ΣΟΦΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το άβουλο του γέροντα

εικόνα άρθρου: Το άβουλο του γέροντα
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Το άβουλο φέρνει το άυλο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με την πεποίθηση ότι η Ορθοδοξία είναι πρωτίστως ζήτημα υπακοής και εκκοπής θελήματος, ώστε να ευθυγραμμιστεί το θέλημα μας με το θέλημα του Θεού, θέλουμε να τονίσουμε με το παρόν άρθρο ένα χαρακτηριστικό του γέροντά μας, μακαριστού Νικολάου Μανώλη: το άβουλο.

Ο γέροντας μας αφέθηκε ολοκληρωτικά στον όσιο γέροντά του, Αγάθωνα Κωνσταμονίτη, και έτσι κατάφερε να ντυθεί την Ορθοδοξία του Αγίου γέροντά του και να την υπερασπιστεί όπως και όσο έπρεπε στις σύγχρονες αιρέσεις. Σε ομιλίες του μας τόνιζε ότι δεν ήθελε παρά να είναι για τον γέροντά του ό,τι ήταν το γαϊδουράκι που κουβαλούσε το Χριστό κατά την είσοδό του στα Ιεροσόλυμα. Ο γέροντάς του εξάλλου δίδασκε πώς “το άβουλο φέρνει το άυλο”. Τον φρόντισε, τον “τάισε” άυλο, του πρόσφερε την ευχή, οδήγησε τα βήματα του στην οδό της ομολογίας μέχρι τέλους.

Και σε μας τα πνευματικοπαίδια του ο γέροντάς μας, π.Νικόλαος Μανώλης, πρόσφερε τη διδασκαλία περί άβουλου. Είναι μια διδασκαλία που πρότεινε ο γέροντας και στους εφήβους! Αλλά ταιριάζει τέλεια με την Αποτείχιση! Η Αποτείχιση για να πετύχει χρειάζεται κανείς να αφεθεί, να είναι άβουλος. Για να γίνει μεγάλης βουλής άγγελος, όπως έλεγε ο γέροντάς μας. Αλλά ταιριάζει και με τη δίωξη που υφίσταται η θεία λατρεία, λόγω των υγειονομικών μέτρων για το κορωνοϊό που βιώνουμε. Κυριολεκτικά μας ξελάσπωσε… Αμέριμνοι, αφημένοι… γίναμε παντός καιρού. Ο γέροντας μάς μύησε στη μυστική πνευματική Θεία Κοινωνία. Αυτό χωρίς άβουλο δε γίνεται …

Το άβουλο ακόμη μας δίδαξε πρακτικά πνευματικά: Όταν κάτι μας ταράζει, μας στενοχωρεί με τους αδερφούς μας, όταν η ζήλεια και το “γιατί” μας κεντά, τότε κάποιο θέλημα, κάποιος εγωισμός έχει βάλει την ουρά του. Μόλις το ομολογήσουμε, μόλις πούμε “ήμαρτον”, εξομολογηθούμε την κακή μας κατάσταση και καταγγείλουμε το “εγώ” μας, μόλις αναζητήσουμε δι’ ευχών το άβουλο του γέροντά μας…, ντυνόμαστε το γέροντα. Ο γέροντας γίνεται ένα μαζί μας, μας καλύπτει απόλυτα, είμαστε ήρεμοι, γεμάτοι, καλυμμένοι, αναπαυμένοι, ζούμε από δω τον παράδεισο! Είμαστε εκεί για όλους, χωρίς να ζητάμε τίποτα!

Είμαστε κοινωνημένοι!

Είμαστε για το άυλο!

Είναι μεγάλη ασφάλεια αυτό για μας, γιατί, αν θέλεις να είσαι ο αγαπημένος του γέροντα, πόθο που φύτεψε στην καρδιά όλων μας, πρέπει να γίνεις έσχατος όλων. Πόσο θα χαίρεται και θα ευλογεί ο γέροντας, αν αγωνιζόμαστε στην ταπείνωση για την αγάπη του! 

Το άβουλο 

Πώς πρόκοψε ο γέροντας;
Πώς έφτασε ψηλά;
Ποιο ένδυμα εφόρεσε
και βρήκε αγαθά;

Πώς όλους μας εσήκωσε
και πέρασε πολλά;
Πώς βάσταξε; Πώς άντεξε;
Πώς έβγαλε φτερά;

Το άβουλο εφόρεσε, 
το αγάπησε τρελά.
Ψηλάφισε, κατάλαβε,
πέταξε τα παλιά!

“Το άβουλο φέρνει το άυλο”,
του είπε ο γέροντάς του,
και το βάλε μια και καλή 
μέσα εις την καρδιά του.

Το γαϊδουράκι του γέροντα
θέλησε να γενεί
κι ο γέροντας δεν έχασε,
το βάλε στο παχνί….

Τον στόλισε, τον δίδαξε, 
του έμαθε πολλά,
πρωτοπαλίκαρο έγινε,
του γέροντα φρουρά.

Να γδύνεσαι από θέλημα,
κι από “εγώ” δικό σου,
θα ντύνεσαι τον γέροντα,
θα χάνεις τον παλιοεαυτό σου.

Τη γνώμη σου, το δίκιο σου 
και όλο τον εσμό σου,
αν το ζητήσεις θαλερά,
θα βρεις τον εαυτό σου.

Θα είσαι εκεί για όλους τους,
θα σβήσουν τα κενά σου,
γεμάτος, ολοκάθαρος,
θα ζήσεις τα όνειρά σου.

Θα βρεις την ευτυχία σου,
θα βρεις Ορθοδοξία,
του γέροντα θα είσαι εσύ,
με όλη την σημασία.

Χτυπήθηκα και έμαθα,
“εγώ” ο γέροντας δεν θέλει,
μόλις το αντιλαμβάνεται, 
από εσένα φεύγει. 

Και μένεις μόνος κι έρημος,
χωρίς Ορθοδοξία,
χωρίς χαρά, χωρίς ψυχή,
πάει η ευτυχία.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Τα επινίκια του ιερού deal και η οικουμενιστική εκπαίδευση των ιερέων

Παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η τελευταία Σύναξη Αρχιερατικών Επιτρόπων  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. με θέματα την μισθοδοσία των κληρικών και την λειτουργία του ΙΕΠ

Εσπερίδα απολογητική του “ΑΕΝΑΟΥ” υπέρ του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου και τη σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (Β΄μέρος)

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλουαρθρογραφεί για katanixi.gr Σχολιασμός της εισήγησης του Αυστραλίας Μακαρίου- αναίρεση… Σε προηγούμενο άρθρο μας επιχειρήσαμε να απαντήσουμε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο...

Το θαύμα της διακοπής μνημοσύνου, το θαύμα που ζούμε έξι χρόνια τώρα

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλουαρθρογραφεί για katanixi.gr Οι συντεταγμένες του θαύματος (για κάθε ενδιαφερόμενο)… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr  Το θαύμα της διακοπής μνημοσύνου  Έξι χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο γέροντάς μας, πρωτοπρεσβύτερος...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.