Επικαιρότητα

Ο ΑΦΜ θα είναι ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

εικόνα άρθρου: Ο ΑΦΜ θα είναι ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πρόβλεψη είναι οι νέες ταυτότητες να ξεκινήσουν να δίδονται στους πολίτες ουσιαστικά από τις αρχές του 2022.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Τον Νοέμβριο του 2019 ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε μιλήσει για τις ταυτότητες νέου τύπου και είχε αναφέρει ότι οι νέες ταυτότητες θα θυμίζουν περισσότερο τις πιστωτικές κάρτες και ότι θα πρέπει να έχουμε έναν αριθμό (τον οποίο θα παίρνουμε όταν γεννιόμαστε) και με αυτόν να αλληλεπιδρούμε.

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραχώρησε συνέντευξη στην «Καθημερινή» στην οποία εξήγησε διεξοδικά το «κλειδί» της μετάβασης που είναι η νέα ψηφιακή ταυτότητα με τον μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, ο οποίος θα είναι ο σημερινός ΑΦΜ. 

Συγκεκριμένα ανέφερε σχετικά με την «ψηφιακή υποδομή» των νέων ταυτοτήτων:

“Συνεπώς, οι νέες ταυτότητες, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, θα περιλαμβάνουν και μια «ψηφιακή υποδομή», κάτι το οποίο δεν υπήρχε στον περασμένο διαγωνισμό. Η ψηφιακή αυτή υποδομή περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ότι ο κάθε πολίτης θα αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ταυτότητας. Επίσης περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ο πολίτης να φέρει την ταυτότητα και στη συσκευή του κινητού του τηλεφώνου, μέσω της χρήσης σχετικής εφαρμογής”.

Σχετικά με τη νέα ψηφιακή ταυτότητα με τον μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, ο οποίος θα είναι ο σημερινός ΑΦΜ, ανέφερε:

“Η στρατηγική μας υπαγορεύει να έχουμε έναν μόνο αριθμό, ο οποίος θα δίνεται στη γέννηση ενός παιδιού –όπως συμβαίνει σήμερα με τον ΑΜΚΑ– ή, ευρύτερα, στην απόκτηση μόνιμου δεσμού με τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, έχουμε καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ, ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις”. 

Διαβάσαμε στο kathimerini.gr:


Κυριάκος Πιερρακάκης στην «Κ»: Ο ΑΦΜ γίνεται νέος αριθμός ταυτότητας

Κλείνει επιτέλους η «ψηφιακή ψαλίδα» που χωρίζει την Ελλάδα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας. Με συνδυασμένες πρωτοβουλίες, συχνά αθόρυβες και απαρατήρητες μέσα στη βοή της επικαιρότητας, λύνεται το μπερδεμένο κουβάρι των πολλαπλών και επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων και χτίζεται σταδιακά το ψηφιακό κράτος που θα οδηγήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην πάταξη της σπατάλης, δίνοντας ταυτόχρονα βαθιές ανάσες στην κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση και φυσικά στην οικονομία. Στη συνέντευξη που παραχώρησε προς την «Κ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παραθέτει τα βήματα που έχουν γίνει από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα –αλλαγές που ήδη έχουν αλλάξει την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών– και κυρίως εξηγεί διεξοδικά το «κλειδί» της μετάβασης που είναι η νέα ψηφιακή ταυτότητα με τον μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, ο οποίος θα είναι ο σημερινός ΑΦΜ

[…]

– Εχετε αναφερθεί στη νέα ταυτότητα. Πότε θα την αποκτήσουμε;

– Ο διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον περασμένο μήνα. Η εξέλιξη του διαγωνισμού προφανώς επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η πρόβλεψη είναι οι νέες ταυτότητες να ξεκινήσουν να δίδονται στους πολίτες ουσιαστικά από τις αρχές του 2022, παρέχοντας έπειτα ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για την αντικατάσταση των υπαρχουσών ταυτοτήτων με τις νέες.

[…]

Συνεπώς, οι νέες ταυτότητες, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, θα περιλαμβάνουν και μια «ψηφιακή υποδομή», κάτι το οποίο δεν υπήρχε στον περασμένο διαγωνισμό. Η ψηφιακή αυτή υποδομή περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ότι ο κάθε πολίτης θα αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ταυτότητας. Επίσης περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ο πολίτης να φέρει την ταυτότητα και στη συσκευή του κινητού του τηλεφώνου, μέσω της χρήσης σχετικής εφαρμογής.

– Η νέα ταυτότητα θα έχει επιπλέον και έναν αριθμό ταυτοποίησης. Εχετε καταλήξει αν θα χρησιμοποιήσετε κάποιον από τους υπάρχοντες ή αν θα δημιουργήσετε έναν καινούργιο;

– Αν δούμε τι ισχύει σήμερα, χρησιμοποιούμε τον ΑΦΜ για θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος και τον ΑΜΚΑ για θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, χρησιμοποιούμε τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας για να ταυτοποιούμαστε συνολικότερα απέναντι στο κράτος. Ομως, ο αριθμός αυτός, καθότι αριθμός εγγράφου, αλλάζει όταν αλλάζει και το έγγραφο, δηλαδή όταν αλλάζουμε ταυτότητα μέχρι σήμερα πρέπει να ενημερώνουμε και ένα σύνολο υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τις τράπεζες ότι ο αριθμός που μας αφορά έχει αλλάξει. Η στρατηγική μας υπαγορεύει να έχουμε έναν μόνο αριθμό, ο οποίος θα δίνεται στη γέννηση ενός παιδιού –όπως συμβαίνει σήμερα με τον ΑΜΚΑ– ή, ευρύτερα, στην απόκτηση μόνιμου δεσμού με τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, έχουμε καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ, ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις. Θεωρήσαμε πως θα ήταν αδόκιμο να σηματοδοτήσουμε μια τόσο σημαντική απλούστευση στη ζωή του πολίτη όπως η εξάλειψη των πολλαπλών αριθμών που ήδη χρησιμοποιούμε, με την προσθήκη ενός ακόμα, έστω και μεταβατικά. Είναι, τέλος, δεδομένο, ότι ο αριθμός αυτός θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν και θα αποτελεί τον βασικό αριθμό ταυτοποίησής μας, ο οποίος δεν θα αλλάζει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά: Αλλάζουν οι ταυτότητες

Σχετικά άρθρα

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.