Επικαιρότητα

Ταμασσού Ησαΐας… Ο μαχητής που συμβιβάστηκε

εικόνα άρθρου: Ταμασσού Ησαΐας… Ο μαχητής που συμβιβάστηκε
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Τι συνέβη στον ιεράρχη που είχε αντιταχθεί σθεναρά στην “Εκκλησία” του Επιφανίου…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η είδηση 

Στις 30 Νοεμβρίου του 2022, ημέρα μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στο Φανάρι με κοινή συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής της Κύπρου, κ. Ησαΐα Κυκκώτη, και του «Αρχιεπισκόπου» της OCU, κ. Αγάπιου Γκουμενιούκ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η OCU είναι η Ορθόδοξη «Εκκλησία» της Ουκρανίας που:

  • ιδρύθηκε από τον καθηρημένο Φιλάρετο, ο οποίος αυτοαναγορεύτηκε ξανά Πατριάρχης (ενώ είχε παραιτηθεί, εκτελών μέχρι τότε χρέη προσωρινού Πατριάρχη) και έκειρε μοναχό τον σημερινό «Μητροπολίτη» της OCU, κ. Επιφάνιο Ντουμένκο 
  • δεν είναι φίλα προσκείμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας αλλά έχει θερμό συμπαραστάτη το Φανάρι 
  • ο ιδρυτής της Φιλάρετος, αρχικά, αφορίστηκε από σύσσωμη την Ορθόδοξη Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης  
  • αναγνωρίστηκε ως αυτοκέφαλη όταν το Πατριαρχείο της Μόσχας αντιτάχθηκε στον οικουμενισμό. Η OCU στελεχώθηκε από επισκόπους, μεταξύ των οποίων υπήρξαν και πρώην μέλη της Μόσχας αλλά και της πρόδρομης σχισματικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Κιέβου, UOC-KP). Η UOC-KP δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Η αλλαγή πλεύσης του Μητροπολίτη Ταμασσού 

Απέναντι στην ψευδεπισκοπή της OCU είχε σταθεί και ο Ταμασσού μέχρι και το 2021. Ο κ. Ησαΐας, έχοντας ολοκληρώσει τις ιερατικές του σπουδές στη Ρωσία και έχοντας προσφέρει πλούσιο ιεραποστολικό έργο εκεί αλλά και στους Ρώσους της Κύπρου, τοποθετήθηκε διακριτά υπέρ της Μόσχας, ενθυμούμενος τους άγριους διωγμούς που έζησε ο Ορθόδοξος κλήρος και οι χριστιανοί της χώρας, τα χρόνια του κομμουνισμού του Λένιν και του Στάλιν.

 Μέχρι που γνωστοποιήθηκε επίσημα η υποψηφιότητά του για την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου, στις 18 Νοεμβρίου 2022. Εκεί το «τροπάριο» άλλαξε και, επικαλούμενος -προσχηματικά, κατά την δική μας εκτίμηση- την Ρωσική εισβολή στα Ουκρανικά εδάφη, αναθεώρησε και τάχθηκε υπέρ της OCU, σε τέτοιο βαθμό ώστε προθυμοποιήθηκε να συλλειτουργήσει με τον «Αρχιεπίσκοπό» της. Αρνήθηκε, δηλαδή, την  Ρωσική Εκκλησία για τα «μάτια» της… «Εκκλησίας» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου Ντουμένκο.

Και όχι μόνο την αρνήθηκε αλλά κάλεσε και τους υπόλοιπους Μητροπολίτες σε απόλυτη σύμπλευση μεταξύ τους -και κατ’ επέκτασιν και με το Φανάρι- μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Τελικά, όντως άλλαξε πορεία πλεύσης ή απλά στήριξε τον κ. Βαρθολομαίο για να κερδίσει τον Αρχιεπισκοπικό θώκο;” αναρωτιούνται κάποιοι προσκείμενοι στο Φανάρι, ενώ, παράλληλα, το Πατριαρχείο Μόσχας σωπαίνει εκκωφαντικά μπροστά σε μια πρωτόγνωρη, για τα σύγχρονα εκκλησιαστικά δρώμενα, τροπή. 

Και κανείς δεν ξέρει τι να υποθέσει για τον Μητροπολίτη Ταμασσού, που μέχρι πρότινος αρνούνταν να συλλειτουργήσει με τον προκαθήμενό του επειδή θα μνημόνευε το όνομα του ψευδομητροπολίτη της Ουκρανίας, Επιφανίου Ντουμένκο.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις εξελίξεις, καθώς αναμένονται ραγδαίες και… ο Θεός μαζί μας! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Προεκλογική εξέλιξη στην Κύπρο για το Ουκρανικό
Ο Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας στηρίζει τον Μητροπολίτη Ονούφριο
Εκκλησία Κύπρου – Μητρόπολη Ταμασού και Εκκλησία της Ουκρανίας

 

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.