εικόνα άρθρου: Ο Άγιος Επιφάνιος και ο ψευδεπίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος
του Ιωάννη Πουναρτζόγλου

Η τραγική ιστορία του ιερομονάχου Επιφανίου (Δημητρίου) που εξέπεσε και ενεδύθη το ψευδεπισκοπικό αξίωμα έρχεται αντιμέτωπη με την μεταστροφή του φιλοσόφου Επιφανίου σε Χριστιανό και την χειροτονία σου σε ιερέα


Για ακόμη μία φορά ο σχισματικός ψευδεπίσκοπος Ολβίας, Επιφάνιος τριγυρνά ανενόχλητος στην ελληνική επικράτεια και συμπροσεύχεται με φιλικά προσκείμενους στο σχίσμα κληρικούς. Συγκεκριμένα, στις 11 Μαΐου στο ιδιωτικό του κελί, “τέλεσε” τον πανηγυρικό εσπερινό επί της εορτής του Αγίου Επιφανίου Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν κληρικοί, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.Συμεών και πλήθος λαϊκών.

Για τις δράσεις του Ολβίας στον ελληνικό χώρο αλλά και για τις συμπροσευχές με τον Φθιώτιδος έχει αντιδράσει η Κατάνυξη με πλήθος δημοσιευμάτων. Μελετώντας τον συγκλονιστικό βίο του Αγίου Επιφανίου που είναι γεμάτος θαύματα, αναστάσεις νεκρών και εκδιώξεις δαιμόνων, θα ανακαλύψουμε ένα γεγονός που είναι άκρως αντίθετο με την περίπτωση του ψευδεπισκόπου και είναι άξιο σύγκρισης για να καταλάβουμε το μέγεθος της πτώσης του.

Ο Άγιος Επιφάνιος και ο εξ’ Εδέσσης πρώην φιλόσοφος Επιφάνιος

Περιληπτικά, κάποτε είχε πάει κοντά στον Άγιο ένας φιλόσοφος και θαυμαστός ρήτορας προερχόμενος από την Έδεσσα, ονομαζόμενος Επιφάνιος. Είχε ενθουσιαστεί από τις συζητήσεις με τον Άγιο κι έτσι για έναν ολόκληρο χρόνο έμεινε κοντά του, αναλύοντας ο ένας τις Θείες Γραφές και ο άλλος τα φιλοσοφικά του βιβλία. Ο Άγιος επί έναν χρόνο δεν μπόρεσε να πείσει τον φιλόσοφο Επιφάνιο ότι η αλήθεια κρύβεται στον Εσταυρωμένο κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει την θαυματουργική Χάρη του Κυρίου. Κάποτε, λοιπόν, έφεραν στο μοναστήρι έναν δαιμονισμένο και ο Άγιος άδραξε την ευκαιρία και είπε «Τί λέγεις, ὦ φιλόσοφε, διά τόν νέον τοῦτον; Ή θεράπευσέ τον σύ μέ τούς θεούς σου καί ἐγώ νά πιστεύσω εἰς αὐτούς ἤ θεραπεύει τοῦτον ὁ Θεός μου, ὁ Ἐσταυρωμένος, καί νά πιστεύσῃς σύ εἰς Αὐτόν». Ο φιλόσοφος τρόμαξε και κρύφτηκε στο κελί του, ενώ ο Άγιος εξεδίωξε το δαιμόνιο με τη Χάρη του Χριστού και θεράπευσε τον άνθρωπο. Συγκλονισμένος ο φιλόσοφος, προσκύνησε τον Άγιο και είπε «Ὦ Ἐπιφάνιε, νικητά καί στεφανηφόρε, πιστεύω εἰς τούς λόγους σου διαμέσου τῶν ἔργων, τά ὁποῖα τελοῦνται, ἤτοι διά τοῦ θαύματος τούτου, τό ὁποῖον βλέπω. Διότι οἱ λόγοι πετοῦν εἰς τόν ἀέρα, ἀλλά τά ἔργα καρποφοροῦν και φαίνονται. Διά τοῦτο θέλω καί ἐγώ νά γίνω δοῦλος τοῦ Ἐσταυρωμένου». Κι έτσι ο Άγιος τον οδήγησε στον μέγα Ιλαρίωνα, ο οποίος τον βάφτισε. Στη συνέχεια ο νεοφώτιστος Επιφάνιος χειροτονήθηκε ιερέας από τον Επίσκοπο και ο Άγιος Επιφάνιος τον τοποθέτησε πνευματικό πατέρα του μοναστηριού.

Σύγκριση των γεγονότων

Βλέπουμε την τραγική διαφορά στις δύο ιστορίες των Επιφανίων.
Από τη μία ο Άγιος Επιφάνιος με τον ευλογημένο βίο του και την παρρησία προς τον Θεό (ο οποίος Άγιος έκλαιγε κατά και μετά τη χειροτονία του γιατί ένιωθε ανάξιος της αρχιερωσύνης) έσωσε τον φιλόσοφο Επιφάνιο από την πλάνη του και τον οδήγησε στην ιερωσύνη. Από την άλλη ο ιερομόναχος Επιφάνιος εκ της Ι.Μ. Δημητριάδος εξέπεσε, πρόδωσε τον Εσταυρωμένο και την Εκκλησία Του και ακολούθησε τον αχειροτόνητο σχισματικό Επιφάνιο για να χειροτονηθεί “ψευδεπίσκοπος” Ολβίας.

Λυπούμαστε για την επιλογή του να αποστραφεί το Φως και να στραφεί προς το σκότος. Του ευχόμαστε να μετανοήσει, να επιστρέψει στην κανονική Εκκλησία και να μείνει προσευχόμενος στο κελί του προσπαθώντας να ομοιάσει στην Πίστη τον Άγιό του που τόσο λύπησε!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
O Μητροπολίτης Φθιώτιδας τέλεσε μοναχική κουρά κοινωνώντας με το ουκρανικό σχίσμα
Μιαρά «συλλείτουργα» του σχισματικού ψευδεπισκόπου Ολβίας – Η λίστα της αισχύνης

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.