Επικαιρότητα

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά Μόσχας και υπέρ Κοπτών και οικουμενισμού

εικόνα άρθρου: Ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά Μόσχας και υπέρ Κοπτών και οικουμενισμού
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Τον Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο συνάντησε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η είδηση

Τον Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο συνάντησε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, που έλαβε χώρα στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου.

 Όλη η σπουδή από πλευράς του ορθόδοξου Πατριάρχη ήταν να υπερτονίσει την συνύπαρξη των δύο εκκλησιών, όπως τις αποκάλεσε, της ορθόδοξης και της αιρετικής κοπτικής δηλαδή, στην Αφρική, σε αντιδιαστολή με την παρουσία των Ρώσων που «έρχονται, φέρνουν πνευματική αναστάτωση και θα φύγουν», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Εμείς θα μείνουμε στην Αίγυπτό μας και στην Αφρικανική χώρα μεταφέροντας το μήνυμα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου που είναι η ΕΙΡΗΝΗ», πρόσθεσε. 

Ο Πατριάρχης των Κοπτών Θεόδωρος από την πλευρά του απέφυγε να απαντήσει επί του θέματος και περιορίστηκε σε κολακείες για την πρόσφατη επίσκεψη του Ορθόδοξου Πατριάρχη στην Αμερική και για το ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά, “είναι ένα έργο αγάπης, έργο που γίνεται με καρδιά και που αποδεικνύει ότι η καρδιά αγαπά τον Χριστό”. 

Παρατηρήσεις 

Η αντίδραση του Κόπτη Πατριάρχη δεν είναι τυχαία, καθώς η  Κοπτική Εκκλησία είχε παραχωρήσει ναό στο Κάιρο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ρώσων Ορθοδόξων, κάτι το οποίο καταδικάζουμε για λόγους πίστεως, καθώς απαγορεύεται από τους κανόνες. Το γεγονός αυτό το καταδίκασε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, όχι, όμως, φυσικά για τους ίδιους λόγους πίστεως, αλλά ως πράξη αγνωμοσύνης από τη μεριά της Κοπτικής Εκκλησίας, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, χρήζει άμεσης θεραπείας. Πού φτάσαμε… να μαλώνουμε με ποιον θα αμαρτήσουμε… Ακόμη και τον Οικουμενισμό τον θέλει κατ΄αποκλειστικότητα ο Αλεξανδρείας….

Δεν πάνε δυο μήνες, μάλιστα, που το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αποφάσισε να μη μνημονεύεται πλέον ο Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, μέχρι να ανακληθούν από τη Μόσχα τα «Εξαρχικά» όργανά του στην Αφρική, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην πλειοψηφία των ορθοδόξων σάιτ το έργο του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας παρουσιάζεται ως θεάρεστο και η τακτική επικοινωνία με την Κοπτική Εκκλησία επιβεβλημένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν γεφυρωθεί οι δογματικές διαφορές, όπως ισχυρίζονται. Διαβάζουμε στα μέσα πως: “Ο ανθρωπιστικός παράγοντας στη δοκιμαζόμενη Αφρική των αντιθέσεων και της ακραίας φτώχειας είναι μονόδρομος και οδηγεί στη συνεργασία των Εκκλησιών και των Θρησκειών. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες επισκέψεις πραγματοποιεί ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος στον Κόπτη Πατριάρχη κατά τα Χριστούγεννα των Κοπτών. Κοινωνικά θέματα, η καταπολέμηση της φτώχειας, οι βομβιστικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες έχουν αποτελέσει κοινό σημείο στις δηλώσεις τους. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κοπτικής Εκκλησίας και στηλιτεύει τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις προκλήσεις που δέχεται συχνά”.

Με τον ίδιο τρόπο παρουσιάστηκε ο Αλεξανδρείας και από την ΕΡΤ, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Εκεί ο γελαστός και γλυκούλης Πατριάρχης αναλώθηκε σε αναφορές στο φιλανθρωπικό του έργο για τον λαό της Αφρικής και για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική, λέγοντας, δυστυχώς, ψέματα. Ότι δηλαδή οι εισπηδήσεις του ρωσικού πατριαρχείου στην Αφρική προϋπήρχαν της αλλαγής της στάσεως του Αλεξανδρείας στο ουκρανικό ζήτημα! Η αλήθεια όμως είναι ότι η ρωσική εξαρχεία στην Αφρική ήταν η συνέπεια της επέμβασης του Φαναρίου στην Ουκρανία και ειδικά της αναγνώρισης των σχισματικών από τον Αλεξανδρείας, όπως διεξοδικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Και τελικά, η εικόνα της ορθοδοξίας στις μέρες μας ποια είναι; Η εικόνα της διαίρεσης και του σχίσματος! Να συνεργάζεται και να συναγελάζεται ο Ορθόδοξος Πατριάρχης με τους αιρετικούς κόπτες και να μην έχει καμία σχέση με τον ομόδοξο αδερφό του! Ωραία εικών, πανόραμα! Ενώ έζησε στα ρωσικά και ουκρανικά χώματα επί δεκαετίας και ενώ λίγα μόλις έτη ενωρίτερα στήριζε τον Ονούφριο ως κανονικό Πατριάρχη Ουκρανίας! 

Δυστυχώς είναι πλέον ευδιάκριτος ο ξεπεσμός του δεύτερου τη τάξει Πατριαρχείου στον Οικουμενισμό και ουμανισμό. Την στιγμή που εμείς πασχίζουμε να φανερώσουμε τα οικουμενιστικά λεχθέντα και πραχθέντα πλείστων ιεραρχών, η στάση ορισμένων  κάνει τον αγώνα μας να φαντάζει πολλές φορές περιττό ή και μάταιο. Ωστόσο δεν είναι! Τα Οικουμενιστικά λεχθέντα και πραχθέντα τους γίνονται η αφορμή συγγραφής απολογητικών κειμένων για τις επερχόμενες γενιές, που Κύριος οίδε σε τί κόσμο θα ζήσουν! Δεν παύουμε να ελπίζουμε , όμως, στον Κύριο πως θα έρθει η ημέρα που εμείς θα θέτουμε τις ερωτήσεις και οι κύριοι αυτοί θα είναι υπόλογοι και απολογούμενοι. Προς το παρόν είναι αφοριστέοι και καταδικαστέοι. Θα έρθει, όμως, η στιγμή που θα αφοριστούν και θα καταδικαστούν. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Τί θέλουν οι Αμερικανοί από την Ουκρανία (ανάγνωση πάνω στον Ζμπ. Μπρζεζίνσκι)
π.Σεραφείμ Ζήσης μοναχός, Εισαγωγικά περί Μασονίας (Ολόκληρη) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Σχετικά άρθρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος προλογίζει το βιβλίο του Περγάμου Ιωάννη

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Την κακία αυτή του Πάπα, που τον χώρισε από την Αλήθεια, ζήλεψε ο «θεολόγος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θέλησε να μιμηθεί το ταλέντο της Δύσης, να εφευρίσκει έτερα Ευαγγέλια

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.