Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Νέος υποψήφιος ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ποιος ήταν ο Πατριάρχης Αθηναγόρας. Ο Αθηναγόρας (κατά κόσμον Αριστοκλής Σπύρου) υπήρξε ο προκάτοχος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, από το 1948 έως το 1972.

Ανέβηκε τις κληρικές βαθμίδες και, από το 1931 έως το 1972, υπηρέτησε διαδοχικά ως Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου και Νoτίου Αμερικής και ως Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Με αυτά τα αξιώματα προσέγγισε και πέτυχε τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αδερφών ορθόδοξων εκκλησιών και άλλων χριστιανικών δογμάτων (Προχαλκηδόνιων εκκλησιών, Αγγλικανών, παπικών), αλλά και έτερων θρησκειών (π.χ. του Ισλάμ).

Υπήρξε ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης που, έχοντας δραστηριοποιηθεί στην οικουμενική κίνηση και έχοντας στενή συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο “εκκλησιών” (μιας οικουμενιστικής χριστιανικής οργάνωσης), έκανε την πρώτη κίνηση συμφιλίωσης με τους Παπικούς μετά το Σχίσμα του 1054.

Οι δύο προκαθήμενοι, Πατριάρχης και Πάπας, συναντήθηκαν και στο Πατριαρχείο και στο Βατικανό, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει εκατέρωθεν -σε ανάλογη τελετή- την ανάγνωση της άρσης των αναθεμάτων. 

Η βιογραφία του Πατριάρχη Αθηναγόρα έχει αναρτηθεί στη σελίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, στην οποία και χαρακτηρίζεται ως ένας εκ των διακεκριμένων Ελλήνων Τεκτόνων. 

Ποιοι είναι οι άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα

Πρόκειται για μια οργάνωση που αποτελούσε όραμα του Πατριάρχη Αθηναγόρα. Οι άρχοντες του Αποστόλου Ανδρέα είναι οι εν Αμερική οφφικιάλιοι (προσωπικότητες που κατέχουν εκκλησιαστικούς τιμητικούς τίτλους) του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της οργάνωσης, η αδελφότητα μετονομάστηκε σε Τάγμα του Αγίου Ανδρέα και, έκτοτε, δέχτηκε στους κόλπους της μέλη, τα οποία διακρίθηκαν για την προσφορά τους σε χρόνο, ταλέντο και εργασία. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι (και μελλοντικοί άρχοντες του τάγματος) πρέπει -έως και σήμερα- να είναι κάτοικοι των ΗΠΑ, αφοσιωμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και μέλη της τοπικής Κοινότητας, με έμπρακτο ενδιαφέρον, υποστήριξη και αγάπη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, να έχουν διακριθεί στον τομέα που υπηρετούν και να είναι διατεθειμένοι, μετά την απόδοση του τίτλου, να ανταποκριθούν θετικά στις προκλήσεις της νέας τους ιδιότητας.

Πώς καθιερώθηκε το βραβείο “Αθηναγόρας”

Το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” καθιερώθηκε το 1986 από το εθνικό συμβούλιο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα (δηλαδή των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου) στην Αμερική. Η βράβευση γίνεται κάθε χρόνο στο ετήσιο Δείπνο του Τάγματος και, υποψήφιοι είναι πρόσωπα ή οργανισμοί που έχουν δείξει την προσήκουσα αφοσίωση στο Πατριαρχείο και έμπρακτο ενδιαφέρον για τα βασικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία όλων των ανθρώπων.

Φυσικά, το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Αθηναγόρα, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «ηγέτες» της Εκκλησίας του 20ού αιώνα, επειδή προώθησε με θέρμη, μεταξύ άλλων, και τον οικουμενισμό.

Μέχρι σήμερα, με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Μάικ Άθενς (Άρχων της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού του Οικουμενικού Πατριαρχείου), η μικρασιάτισσα γιαγιά Αιμιλία Καμβύση (η οποία ανήκει στους εθελοντές κατοίκους της Λέσβου που υποδέχονται και φροντίζουν τους μετανάστες οι οποίοι έρχονται από τις απέναντι τουρκικές ακτές), ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός (ο οποίος μετέφερε τους μετανάστες από τα ανοιχτά της Μυτιλήνης στο νησί), ο Αλμπέρ Μπουρλά της Pfizer, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος και ο Χρήστος Κυρατσούς της Regenero (όλοι επιστήμονες που εργάστηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού).

Φέτος, τον Οκτώβριο του 2022, υποψήφιος για το βραβείο είναι ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης. (Ο τίτλος «Πάπας» αφορά κυρίως τον προκαθήμενο του Βατικανού, αλλά αποτελεί και τίτλο τιμής για τον προκαθήμενο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας).

Ο Μακαριώτατος κρίθηκε άξιος για την υποψηφιότητα λόγω της προάσπισης των αξιών που πρεσβεύει ο Αθηναγόρας, λόγω της υπεράσπισης των παραδοσιακών εκκλησιαστικών και κανονικών προνομίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και, τέλος, επειδή κατήγγειλε την «αντικανονική, μη αδελφική, ανιστόρητη και εκδικητική προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας  να εισβάλει στην Αφρική και στην κανονική δικαιοδοσία του παλιόφαγου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μετά την αναγνώριση από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ του Αυτοκέφαλου, που παραχωρήθηκε κανονικά στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέσω οικονομικού δελεασμού των γηγενών ιερέων».

Εν κατακλείδι, οι πληροφορίες που λάβαμε ήταν οι εξής:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ήταν υπέρμαχος του οικουμενισμού και της πανθρησκείας και διαπρέπον μέλος της μεγάλης Στοάς των Μασόνων (όπως τουλάχιστον η μεγάλη Στοά ισχυρίζεται). Ήταν ο οραματιστής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, ένα τάγμα αφοσιωμένο στο Πατριαρχείο και τον οικουμενισμό, το οποίο καθιέρωσε τα βραβεία που δίνονται σε προσωπικότητες που αγωνίζονται υπέρ του Πατριαρχείου και του οικουμενισμού.

Με άλλα λόγια: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Οι οικουμενιστές αλληλοβραβεύονται μεταξύ τους, εξυπηρετώντας κατεξοχήν συμφέροντα προσκείμενα στα ιδεώδη της Νέας Εποχής, και προσδοκούν τη δημιουργία ενός θρησκευτικού μορφώματος, το οποίο απέχει χιλιόμετρα από τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας μας.

Μα ποιον κοροϊδεύουν; Πότε συναίνεσαν οι Άγιοι Πατέρες στο οικουμενικό κίνημα; Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος Παϊσιος, ο Άγιος Πορφύριος, ο Άγιος Ιουστίνος ο Πόποβιτς, ως φορείς του Αγίου Πνεύματος και εκφραστές του Θείου θελήματος, ήταν κατηγορηματικοί απέναντι στον οικουμενισμό. Ως εκ τούτου, τα βραβεία αυτά δεν αντιπροσωπεύουν καμία αξία του κληροδοτήματος που μας εμπιστεύτηκαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, αν και προσπαθούν να αποκτήσουν υπόσταση στα μάτια του κόσμου με πομπώδεις τελετές, σαν να πρόκειται για κοσμοϊστορικό γεγονός.

Ας μη γελιόμαστε. Η διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως διατυπώθηκε από τους Αγίους Αποστόλους, τους Αγίους Πατέρες και τις Συνόδους συνοψίζεται στο εξής απλό:

Οι αιρέσεις δεν είναι Εκκλησία, ούτε μπορούν να είναι Εκκλησία. Και η παναίρεση του οικουμενισμού δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει την Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Όποιος μένει έξω από αυτήν, χωρίς μετάνοια, παραμένει αιρετικός και εξακολουθεί να αιωρείται σε ένα ατέρμονο πνευματικό έρεβος. Τα εν λόγω βραβεία δε δίνουν άφεση αμαρτιών, ούτε επιτρέπουν την κοινωνία με το Φως Το Αληθινόν. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο Μασώνος Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Οικουμενισμός 
Συγκλονιστικός πατριάρχης Αθηναγόρας προς τον πρόγονο της CIA: «οι οδηγίες σας θα εκτελεστούν πιστά»
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ και το βραβείο «Αθηναγόρας»