π. Θεόδωρος Ζήσης

Ο Άγιος Δημήτριος ως Πατριώτης! [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2014]

εικόνα άρθρου: Ο Άγιος Δημήτριος ως Πατριώτης! [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2014]
Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“δεν υπάρχει άλλος Άγιος που να έχει συνδεθεί τόσο με την πατρίδα του”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη

Η 26η Οκτωβρίου είναι ημέρα διπλής εορτής για τη Θεσσαλονίκη, η εορτή του Αγίου Πολιούχου της Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και η απελευθέρωσή της από τον τούρκικο ζυγό (την ίδια μέρα που γιόρταζε ο Άγιός της).

Παρακολουθούμε στη συνέχεια το αφιέρωμα του σεβαστού π. Θεοδώρου Ζήση στον Άγιο Δημήτριο και τον πατριωτισμό του, στα πλαίσια του κηρύγματός του στον Ι.Ν.Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικοί διαιρούν τα θαύματα του Αγίου σε δύο κατηγορίες: Σε προσωπικά θαύματα (ιάσεις ασθενούντων δαιμονιζομένων κλπ) και καταπολέμηση και εκδίωξη μεγάλων επιδημιών και σε θαύματα που έχουν σχέση με τη σωτηρία της Θεσσαλονίκης από επιθέσεις εχθρών.

Επιλέγει ο π. Θεόδωρος εδώ να αναφερθεί σε θαύματα του Αγίου που παρουσιάζουν τον πατριωτισμό του Αγίου Δημητρίου, διότι η έννοια του πατριωτισμού έχει διαβληθεί στις μέρες μας, δεν τολμά κανείς να πει ότι είναι πατριώτης, ότι αγαπά την Πατρίδα του.

Από τα σχολικά βιβλία έχουν βγει τα εθνικά και πατριωτικά τραγούδια και πατριωτικές διηγήσεις κι αν θελήσει κανείς να επαινέσει την πατρίδα μας, θεωρείται ακραίος, εθνικιστής και σωβινιστής.

Παρά το ότι στις αρετές ενός πολίτη περιλαμβάνεται και ο πατριωτισμός, η φιλοπατρία.

Παρά το ότι και η αρχαιοελληνική μας παράδοση και η χριστιανική μας παράδοση είναι υπέρ του πατριωτισμού.

Καταντήσαμε σήμερα να μη τολμούμε να μιλήσουμε για την Πατρίδα μας, ενώ τα γειτονικά μας έθνη μάς επιβουλεύονται και είναι «σούπερ» εθνικιστικά και αγαπούν και προβάλλουν την πατρίδα τους κι εμείς τη μειώνουμε την πατρίδα μας και σιγά – σιγά εξ’ αιτίας αυτού του δήθεν ρατσισμού θα καταντήσουμε να παραδώσουμε την πατρίδα μας στους μετανάστες, από την δήθεν υπερβολική αγάπη προς τα άλλα έθνη.

Μας θυμίζει ο π. Θεόδωρος ορισμένες από τις πάρα πολλές αναφορές που περιλαμβάνονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, σχετικά με την αρετή αυτή, την αγάπη για την πατρίδα.

Επίσης μας θυμίζει παραδείγματα φιλοπατρίας από την Παλαιά Διαθήκη αλλά και παραδείγματα που δείχνουν για την αγάπη των Αγίων μας για την Πατρίδα.

Για τον Άγιο Δημήτριο μάλιστα μας λέγει ότι δεν υπάρχει άλλος Άγιος που να έχει συνδεθεί τόσο με την πατρίδα του. Και ότι δεν υπάρχει άλλη πόλη η οποία να είναι συνδεδεμένη τόσο πολύ με έναν Άγιο.

Κλείνει την ομιλία του με χαρακτηριστικά θαυμαστά γεγονότα που έχουν να κάνουν με την αγάπη του Αγίου Δημητρίου για την πατρίδα του, την Θεσσαλονίκη.

Να παρακαλούμε τον Άγιο να μας ενισχύσει και να εκδιώξει και τους σημερινούς εχθρούς της πόλης μας.

Π. Θεόδωρος Ζήσης – Θαύματα του Αγίου Δημητρίου. Ο Πατριωτισμός του – [mp3-2014]

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (26/10/2014)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Το Τριώδιο κατά τον Όσιο Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο και το Καρναβάλι κατά τους κανόνες της Εκκλησίας [ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Ὁμιλία τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Στεναγμούς προσοίσωμεν, τελωνικούς τῷ Κυρίῳ, καί αὐτῷ προσπέσωμεν, ἁμαρτωλοί ὡς Δεσπότῃ... (Κοντάκιον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.