Ελευθέριος Κοσμίδης
Ζωή σε τάξη
25 Ιαν 2023
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Πώς να ξεχωρίσουμε και να ιεραρχήσουμε τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά στη ζωή;
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην σχετικοποίηση της αλήθειας και στην εκπαίδευσή μας, από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, στην κατανάλωση του σχετικού και εφήμερου.
Ζούμε οικειοθελώς φυλακισμένοι σε ένα σχετικοποιημένο μετασύμπαν συμμετέχοντας σε έναν ανώφελο επικοινωνιακό καταιγισμό. Με την σχετικοποίηση της αλήθειας και την απώλεια της δυνατότητας να κρίνουμε τα πάντα γύρω μας με κάτι το απόλυτο, ανατράπηκε η παραδεδομένη επί αιώνες κλίμακα των αξιών.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ανύψωση της αξίας της υγείας πάνω από άλλες διαχρονικές αξίες, όπως πχ της ελευθερίας. Όποιον και αν ρωτήσουμε να σκεφτεί μία ευχή, υπερισχύει συντριπτικά η ευχή “υγεία”. Λησμονούμε σε εντυπωσιακό ποσοστό πως πολύ πρόσφατα στο βωμό της υγείας στερηθήκαμε το αγαθό της ελευθερίας με τις καραντίνες, βιώσαμε πρωτοφανή μέτρα και το κυριότερο εμπεδώσαμε τον πολιτισμό του φόβου. Ζήσαμε τις Εκκλησίες κλειδωμένες και την Ανάσταση να αναβάλλεται (ήμαρτον, Θεέ μου) ή να μετατίθεται για οποιονδήποτε λόγο, και μάλιστα σχεδόν Α Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Η Τ Α, από την εκκλησιαστική μας Διοίκηση.
Πόση απόσταση χωρίζει άραγε την εποχή μας από εκείνη την εποχή που το υπόδουλο γένος δίχως μέσα και όπλα ξεσηκώθηκε απέναντι στον Τουρκικό ζυγό; Από την εποχή που απλοί πολίτες γέμιζαν τα τρένα που έφευγαν για το μέτωπο του πολέμου, το 1940, για να αντιμετωπίσουν τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία; Πόσοι από εκείνους εύχονταν υγεία πάνω από όλα; Πόσο παράλογη αντηχεί σήμερα στα αυτιά μας πρώτα η ευχή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ελευθερία από τον φόβο. Επικοινωνιακά, λοιπόν, ρέπουμε προς τη συνήθεια και λησμονούμε το πάθημα, το βίωμα. Για να επισυμβεί αυτό χρειάζεται εντατική σκληρή εκπαίδευση στο φόβο και την τρομοκρατία.
Αν συλλογιστούμε εμείς οι χριστιανοί για ένα λεπτό, ποιες είναι οι επτά πιο σημαντικές αξίες στη ζωή μας, πόσοι από εμάς θα συμπεριλάβουμε σε αυτές την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ;
Η ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Όπως είδαμε στο παράδειγμα της υγείας και της ελευθερίας, μια αξία παίρνει “αξία” ανάλογα με την ιεράρχησή της σε σχέση με τις υπόλοιπες αξίες μας. Και για να έχει “αξία” η όποια ιεράρχηση, για να έχει αντίκρυσμα στην πραγματική μας ζωή, απαιτείται μια αυτοπειθαρχία στο να οργανώσουμε και να επιμείνουμε έναν προγραμματισμένο τρόπο ζωής αντίστοιχο με την ιεράρχηση των αξιών μας.
Επειδή όλα τα ζητήματα στη ζωή ενέχουν ένα αίτημα χρόνου από εμάς, τελικά μια απλοϊκή προσέγγιση σχετικά με την ιεράρχηση αποκαλύπτεται από την ερώτηση: “Πόσο χρόνο αφιερώνεις σε αυτό;”
ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ
Εδώ προκύπτει ένα αδιέξοδο. Ενώ λοιπόν όλοι γνωρίζουμε, λίγο έως πολύ, ότι ζούμε σε μία εποχή παναιρέσεως, όπου ο συγκριτιστικός οικουμενισμός έχει σαρώσει τα πάντα, όπου οι Επίσκοποί μας και οι παπαδες μας λένε και κάνουν πράγματα που δεν έλεγαν και δεν έκαναν πριν από 20,30 ή 40 χρόνια, όταν οι γέροι ήταν νεότεροι και όταν οι νεότεροι παιδιά, γιατί ανεχόμαστε να προσβάλεται έτσι η σημαντικότερη αξία της ζωής μας, η Πίστη μας;
Αν έχουμε ιεραρχήσει στοιχειωδώς σωστά τη ζωή μας, αυτό το γεγονός δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Η εμφάνιση του οικουμενισμού, μιας τόσο απειλητικής αίρεσης, η οποία χαρακτηρίζεται παναίρεση, στην εποχή μας σημαίνει πως διαμορφώνεται ή υπάρχει μια σοβαρότατη απειλή για την Ορθοδοξία. Αναρωτηθήκαμε ποτέ:
- Ποιά είναι αυτή η απειλή;
- Με ποιο τρόπο απειλείται η Ορθοδοξία;
- Ποια είναι τα πρόσωπα, τα οποία απειλούν την Ορθοδοξία;
- Αν τα πρόσωπα αυτά είναι Πατριάρχες και Αρχιερείς, τι μπορώ να κάνω;
Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ζούμε στην εποχή της σχετικοποίησης της αλήθειας, την εποχή των Μ.Μ.Ε. και των social media, όπου μεσουρανούν η “ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ” το “ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ”, το “TRENDING TOPIC” και τα “VIRAL” βίντεο…
Ως καταναλωτές ειδήσεων, απόψεων και τάσεων έχουμε άπειρες επιλογές, όσα άπειρα είναι τα “κλικ” και τα “σκρόλ” που κάνουμε στις οθόνες μας από το πρωί ως το βράδυ και από το βράδυ ως το πρώί.
Σε ό,τι αφορά στην ΠΙΣΤΗ έχουμε μόνο δύο επιλογές:
Με τον ΧΡΙΣΤΟ ή με τον Διάβολο
Με το ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ή με το πνεύμα της πλάνης.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra