Επικαιρότητα

Τα οικουμενιστικά «βήματα» του Αποστόλου Παύλου

εικόνα άρθρου: Τα οικουμενιστικά «βήματα» του Αποστόλου Παύλου
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Προσκυνηματικές εκδρομές που υπονομεύουν την Ορθοδοξία…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου θέλησαν να ακολουθήσουν 500 περίπου τουρίστες από όλη την υφήλιο, στην 8η, κατά σειρά, θρησκευτικού ενδιαφέροντος κρουαζιέρα, που πραγματοποιείται το τρέχον έτος, σε επιλεγμένες πόλεις της Μεσογείου.

Στην περιήγηση με τίτλο «Τhe steps of Paul», οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, κατά κύριο λόγο στην περιοδεία του στην Ελλάδα, και να επισκεφτούν μοναστήρια, εκκλησίες και αρχαία μνημεία των πόλεων-σταθμών του Αποστόλου των εθνών.

Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου (προερχόμενοι από: ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Ισπανία, Πορτογαλία, Καναδά, Βουλγαρία και άλλες χώρες), που προσφάτως προσάραξε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη, να περάσουν από την Καθολική Εκκλησία της οδού Φράγκων, να ανέβουν στη Μονή Βλατάδων, που βρίσκεται στην Άνω Πόλη, καθώς και να ταξιδέψουν μέχρι την Βέροια στο Βήμα του Αποστόλου. Η συνέχεια της κρουαζιέρας περιελάμβανε την Καβάλα, το Δικέλλι, το Κουμάνταρε και την Πάτμο, με τελικό προορισμό τον Πειραιά. 

Δε μας είναι άγνωστες αυτές οι περιοδείες, καθώς ενθυμούμαστε μία παρόμοια που πραγματοποιήθηκε το 2021 από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ξεκινώντας από τους Φιλίππους της Καβάλας, θα επισκεπτόταν μία σειρά από πόλεις-σταθμούς στους οποίους είχε κηρύξει ο Απόστολος Παύλος τον Λόγο του Θεού.

 Στα πλαίσια του προσκυνηματικού τουρισμού, άρχισαν σταδιακά να υλοποιούνται παρόμοιες εκδρομές και από εγχώρια ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία, μάλιστα, συμπεριελάμβαναν και άλλα νησιά ή τοποθεσίες που δεν αναφέρονται στις Πράξεις των Αποστόλων, και εξυπηρετούσαν καθαρά τις ψυχαγωγικές ανάγκες των ταξιδιωτών. Το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μία ιστοσελίδα πρακτορείου που διοργανώνει τέτοιες προσκυνηματικού τύπου εκδρομές, σύμφωνα με την οποία ο Ιωάννης ο…. Βαπτιστής ήταν ο τελευταίος Απόστολος που εξορίστηκε στην Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης.

Οι θρησκευτικού ενδιαφέροντος εκδρομές τονώνουν την πίστη των ανθρώπων στην Ορθοδοξία. Όταν, όμως, ανάμεσα σε μνημεία της Ορθοδοξίας εμπλέκονται και οι επισκέψεις σε Παπικούς Ναούς, όταν ακολουθείται κατά πόδας μία παπικής εμπνεύσεως θρησκευτική περιοδεία, με ενδιάμεσες στάσεις σε κοσμικούς προορισμούς, όταν τα ίδια τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν έχουν την κατάλληλη θεολογική κατάρτιση ώστε να στηρίξουν ορθά το εγχείρημα αυτό, τότε καταλαβαίνουμε ότι η Πίστη μας θυσιάζεται στυγνά στο βωμό της τουριστικής επιχείρησης. Μίας επιχείρησης με έντονες τις αποχρώσεις του Πανθρησκειακού χαρακτήρα, αφού ο απερίσκεπτος συνδυασμός δύο δογμάτων σε μία εκδρομή αυτό υποδηλώνει: την ισχυρή παρουσία του οικουμενισμού σε μία ακόμα έκφανση της λατρευτικής ζωής των Ορθοδόξων Χριστιανών. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Επιτέλους! Ένας Μητροπολίτης στα βήματα του Αποστόλου Παύλου!
Ο θρησκευτικός τουρισμός και η Metaverse Εκκλησία του Μητροπολίτη Σύρου

 

Σχετικά άρθρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος προλογίζει το βιβλίο του Περγάμου Ιωάννη

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Την κακία αυτή του Πάπα, που τον χώρισε από την Αλήθεια, ζήλεψε ο «θεολόγος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θέλησε να μιμηθεί το ταλέντο της Δύσης, να εφευρίσκει έτερα Ευαγγέλια

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.