Ελένη Παπασταματάκη

Ο Άγιος Φανούριος και το θαύμα με τους τρεις διακόνους από την Κρήτη

εικόνα άρθρου: Ο Άγιος Φανούριος και το θαύμα με τους τρεις διακόνους από την Κρήτη
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Πάντα η Θεία Χάρις φωτίζει τους αληθινούς δούλους του Κυρίου, ώστε να κρατούν ασφαλισμένη την Ορθοδοξία, έστω και αν οι εξωτερικές συνθήκες είναι ενάντιες


Ο Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυς, ο αθλητής ο γενναίος, είναι από τους πιο αγαπημένους και λαοφιλείς αγίους.

Στον βίο του Αγίου διαβάζουμε για ένα μεγάλο θαύμα του. Ένα θαύμα που φανερώνει εκτός από τα μεγαλεία και τα θαυμαστά της πίστης μας, πως ο Θεός δια των Αγίων του προστατεύει, όσους μένουν αμετακίνητοι στα θέματα της Αγίας Ορθοδοξίας μας. Και πως πάντα η Θεία Χάρις φωτίζει τους ανθρώπους να βρίσκουν τρόπους, ώστε να κρατούν ασφαλισμένη την Ορθοδοξία, έστω και αν οι εξωτερικές συνθήκες είναι ενάντιες.

Τον καιρό της Ενετοκρατίας στην Κρήτη (1204-1669) οι Λατίνοι οι δόλιοι και φθονεροί ζητούσαν να αφανίσουν την Ορθόδοξη πίστη από τους Κρητικούς. Προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να παρασύρουν τους κατοίκους στην ψευδοπίστη τους, τον μιαρότατο παπισμό. Σκέφτηκαν λοιπόν οι Λατίνοι να μην χειροτονούνται ιερείς και ούτε επέτρεπαν Ορθόδοξο επίσκοπο να έχει το νησί, παρά είχαν τον δικό τους παπικό αρχιεπίσκοπο.

Γι’ αυτόν το λόγο οι Κρητικοί αναγκάζονταν να μεταβούν στα Κύθηρα για να χειροτονηθούν ιερείς από τον Ορθόδοξο αρχιερέα που βρίσκονταν εκεί.

Έτσι σε αυτά τα μαύρα χρόνια ξεκίνησαν τρεις διάκονοι για τα Κύθηρα και αφού χειροτονήθηκαν ιερείς επέστρεφαν έχοντας πολύ χαρά. Όμως η χαρά τους γρήγορα χάθηκε, καθώς έπεσαν στα χέρια Αγαρηνών που τους μετέφεραν με τη βία στην Ρόδο. Εκεί πουλήθηκαν σε χωριστούς αφέντες και οι νεοχειροτονημένοι ιερείς θρηνούσαν για τη συμφορά που τους βρήκε.

Όμως ο καλός Θεός τους έδωσε στην καρδιά ελπίδα να πιαστούν. Έμαθαν ότι στη Ρόδο υπήρχε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Φανουρίου και στήριξαν σε αυτόν τις ελπίδες τους. Ζήτησαν ο καθένας χωριστά από τον Αγαρηνό αφέντη του, να του επιτρέψει να μεταβεί στην εκκλησία για να προσκυνήσει την εικόνα του Αγίου.

Και έτσι έφτασαν και οι τρεις από θεία παραχώρηση την ίδια ώρα στην εκκλησία, όπου βρίσκονταν η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Γονάτισαν και με όλη τη δύναμη της ψυχής τους παρακαλούσαν τον Άγιο Φανούριο να τους απαλλάξει από την σκλαβιά των Αγαρηνών.

Αφού έφυγαν οι ιερείς έχοντας την ελπίδα τους στον Άγιο, εκείνος παρουσιάστηκε τη νύχτα και στους τρεις αφέντες, διατάζοντάς τους να τους ελευθερώσουν, αλλιώς θα τους τιμωρούσε. Οι Αγαρηνοί νομίζοντας ότι ήταν μάγια όσα είδαν, διέταξαν να βασανίσουν σκληρότερα τους τρεις άντρες και να τους αλυσοδέσουν. Το επόμενο βράδυ εμφανίστηκε πάλι ο Άγιος και έλυσε τους ιερείς από τα δεσμά, ενώ τιμώρησε και τους Αγαρηνούς, καθώς το πρωί ξύπνησαν τυφλοί και παράλυτοι. Όμως ακόμα δεν απελευθέρωναν τους τρεις ιερείς που κρατούσαν.

Την τρίτη νύχτα εμφανίστηκε και πάλι ο Άγιος Φανούριος στους Αγαρηνούς και τους ανακοίνωσε, πως αν δεν έστελναν στο ναό του οι τρεις άρχοντες γραπτώς τη συγκατάθεσή τους για την απελευθέρωση των τριών ιερέων δεν θα ξαναέβρισκαν την υγειά τους. Οι Αγαρηνοί φοβισμένοι έκαναν όπως τους παρήγγειλε ο Άγιος και έστειλαν ο καθένας την δήλωση της απελευθέρωσης των τριών ιερέων. Και ω του θαύματος! Προτού ακόμα επιστρέψει η αντιπροσωπεία των Αγαρηνών πίσω στους τυφλούς και παράλυτους άρχοντες, αυτοί είχαν ήδη θεραπευτεί! Θαύμασαν τότε για τη δύναμη του Αγίου και αμέσως ελευθέρωσαν τους ιερείς και μάλιστα τους έδωσαν όλα τα έξοδα του ταξιδιού για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι ιερείς προτού αναχωρήσουν κατέφυγαν στην εκκλησία και γεμάτοι ευγνωμοσύνη ευχαρίστησαν τον Άγιο για την απελευθέρωσή τους. Αντέγραψαν ακόμα πιστά την εικόνα του Αγίου Φανουρίου, που είχε βρεθεί με θαυμαστό τρόπο εκεί στη Ρόδο και την πήραν μαζί τους στην Κρήτη. Εκεί στην Κρήτη κάθε χρόνο γιόρταζαν την μνήμη του Αγίου και τιμούσαν την αγία εικόνα του με δοξολογίες και λιτανείες.

Ο Άγιος Φανούριος όχι μόνο έσωσε τους τρεις ιερείς από τους Αγαρηνούς, αλλά διαφύλαξε την Ορθοδοξία στην Λατινοκρατούμενη Κρήτη, ώστε να υπάρχουν παπάδες Ορθόδοξοι να ποιμαίνουν ορθόδοξα το ποίμνιο. Με τις πρεσβείες του θαυματουργού Αγίου Φανουρίου να διαφυλαχτεί και πάλι η Ορθοδοξία στην Κολυμπαροκρατούμενη και Φαναριοκρατούμενη Κρήτη. Αμήν!

Πηγή
Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Τόμος Η΄- Μήν Αύγουστος, ΑΘΗΝΑΙ 1994

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Το Συναξάρι του Αγίου Μεθοδίου του Ομολογητή, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. “Τῆς Ὀρθοδοξίας λύρα τερπνή, καί τῆς Ἐκκλησίας, ὑποβάθρα θεοπαγής, ὤφθης Ἱεράρχα, εἰκονομάχων θράσος, εἰς γῆν κατεδαφίσας, Πάτερ Μεθόδιε” (Μεγαλυνάριον) (Εορτάζει στις 14 Ιουνίου)

Πατερικά

7 Ιούν

Άγιος Παναγής Μπασιάς

Έλαβε παρά του Θεού το χάρισμα της προφητείας και "προΰλεγε τα μέλλοντα συμβαίνειν εις πρόσωπα, οικογενείας και γενικώτερον της κοινωνίας"...

Ο βίος του Οσίου Ιλαρίωνος του νέου, Ηγουμένου της Μονής Δαλμάτων

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Τόσο πυριφλεγής είναι η καρδιά των αγίων από την αγάπη προς τον Σωτήρα Χριστό, ώστε όχι μόνο δεν υποχωρούν στις πιέσεις, αλλά γεμάτοι θάρρος ελέγχουν και επιπλήττουν τους δυσσεβείς άρχοντες...

Βίος του Αγίου Νικηφόρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Άγιος Νικηφόρος, η ζωντανή αγία εικόνα, ο καθαιρέτης των εικονομάχων ο ισχυρός, ο προστάτης των θεόσδοτων δογμάτων, ο θεόφρον, το έρεισμα της πίστεως (από το μεγαλυνάριο του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.