Ελένη Καμπούρη

Σε μουσουλμανικό γεύμα ο κ.Βαρθολομαίος μέσα στο Πάσχα του καλοκαιριού

εικόνα άρθρου: Σε μουσουλμανικό γεύμα ο κ.Βαρθολομαίος μέσα στο Πάσχα του καλοκαιριού
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Είναι άλλο πράγμα όμως μια επιτρεπόμενη και υγιής διπλωματία, όταν είμαστε σε τέτοιες χώρες, είτε σε εθνικό είτε σε θρησκευτικό επίπεδο, και άλλο μια προκλητική στάση υπέρ εκείνων…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ενώ σύμπασα η Ορθοδοξία τον Αύγουστο ετοιμάζεται να γιορτάσει την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, αποδίδοντάς της τις τιμές που της αρμόζουν, κάποιοι φαίνεται ότι λησμονούν ποιον υπηρετούν και τι εκπροσωπούν. 

Η είδηση

Αναφερόμαστε στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα “προσκληθείς υπό του Καθηγητού Ελλογιμ. κ. İzzettin Doğan, Γενικoύ Αρχηγού του Βακουφίου CEM των Αλεβιτών, και συνοδευόμενος υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Ξανθουπόλεως κ. Παϊσίου, παρεκάθησε, το εσπέρας της 8ης Αυγούστου, εις το δείπνον (iftar) αυτών εν Yenibosna της Πόλεως και ομίλησε καταλλήλως, παρουσία του Εξοχ. Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως, του Νομάρχου της Πόλεως και άλλων προσωπικοτήτων

Πώς τιμάται η μνήμη των Αγίων μας;

Την στιγμή που ο τούρκος ηγέτης οραματίζεται γαλάζιες πατρίδες, η μισή Κύπρος παραμένει υπό κατοχή, οι εναέριες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι καθημερινό φαινόμενο και το ελληνορθόδοξο μνημείο της Αγια – Σοφιάς έχει μετατραπεί σ’ ένα κακοδιατηρημένο τζαμί, με μικρά παιδιά να αλαλάζουν και να χρησιμοποιούνται προς εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, ο κ.Βαρθολομαίος συμμετέχει στο μουσουλμανικό γεύμα (ιφτάρ) και ξεχνάει ποιους θα έπρεπε να τιμά την συγκεκριμένη μέρα. Ο Άγιος Τριαδικός Θεός, η Κυρία Θεοτόκος και ο Άγιος Τριαντάφυλλος (ο Άγιος, του οποίου την ημέρα αυτή τιμάται και η μνήμη ) θα έπρεπε να είναι για έναν Ορθόδοξο Πατριάρχη το σημείο αναφοράς της πίστης του. Αντιθέτως, βλέπουμε την ημέρα αυτή να συντρώγει με τον αρχηγό των Αλεβιτών ή άλλων μουσουλμανικών (στην πλειοψηφία τους) προσωπικοτήτων. Έτσι τιμάται η μνήμη των Αγίων του Χριστού μας; Ο Άγιος Τριαντάφυλλος αρνήθηκε τη συκοφαντία ότι δήθεν ήθελε να γίνει Μωαμεθανός και μένοντας σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου, την 8η Αυγούστου του 1680 μ.Χ., στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως, σε ηλικία 18 ετών και ο κ. Βαρθολομαίος γιορτάζει μαζί με τους μουσουλμάνους τη μουσουλμανική γιορτή και προκαλεί;

Υγιής διπλωματία ή άλλη μία οικουμενιστική πρακτική;

Επειδή προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τη στάση του Πατριάρχη ως ένα βαθμό, λόγω της θέσης του στη συγκεκριμένη χώρα, θα βάλουμε καλό λογισμό και θα πούμε ότι οφείλει να έχει και τέτοιες δραστηριότητες, αφού φιλοξενείται στη συγκεκριμένη χώρα. 

Ας πούμε ότι δικαιολογούνται οι ενέργειές του, λόγω της ιδιαίτερης περίπτωσής του. Αυτές τις δραστηριότητες ας τις ονομάσουμε χαριστικά “διπλωματία”. Είναι άλλο πράγμα όμως μια επιτρεπόμενη και υγιής διπλωματία, όταν είμαστε σε τέτοιες χώρες, είτε σε εθνικό είτε σε θρησκευτικό επίπεδο, και άλλο μια προκλητική στάση υπέρ εκείνων. Γιατί αυτές οι δραστηριότητες παρατηρούμε ότι δεν πραγματοποιούνται μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, όπου κρέμονται πάνω από το κεφάλι του πότε σαν αόρατες και πότε σαν ορατές απειλητικές “χατζάρες” οι τουρκικές αξιώσεις, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Η συμπεριφορά του είναι το ίδιο μειοδοτική και σε πλήθος άλλων χωρών, που διαθέτουν ένα προφίλ ασύγκριτα φιλικότερο προς το ελληνορθόδοξο στοιχείο. Κι εκεί χαλαρά και άνετα προβαίνει σε συμπροσευχές και εναγκαλισμούς με παπικούς, προτεστάντες και πάσης φύσεως αιρετικές παραφυάδες. Άρα δεν είναι η χώρα που καθορίζει την στάση του κ.Βαρθολομαίου αλλά πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή του. Εξάλλου τα γεγονότα το αποδεικνύουν.

Για μας το “μνήμη Αγίου, μίμηση Αγίου” είναι αρχή μας και θα προσπαθούμε πάντα να το εφαρμόζουμε, όπως έκανε και ο πνευματικός μας πατέρας, μακαριστός π.Νικόλαος Μανώλης. Έχουμε ξεχάσει όπως φαίνεται ότι στην Ορθοδοξία, είτε είσαι εκκλησιαστικός παράγοντας είτε Καίσαρας είτε απλός πολίτης, οφείλεις να πορεύεσαι με γνώμονα τη ζωή των Αγίων. 

Γι αυτό και  παραπέμπουμε σε ένα παράδειγμα ενός “διορισμένου” από τους Τούρκους Πατριάρχη για την σωστή διπλωματία που μπορεί να υπάρχει από μέρους των Πατριαρχών, χωρίς να ξεπουλούν τα ιερά και όσια τους στους πολιτειακούς ηγέτες τους. Πρόκειται για τον Γεννάδιο Σχολάριο, του οποίου τα λεχθέντα και πραχθέντα παρουσιάζονται από τον Πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Ζήση, ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αναζητείται λοιπόν ένας τέτοιος Πατριάρχης….

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Οι αλαλαγμοί των παιδιών στην Αγια Σοφιά
Μιλώντας ως κοσμικός διπλωμάτης ο κ.Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά: “Αντί να είμαστε ενωμένοι…”
Όταν πονά ο Πατριάρχης
Το Ιερό πρόσωπο της Παναγίας μας χρησιμοποιεί το Βατικανό ως γέφυρα με το Ισλάμ

Σχετικά άρθρα

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.