του Δήμου Σερκελίδη
γραμματέα του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής

Ανάμεσα στις πολλές αγιοκατατάξεις στις οποίες προέβη ο Οικ. πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος η αγιοκατάταξη του Κυρίλλου Λουκάρεως είναι από τις πιο προβληματικές…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 27 Ιουνίου έλαβε χώρα για πρώτη φορά η εορτή του Κύριλλου Λουκάρεως, (1572 – 1638) ο οποίος αγιοκατατάχθηκε από τη Σύνοδο του Οικουμενικού πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις αρχές του τρέχοντος έτους . Ιδιαίτερα πανηγυρίστηκε η μνήμη του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στο θρόνο του οποίου κάθισε ο Κύριλλος Λούκαρις για σχεδόν είκοσι χρόνια, προτού γίνει Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Baner.png

Ανάμεσα στις πολλές αγιοκατατάξεις στις οποίες προέβη ο Οικ. πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην 30ετή πατριαρχεία του, η αγιοκατάταξη του Κυρίλλου Λουκάρεως είναι από τις πιό προβληματικές. Υπενθυμίζουμε τα σχετικά άρθρα της Κατάνυξης (εδώ και εδώ)  όπου κατατέθηκαν οι σχετικές σοβαρότατες ενστάσεις για την συμπερίληψη του εν λόγω ανδρός στην χορεία των Αγίων της Εκκλησίας μας. 

Παρά την αναμφισβήτητη εθνική του δράση, ο Κύριλλος Λούκαρις βαρύνεται με την κατηγορία της αποδοχής της προτεσταντικής θεολογίας. Όσο οι κατηγορίες εναντίον του για αποδοχή της αίρεσης δεν αναιρούνται με ατράνταχτα επιχειρήματα, όσο τα κείμενα που του αποδίδονται δεν αποδεικνύονται νόθα, όσο ο αναθεματισμός του από συνόδους ισχύει, ακόμα και αν ο ίδιος δια του μαρτυρίου του αγίασε, η αγιοκατάταξη του θα προκαλεί αντιδράσεις και ο εορτασμός της μνήμης του θα είναι ένα σκάνδαλο για την Ορθοδοξία. 

Η προσπάθεια “κατασκευής Αγίων” μη ορθοδόξων ελπίζουμε ότι θα πέσει στο κενό. Μακάρι η θεολογική επιστήμη να αποδείξει εν αληθεία τη νοθεία στις ορθόδοξες θέσεις του Κυρίλλου, καταδικάζοντας απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις κάθε παρέκκλιση από την Ορθοδοξία. Ως τότε, ακόμα και αν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εορτάζει μεγαλοπρεπώς τον Κύριλλο Λούκαρι, ο πιστός λαός με το  ορθόδοξο αισθητήριο του γνωρίζει πού να απευθύνει τις προσευχές του.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο π. Βαρθολομαίος ανακήρυξε «άγιο» τον αναθεματισμένο Κύριλλο Λούκαρι!!