωμα των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία»:

i) «[…] ἀλλεπαλλήλους ἐκκλήσεις τῆς Πολιτείας τῆς Βορείου Μακεδονίας».

ii) «Ἐπαφίησιν εἰς τήν Ἁγιωτάτην Ἐκκλησίαν τῆς Σερβίας τήν ρύθμισιν τῶν μεταξύ αὐτῆς καί τῆς ἐν Βορείῳ Μακεδονίᾳ Ἐκκλησίας διοικητικῶν θεμάτων».

iii) «[…] ἐντός τῶν ὁρίων τῆς ἐπικρατείας τοῦ κράτους τῆς Βορείου Μακεδονίας».

16 Μαΐου

Η Ι. Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας συνεδριάζει στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Η ανακοίνωση που εκδίδει αναγράφει μεταξύ των άλλων:

«Έχοντας λάβει την πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» […]».

Επιπλέον, η Ι. Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας πυροδοτεί τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων, καθώς αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της ονομασίας της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων, καθώς και το εύρος δικαιοδοσίας της. Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«[…] η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων (του Πατριαρχείου Σερβίας) δεν προτίθεται να εξαρτήσει τη νέα αδελφή Εκκλησία (των Σκοπίων) με περιοριστικές ρήτρες σχετικά με το εύρος της δικαιοδοσίας της στην πατρίδα και στη διασπορά μετά την επίλυση του καθεστώτος της, με τη σύστασήτης να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με αδελφικό διάλογο με τις Ελληνικές και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

17 Μαΐου

Το Πατριαρχείο Σερβίας με ανακοίνωση του ονομάζει τη ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» και τον ψευδομακεδόνα Αρχιεπίσκοπο Στέφανο ως «Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας και Μακεδονίας»:

«[…] ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας και Μακεδονίας κ.κ. Στέφανος, μαζί με όλους τους ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, θα τελέσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι […]»

18 Μαΐου

O Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Σερβικής Δημοκρατίας, παρουσία των Επισκόπων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας της 16ης Μαΐου, επισημαίνει ότι:

«Είχαμε ως Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ένα σχίσμα με την Εκκλησία στη «Μακεδονία» για πενήντα πέντε χρόνια, αλλά χάρη στις προσευχές των δύο λαών, ήρθαμε να δημιουργήσουμε ενότητα ώστε να επιστρέψουν οι αδελφοί από τη «Μακεδονία» σε κοινωνία μαζί μας και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, και το βλέπουμε ως ένα θαύμα».

19 Μαΐου

O Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος κατά το συλλείτουργο συμφιλίωσης με τον ψευδομακεδόνα Αρχιεπίσκοπο Στέφανο που τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ονομάζει το κρατίδιο των Σκοπίων ως «Μακεδονία»:

«Είχαμε ένα σχίσμα πενήντα πέντε χρόνια με τα αδέρφια μας από τη Μακεδονία».

23 Μαΐου

Η Ι. Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας με την ολοκλήρωση των εργασιών της που πραγματοποιήθηκαν στο Σρέμσκι Καρλόβτσι και στο Βελιγράδι το διάστημα 15-21 Μαΐου, εκδίδει Δελτίο Τύπου στο οποίο αποκαλεί:

  • Την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως «Μακεδονική Εκκλησία» και
  • Τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο ως «Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μακεδονίας».

24 Μαΐου

α) O Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, κατά το Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος στο κράτος των Σκοπίων, συλλειτουργεί με τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας των Σκοπίων Στέφανο και ανακοινώνει την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος»:

«Η Συνέλευση των Επισκόπων της Ιεράς Συνόδου (του Πατριαρχείου Σερβίας) ανταποκρίθηκε ομόφωνα στο αίτημα της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και αποδέχεται και αναγνωρίζει το καθεστώς του αυτοκέφαλου».

β) Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, με αφορμή την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων από την Ι. Σύνοδο των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας, με μήνυμα του υπογραμμίζει:

«Πιστεύω ότι η όλη διαδικασία αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος θα ολοκληρωθεί με την επικείμενη υπογραφή του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο».

γ) Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα σημειώνει μεταξύ άλλων:

«[…] λαμβάνουμε την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας μας ως ίση με τις άλλες, ως αναγνώριση της κληρονομιάς του πνευματικού μεγαλείου της αρχαίας Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και ως αυθεντικό κομμάτι της Μακεδονικής ταυτότητας.

[…] ιστορική είδηση ​​με την οποία η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκτά αυτοκεφαλία.

[…] ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε ότι η απόφαση για αποδοχή της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ως αυτοκέφαλη εκκλησία θα προταθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με σύσταση να γίνει αποδεκτή από όλες τις Ορθόδοξες εκκλησίες».

δ) Ο Υπουργός Οικονομίας των Σκοπίων, Κρέσνικ Μπεκτεσί, δηλώνει:

«Συγχαρητήρια στη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία (MOC) και σε όλους τους Ορθόδοξους πιστούς, που περίμεναν αυτή την απόφαση εδώ και πολύ καιρό».

Εκκλησιαστική «Συμφωνία των Πρεσπών» και ο «Πατριάρχης του Γένους» Βαρθολομαίος

H απόφαση της 9ης Μαΐου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί το εκκλησιαστικό σκέλος της «Συμφωνίας των Πρεσπών», πυροδοτεί τις αλυτρωτικές τάσεις της γείτονος χώρας και ανάβει ένα ακόμα φυτίλι στην εύφλεκτη πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.

Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος, εκτός από σχίσματα, κακοδοξίες και αιρέσεις που εισάγει στο χώρο της Ορθοδοξίας, με τις εκ Δύσεως καθοδηγούμενες γεωπολιτικές αποφάσεις του, διαστρέφει κάθε ιστορική και εκκλησιαστική αλήθεια και θέτει τη Μακεδονία σε επιπρόσθετους κινδύνους και απειλές.

Το ερώτημα που απομένει είναι: Στη νέα προδοσία της Μακεδονίας από τον «Πατριάρχη του Γένους» κ. Βαρθολομαίο, θα ορθώσουν το ανάστημα τους οι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες της χώρας, ο κλήρος και ο λαός; Η Ιστορία και το αίμα των ηρώων που θυσιάστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδας βοά…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Το Φανάρι αναγνώρισε την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων 
– Η εκκλησία της Σερβίας υπέκυψε!
Πατριάρχης Σερβίας: “Φτάσαμε στο σπίτι των αδελφών μας στην Μακεδονία”

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.