Ὁμιλία τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“Ἄξιον ἐστιν ὡς ἀληθῶς, μακαρίζειν σέ τήν Θεοτόκον, τήν ἀειμακάριστον καί παναμώμητον, καί Μητέρα τοῦ Θεοῦ ἠμῶν”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αυτός ο υπέροχος θεομητορικός ύμνος, το «Άξιον Εστί», που όλοι έχουμε ακούσει και όλοι έχουμε ψάλλει, έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, για την οποία μας ομιλεί εδώ ο π. Θεόδωρος. Μας λέει λεπτομέρειες για τον ύμνο που πολλοί δεν γνωρίζουμε αλλά και για όσους γνωρίζουν την ιστορία του, μπορούν να μάθουν επιπλέον στοιχεία.

Ο ύμνος αυτός αποτελείται από δύο μέρη. Το δεύτερο μέρος το ψάλλουμε και στον όρθρο, διότι είναι αρχαιότερο του πρώτου. Το έχει συνθέσει ο σπουδαίος υμνογράφος Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός, ο Επίσκοπος Μαϊουμά, αδελφός του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

Το πώς έγινε και αυτός ο ύμνος συμπληρώθηκε, ώστε να γίνει το «Άξιον Εστί», παρακολουθούμε στη συνέχεια. Το πρώτο κομμάτι δεν το συνέθεσε άνθρωπος αλλά Άγιος Άγγελος ο οποίος τον παρέδωσε σε έναν Μοναχό στο Άγιον Όρος. Η ιερή εικόνα «Το Άξιον Εστί», μπροστά στην οποία συντελέστηκε το θαύμα, είναι η πολιούχος εικόνα του Αγίου Όρους.

Την συγκινητική ιστορία της παραδόσεως του θεομητορικού ύμνου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, στον Μοναχό, ακούμε στη συνέχεια. Ο γλυκύτερος ύμνος της Μητρός του Θεού, έγινε τόσο γνωστός και ποθεινός σε όλους τους Ορθοδόξους, ώστε και τα μικρά παιδιά τον ήξεραν και τον έψαλλαν μεγαλοφώνως!


Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζησης, Η θαυμαστή παράδοση του αγγελικού ύμνου ”Άξιον Εστί” από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον Άγιον Όρος [ΒΙΝΤΕΟ 2015].wmv

π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ – Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 (22/6/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra