Ελένη Παπασταματάκη

Το Συναξάρι του Οσίου Αγαπητού Επισκόπου Συναού του Ομολογητού και θαυματουργού

εικόνα άρθρου: Το Συναξάρι του Οσίου Αγαπητού Επισκόπου Συναού του Ομολογητού και θαυματουργού
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Ὅν ἠγάπησας, Αγαπητέ, Δεσπότην, Οὗτος καλεῖ σε πρός τόπους οὕς ἠγάπας…


Η Εκκλησία μας τιμά τον Όσιο Αγαπητό στις 18 του μηνός Φεβρουαρίου.

Ο Όσιος Αγαπητός γεννήθηκε στην Καππαδοκία από φιλόθεους και ευσεβείς γονείς κατά τα χρόνια του βασιλιά Λικίνιου (308-323).

Σε νεαρή ηλικία πόθησε να γνωρίσει τη μοναχική ζωή και γι’ αυτό πήρε με χαρά την απόφαση να εισέλθει σε Ιερά Μονή που αριθμούσε περί τους χίλιους μοναχούς! Εκεί άρχισε να συλλέγει τις αρετές ως η μέλισσα συλλέγει το νέκταρ από τα άνθη. Πρόθυμος πάντα στην υπακοή αναλάμβανε με χαρά όποιο διακόνημα του ανέθεταν οι αδερφοί, τους οποίους αποκαλούσε όλους κυρίους.

Και ενώ στους αδερφούς του ήταν γλυκός και προσηνής και πάντοτε έφερνε εις πέρας ό,τι του ζητούσαν χωρίς ποτέ να βαρυγκομά, από την άλλη με τον εαυτό του ήταν πολύ σκληρός και τον βίαζε καθημερινά στην άσκηση, στην κακοπάθεια και στην νηστεία. Για ογδόντα μέρες έτρωγε μόνο τα φλούδια από τα λούπινα και στάχτη αντί για ψωμί, αλλά και τον ύπνο κατά τα ανθρώπινα πολέμησε. Έφτασε έτσι σε μεγάλα μέτρα αρετής και έλαβε από τον Θεό το χάρισμα των θαυμάτων.

Τότε ο βασιλιάς Λικίνιος πληροφορήθηκε γι’ αυτόν τον ανδρείο μοναχό και τον κάλεσε να μπει στο στράτευμα. Έτσι ο Όσιος παρά τη θέλησή του βρέθηκε μεταξύ των στρατιωτών χωρίς όμως ποτέ να αφήσει τα μοναχικά του καθήκοντα και την άσκηση των αρετών. Συνέχισε ο θεοφόρος Αγαπητός να κάνει πλήθος θαυμάτων όχι πια μόνο μετά από προσευχή, αλλά και η παρουσία του γιάτρευε και θεράπευε τους συστρατιώτες αλλά και τα άλογα και όσα ζώα αρρώσταιναν.

Συνέβη τότε ο Άγιος να βρεθεί μπροστά στο μαρτύριο των Καλλινίκων Μαρτύρων Βικτωρίνου, Δωρόθεου, Θεοδούλου και Αγρίππα και θέλησε και αυτός να μαρτυρήσει για την αγάπη του Χριστού και ενώ χτυπήθηκε με ακόντιο, παρέμεινε αβλαβής με τη Χάρη του Θεού. Ο Κύριος είχε για αυτόν άλλα σχέδια, καθώς στο μέλλον θα βοηθούσε πολλές ψυχές να μπουν στο δρόμο για τη Βασιλεία των Ουρανών.

Μετά από καιρό πέθανε ο Λικίνιος και έγινε βασιλιάς ο Μέγας Κωνσταντίνος. Τότε ένας έμπιστος υπηρέτης του βασιλιά δαιμονίστηκε και καθώς ζήτησε την βοήθεια του Οσίου Αγαπητού, έλαβε τη θεραπεία από το Θεό. Για να τον ευχαριστήσει ο Μέγας Κωνσταντίνος τον απάλλαξε από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, αφού αυτό επιθυμούσε ο Άγιος.

Απαλλαγμένος πλέον από τις στρατιωτικές μέριμνες ως πετεινό του ουρανού πέταξε για την πολυπόθητη ησυχία της ερήμου. Εκεί κοντά στην περιοχή της Βιθυνίας, στην πόλη Συναού ο Επίσκοπος τον χειροτόνησε ιερέα και ο Όσιος Αγαπητός διακονούσε το ποίμνιο με πλήρη αυταπάρνηση κάνοντας ταυτόχρονα πλήθος θαυμάτων.

Μετά την κοίμηση του Επισκόπου και με τη σύμφωνη ψήφο Θεού, κλήρου και λαού χειροτονήθηκε Επίσκοπος Συναού. Γεμάτος Θεία Χάρη θαυματουργούσε όπου στέκονταν ακόμα περισσότερο με μόνη τη σκιά του. Ακόμα ο Θεός, του χάρισε το Προφητικό χάρισμα. Έτσι αφού αρχιεράτευσε θεοφιλώς, αναπαύθηκε εν Κυρίω!

Τις πρεσβείες του Οσίου Αγαπητού του Ομολογητού και θαυματουργού να έχουμε Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

22 Απρ

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΝΕΟΣ Ο ΕΝ ΚΑΛΥΜΝΩ, Ορισμοί ανεπίληπτου μοναχικής πολιτείας

Μοναχός είνε εκείνος όστις είνε τη αληθεία ταπεινός και επιθυμεί να τον καταφρονώσιν άπαντες και πιστεύει ότι ο Θεός είνε δυνατός να σηκώση εκ μέσου αυτών παν ανθρώπινον σκάνδαλον...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.