Επικαιρότητα

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος ζητά τη στήριξη του Πατριαρχείου Βουλγαρίας

εικόνα άρθρου: Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος ζητά τη στήριξη του Πατριαρχείου Βουλγαρίας

10 Μαρ 2023

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 

Παίρνει φωτιά το σχίσμα: Η Βουλγαρία γίνεται η πρώτη σλαβική χώρα που, προς το παρόν, παίρνει αποστάσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας…


Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, κατά τη συνεδρίασή της στις 24 Φεβρουαρίου, αποφάσισε να απέχει από κάθε συλλείτουργο καθώς και από την τέλεση οποιασδήποτε τελετής με τον Μητροπολίτη Κλιν, κ.Λεωνίδα, του Πατριαρχείου Μόσχας. 

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε, μετά από επιστολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, με την οποία ενημέρωνε για τις ενέργειες του Πατριάρχη Μόσχας στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την αναστολή μνημόνευσής του και την επιβολή εκκλησιαστικής ποινής στον Μητροπολίτη Κλιν. Μετά από ψηφοφορία, αποφασίστηκε η επιστολή να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Κανονικού Δικαίου της Συνόδου, η οποία θα διερευνήσει διεξοδικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Μέχρι την τελική απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αποφασίστηκε οι κληρικοί του Πατριαρχείου Βουλγαρίας να απέχουν από λατρευτικές εκδηλώσεις με τον Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος και οι υπόλοιποι Μητροπολίτες εκτός των Λόβετς κ. Γαβριήλ, Βέλικο Πρεσλάβ (Μεγάλης Πρεσλάβας) κ. Ιωάννη και Βιδινίου κ. Δανιήλ.

Όπως φαίνεται, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, “ξέχασε” να αναφέρει στην ενημερωτική επιστολή του προς το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, ότι οι επιλογές του, δηλαδή τα ανοίγματα και οι εναγκαλισμοί του με την αίρεση και το σχίσμα, είναι αυτά που ξεσήκωσαν μεγάλη φουρτούνα στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Έτσι, η Βουλγαρία γίνεται η πρώτη σλαβική χώρα που προς το παρόν παίρνει αποστάσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας και έτσι παίρνει φωτιά το σχίσμα.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην ίδρυση αυτής της Εξαρχίας ο κ. Θεόδωρος, ο οποίος ενώ το 2016 υποστήριζε ανοικτά τον Μητροπολίτη Ονούφριο, ξαφνικά το 2019 αρνείται τη νόμιμη δικαιοδοσία του επί της Εκκλησίας της Ουκρανίας και ταυτόχρονα αναγνωρίζει τους αχειροτόνητους σχισματικούς, τον Επιφάνιο Ντουμένκο και την παράνομη συνοδεία του, ως κανονική Εκκλησία!

Και θα συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε ότι το Κολυμπάρι, που είναι η μήτρα που γέννησε το Ουκρανικό ψευδοαυτοκέφαλο, δίνει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υπερεξουσίες μέσα στην Ορθοδοξία.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Δείτε σχετικά:
Η Εξαρχία Αφρικής ως πράξη ανάγκης και όχι ως πρόθεση εισπήδησης, δηλώνει το Πατριαρχείο Μόσχας
Ρωσική Εξαρχία Αφρικής: Ο Ρώσος αργεί αλλά απαντά σκληρά και ακαριαία
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Βατικανό… ενώ εσύ κοιμόσουν!

Σχετικά άρθρα

Ο Μητρ. Βεροίας καταδικάζει την αρχαία εικονομαχία ενώ έχει δεχτεί τη νέα

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Ο μητρ. Βεροίας κηρύττει κατά της αίρεσης της Εικονομαχίας του 8ου αιώνα, ενώ ο ίδιος δέχτηκε αδιαμαρτύρητα τη νέα Εικονομαχία. Αποτρέπει το ποίμνιο από τα σχίσματα όταν ο ίδιος αναγνώρισε και συλλειτούργησε με τους σχισματικούς Ουκρανούς…

EKTAKTO: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Λιθουανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Lithuanian National Radio and Television αποφασίστηκε το ταξίδι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λιθουανική πρωτεύουσα… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Το δημοσίευμα κάνει λόγο πως η επίσκεψη του εκεί έχει...

Νέες Εκκλησιαστικές Πρέσπες: Και η Εκκλησία της Αλβανίας αποδέχεται την προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών»

Η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας χαιρέτισε την απόφαση που εκδόθηκε από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως τον Μάιο του 2022, γνωστή και ως «Εκκλησιαστική Πρέσπα»…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.