Ελευθέριος Κοσμίδης

Ντόμινο υποχρεωτικών παραιτήσεων Μητροπολιτών

εικόνα άρθρου: Ντόμινο υποχρεωτικών παραιτήσεων Μητροπολιτών
Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη

«Ουδέ φοβή σύ τον Θεόν, ότι εν τω αυτώ κρίματι ει; καί ημείς μεν δικαίως-άξια γαρ ων επράξαμεν απολαμβάνομεν ούτος δε ουδέν άτοπον έπραξε» (Λουκ. 23, 40-41)


Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ειδήσεις πως παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος και ότι παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος.  Μόνο που ετούτη τη φορά, σε αντίθεση με την βελούδινη παραίτηση Ανθίμου Ρούσσα από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, υπάρχουν αντιδράσεις.

Φέρεται να αντιστέκεται σθεναρά απέναντι στην απόφαση της Συνόδου (βλέπε Ιερωνύμου) ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος. Ο Διαχειριστής του site, floriniotika.gr είχε προσωπική επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο και του έθεσε το ερώτημα αν τελικά ισχύει αυτή η πληροφορία με την απάντηση του να είναι κατηγορηματική και απλή: “ΟΧΙ δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά που γράφονται, και αν αποφασιστεί η παραίτηση, θα ανακοινωθεί από εμένα προσωπικά, μήν ακούτε και μην πιστεύετε τίποτα από όλα αυτά”.

Εύλογα αναρωτιούνται στην πόλη της Φλώρινας για τα περίεργα παιχνίδια στην Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας και κάνουν λόγο για εκκλησιαστικές Πρέσπες:

“Παράδοξο, ηθικά ανάρμοστο και εκκλησιαστικά απαράδεκτο το παιχνίδι εις το όνομα της μητρόπολης που έπειτα από τον μητροπολίτη Βασίλειο (την ποίμαινε εξ αποστάσεως από την Αθήνα…), ήρθε στην κυριολεξία ως ανεμοστρόβιλος ο Άγιος επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης (τα δεκατρία χρόνια της κοιμήσεως θα τιμήσουμε σε λίγες ημέρες). Οργάνωσε, κατήχησε, χειροτόνησε δεκάδες ιερείς μα, το πρώτιστο και κυριότερο, άφησε «μαγιά καλή», με τον πύρινο λόγο του και τον άγιο βίο του, ζωντάνεψε μιά περιοχή, έπειτα απο χρόνια δίσεκτα σκληρά και πονηρά.

Ένα από τα τέκνα αυτής της «μαγιάς είναι και ο Πατέρας Θεόκλητος, δικό του παιδί, σπλάχνο από τα σπλάχνα της εκκλησιαστικής του πορείας. Ο Πατέρας μας Θεόκλητος δεν είναι απλά άξιος διάδοχος, με την πραότητα και την ηρεμία στο πρόσωπο και στις πράξεις του, με την Αγάπη έκδηλη στο πρόσωπό του, με πολλά καλά και μόνο καλά -και άς τον πληγώσαμε κάποιοι με τις συμπεριφορές μας (ως παιδιά του). Έχει πολλά παιδιά ακόμα αυτή η «μαγιά», απλά κάποιοι ενοχλούνται και δεν θέλουν –ίσως– άλλους με αυτήν την ουσία και το ήθος μέσα τους, κάποιοι ίσως θέλουν νεομοντερνιστές γκλαμουράτους….

Δεν γράφω ως πνευματικοπαίδι του, μιας και έχω χάσει εδώ και καιρό αυτό το δικαίωμα. Μπορώ όμως να βροντοφωνάξω “κάτω τα χέρια από τον επίσκοπό μας”. Δεν είναι μόνος του –ποτέ δεν ήταν. Έχω το δικαίωμα να γράψω ως παιδί που οφείλει να υπερασπιστεί τον πατέρα, όταν κάποιοι προσπαθούν να τον μειώσουν.

(…) ως αγανακτισμένος γιός ενός πατέρα που δηλητηριάζονται τα γεράματά του από ανθρώπους που τελικά δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, που ενώ όφειλαν να τον προστατέψουν αφήνουν άλλους να τον εκθέτουν! Αυτούς που ούτε καν περιμένουν την Θεία Χάρη (εκκλησιαστικά) να δώσει λύση σε κάποιο θέμα αλλά, ως άλλοι λυκοποιμένες περιμένουν να γευτούν το νέκταρ του δικού τους θεού, αυτού της εξουσίας…

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του Αρχιεπισκόπου, o οποίος επαίρεται πως έχει αξιωθεί να εκλέξει  πενήντα επτά ημετέρους Μητροπολίτες, και η ουσιαστική  κατάργηση του θεσμού της Συνοδικότητας παρουσιάζεται ως κατόρθωμα: “Ο Θεός ευλόγησε να είμαι εκεί που είμαι σήμερα και ενώ κάθε Αρχιεπίσκοπος στη θητεία του έκανε 6, 7, 8 αρχιερείς, στη δική μου θητεία –με αυτούς της τελευταίας Ιεράς Συνόδου– είναι συνολικά 57 στους 80 (..)”

Κάποιοι περισσότερο μπασμένοι στα ενδότερα της λειτουργίας του Συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας αποφαίνονται πως η στάση του Μητροπολίτη Φλωρίνης εξυπηρετεί το μεταθετό για την πλήρωση της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης!

Εμείς με πόνο υπενθυμίζουμε σε όλους τους Επισκόπους και στον πράο κατά τα άλλα Μητροπολίτη Φλωρίνης πως δρέπουν τους καρπούς της Δεσποτοκρατίας, που  τρώει τα παιδιά της, όταν γεράσουν!  

Όλα ετούτα τα αποκυήματα της νοσηρής δεσποτοκρατίας τελικά προσβάλλουν την πίστη μας. Αν θέλουμε να δώσουμε και μία πνευματική διάσταση στις πιέσεις που δέχεται ο Μητροπολίτης Θεόκλητος, αναφέρουμε μόνο την αντορθόδοξη στάση του απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα πίστεως για την Ορθοδοξία, κατά την ποιμαντορία του και τελικά τη στάση του απέναντι στον σεβάσμιο γέροντα Μάξιμο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου.

Αν έχει σώας τας φρένας όπως ισχυρίζεται, είτε παραιτηθεί είτε όχι, έχει ιερά υποχρέωση να ξεσκεπάσει τους οικουμενιστές Επισκόπους και να διορθώσει τα δικά του σφάλματα.

Καλή Μετάνοια!    

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο χειρότερος μέχρι σήμερα ηγέτης της Ελλαδικής Εκκλησίας; | Κατάνυξη
Αγία Ανυπακοή: Να το ακούσουν ο Πατρ. Βαρθολομαίος, ο Αρχ. Ιερώνυμος & ο Θεσ/νίκης Άνθιμος [ΒΙΝΤΕΟ] | Κατάνυξη

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

23 Απρ

Για την Δεσποτοκρατία

"Ἀπώτερος σκοπός; Ἡ ἐπιβολή τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, τῆς Νέας Ἐποχῆς τοῦ Ἀντιχρίστου καί τῆς Μεταπατερικῆς Θεολογίας!"

Με παπικού τύπου αξιώσεις επιβάλλεται ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Δαμασκηνός

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Η Εκκλησία όχι μόνο προτρέπει τους ιερείς να μιλούν, να αντιδρούν και να αντιστέκονται όταν αιρετίζει η εκκλησιαστική τους αρχή, αλλά μάλιστα επαινεί τη διακοπή μνημόνευσης για θέματα πίστεως

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.