Επικαιρότητα

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!

εικόνα άρθρου: Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!

“Η παρότρυνσή μας ακόμα και για την Μεγάλη Παρασκευή και για το Μεγάλο Σάββατο θα είναι να προσευχηθούν οι πιστοί από το σπίτι. Το πολύ πολύ στα μπαλκόνια”... (Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Πραγματικά πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση ο κ.Άνθιμος. Αφού μας έχει αφήσει άφωνους κατά καιρούς με τις δηλώσεις του για πολλά θέματα, τώρα ξαναχτυπά προσπαθώντας να τετραγωνίσει τον κύκλο. Με το ζόρι να μας κάνει κρυπτοχριστιανούς και επίσης, χωρίς να το θέλει, δικαιώνει την Κατάνυξη για τον αγώνα της υπέρ της ευλογημένης Αποτείχισης. Πώς είναι δυνατόν να μην αποτειχισθεί κάποιος εξαιτίας των λεχθέντων αυτού του Ιεράρχη;

Εκτός από την υπερπροσπάθειά του να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες πλέον και ανορθόδοξες αποφάσεις της ΔΙΣ για το θέμα του εορτασμού του φετινού Πάσχα, πρόσθεσε και μία διφορούμενη δήλωση περί του Αγίου Φωτός. Ας δείξουμε επιτέλους όλοι και πρώτα από όλους εσείς, κ.Άνθιμε, λίγη εμπιστοσύνη στην Θεία Πρόνοια. Μήπως δε μας έχει αποδείξει ο Κύριός μας και σε παλιότερα χρόνια, ότι ακόμα και τοίχους ή κολώνες μπορεί να σχίσει, αρκεί να βγει το Άγιο Φως; Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίσουμε πως θα βγει το Άγιο Φως. Ο Θεός θα δωρίσει το Άγιο Φως και ξέρει καλύτερα Εκείνος το πότε και το πως!

Πάλι απιστία, πάλι λογική, πάλι κοσμικό πνεύμα… Οι Επίσκοποι μέσα στους Ιερούς Ναούς, τελώντας θεία Λειτουργία κλειδωμένοι και ο κόσμος κλειδωμένος στα σπίτια του με το φόβο πως, αν λειτουργηθούν οι άνθρωποι μέσα στον Ναό θα αρρωστήσουν ή θα πεθάνουν! Τι μαρτυρούν αυτές οι ενέργειες, εκτός από απιστία σ’ Αυτόν στου Οποίου το Όνομα τελείται η Θεία Λειτουργία; Δεν αποτελεί βλασφημία ολκής;

Επίσης διακρίνουμε μία έντονη προσπάθεια του κ.Ανθίμου, να μας πείσει ότι δεν έχει σημασία που θα λειτουργηθούμε και το πως θα προσευχηθούμε! Όμως, φυσικά και Τον ενδιαφέρει τον Θεό που και πως θα εκκλησιασθούμε ή θα γιορτάσουμε ή θα προσευχηθούμε, αλλιώς γιατί να υπάρχουν οι Εκκλησίες και οι Ιεροί Κανόνες; Εσείς με τις επισκοπικές σας προσταγές νομίζετε ότι θα μας πείσετε;

Αναρωτιόμαστε γιατί προκαλούν τόσο ανοιχτά την μακροθυμία του Θεού. Ομιλεί για τον εαυτό του, ότι ωρίμασε μέσα του η ανάγκη να στερηθεί τις Ακολουθίες! Όχι Σεβασμιότατε, δεν θα είμαστε συνέταιροι στον λογισμό αυτό. Το αντίθετο μάλιστα. Τώρα έγινε εντονότερη η ανάγκη μας να κρεμαστούμε από τον χιτώνα του Χριστού μας, από το κράσπεδο του ιματίου Του! Είναι αδιανόητο να παρακολουθούμε από τα μπαλκόνια την περιφορά του Επιταφίου μη μπορώντας να αγγίξουμε και να θρηνήσουμε τον Νεκρό μας, όπως Του αρμόζει.

Τον ξανασταυρώνουμε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Εσάς μπορεί να σας αναπαύει να λειτουργείτε και να προσεύχεστε με τα άδεια καθίσματα. Εμείς όμως ποθούμε να δείξουμε τη λαχτάρα μας στον Χριστό μας· ότι θέλουμε να μας συγχωρέσει για τις αμαρτίες μας και μέσα στο σπίτι Του να Τον ικετεύσουμε για την ίαση των άρρωστων αδερφών μας. 

Αναλογιστείτε λοιπόν, πού θα οδηγήσει όλο αυτό; Αυτή η υποτέλεια και αυτή η χλιαρότητα; Σε περισσότερη αμετανοησία και σε παράταση όλης της πανδημίας. Διώξατε τον Υιό και τώρα ποιος θα μας προστατέψει; Και τελικά ο κόσμος δεν θα μείνει στο σπίτι του επειδή του το επιβάλλετε εσείς, αλλά θα μείνει σπίτι επειδή δεν αντέχει να βλέπει αυτά που του σερβίρετε ως φυσιολογικά κι επειδή θέλει να υπακούει στον Θεό κι όχι στους ανθρώπους. Μην απορήσετε λοιπόν αν μετά από όλο αυτό ο λαός σας γυρίσει την πλάτη και αδειάσει τις εκκλησίες. Εσείς τον αναγκάσατε. Ο λαός, αντίθετα με σας που μένετε σπίτι, δε μένει σπίτι, αλλά μένει Πίστη!

Διαβάσαμε στο ekklisiaonline.gr:


 Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος – Πάσχα – Κορωναϊός: Χωρίς περιφορά Επιταφίου και Ανάσταση από τα μπαλκόνια

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, μίλησε σχετικά με τις αποφάσεις Δ.Ι.Σ. για το θέμα του εορτασμού φετινού Πάσχα, εν μέσω της πανδημίας του Κορονοϊού στην εκπομπή της ΕΡΤ 10, το βράδυ της Τετάρτης 1 Απριλίου 2020. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη για το πως θα τελούνται οι Θείες Λειτουργίες στην Μεγάλη Εβδομάδα, η περιφορά του επιταφίου, το Άγιο Φως και η Ανάσταση εν μέσω της πανδημίας του Κοροναϊού.

Τι εννοεί η Ιερά Σύνοδος όταν λέει ότι μένω σπίτι και κάνω τον εαυτό μου θυσιαστήριο με το να προσεύχομαι;

Χρειάστηκε αυτό το διάστημα ωρίμανσης, αν μου επιτρέπετε να το πω έτσι, προκειμένου όλοι μας να καταλάβουμε, οι χριστιανοί μας κυρίως, αυτοί που ζουν τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, ότι στην εκκλησία όταν πηγαίνουμε (οι χριστιανοί) δεν πηγαίνουμε για ατομική προσευχή. Δεν προσευχόμαστε μόνο για τον εαυτό μας. Πηγαίνουμε προσευχόμενοι υπέρ του σύμπαντος κόσμου. Προσευχόμαστε για εμάς, για τους φίλους μας και για τους εχθρούς μας, κυρίως.

Αυτό λοιπόν (την προσευχή) σαν θυσία, τώρα, θα το κάνουμε από το σπίτι μας. Νοερά θα μεταφερόμαστε μέσα στο ναό. Θα ζούμε τη λειτουργία σαν ένα προσωπικό γεγονός, ενώ εβρισκόμεθα σε μία ανάγκη ευχόμαστε πάντα στην Εκκλησία μην το ξεχνάτε, υπέρ των εν αδυναμία όντων υπέρ των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων. Στερούμαστε, θα στερηθούμε κάτι, θα θυσιάσουμε κάτι για χάρη των αδελφών μας.

Δε θα θυσιάσουμε φτιάξουμε απλά το φαγητό όταν νηστεύουμε ή κάποια χρήματα όταν αποφασίσουμε να δώσουμε ελεημοσύνη. Θα θυσιάσουμε τη δική μας προσωπική πνευματική τροφή για χάρη των αδελφών μας που είναι δίπλα μας και έχουν ανάγκη να μην μολυνθούν (από τον κορωναϊο).

Πως υποκαθίσταται αυτό; Πως θα βιώσει το Πάσχα ο πιστός;

Δεν μπορεί να το υποκατασταθεί πλήρως. Δεν μπορεί να το αποκαταστήσει και να το αναπληρώσει με τον ίδιο τρόπο. Άλλη αξία έχει προσωπική προσευχή. Άλλη αξία έχει ατομική προσευχή στο σπίτι μας.

Είναι ένα πράγμα όταν γονατίζουμε κάθε βράδυ και κάθε πρωί για να παρακαλέσουμε το Θεό, να ευχαριστήσουμε το Θεό, να μιλήσουμε με το Θεό μερικές φορές όχι με λόγια αλλά με την καρδιά μας. Και άλλο πράγμα είναι η λατρεία της Κυριακής όπου η Σύναξη λατρεύουσα κοινότητα αναφέρεται προς τον θεό.

Αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Αλλά, για αυτό λέει η Ιερά Σύνοδος, πολύ σωστά, θα προσπαθήσουμε να το αναπληρώσουμε με περισσότερη προσευχή να εντείνουμε τις προσευχές προκειμένου με αυτή τη στέρηση να ξέρουμε ότι βοηθάμε κάποιους αδελφούς μας.

Πως θα τελεστούν οι Θείες Λειτουργίες

Η απόφαση της κυβερνήσεως θα παραμείνει. Οι Θείες Λειτουργίες θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών και θα μεταδίδονται ζωντανά ώστε οι Χριστιανοί να μεταφέρονται κατά κάποιο τρόπο στο οικείο περιβάλλον τους. Όπου είναι εφικτό στην ενορία τους ή στη Μητρόπολη τους.

  • Η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Μητρόπολη Αθηνών
  • Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει όλες τις λειτουργίες από το Πατριαρχείο.

Τι θα γίνει με το Άγιο Φως;

Με το Άγιο Φως δόθηκε μία υπερβολική έκταση τα τελευταία χρόνια επειδή είχαμε τη δυνατότητα ως κράτος. Δεν έφτανε σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Όπου μπορούσε να φτάσει ήταν μεγάλη ευλογία. Αλλά το Άγιο Φως, δεν ξεχνάμε ποτέ, είναι το ίδιο που βγάζει κάθε Μεγάλο Σάββατο βράδυ ο κάθε απλός ιερέας πίσω από την Αγία Τράπεζα λέγοντας τα ίδια λόγια, ακριβώς, που λέγονται στην στον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Φέτος και εκεί θα είναι κλειστός ο ναός της Αναστάσεως. Ενδεχομένως οι πτήσεις να μη γίνουν. Οι χριστιανοί μας να ξέρουν ότι είναι ακριβώς το ίδιο Φως (το Άγιο Φως).

Δεν είναι πολλά χρόνια που υπήρχε αυτή η δυνατότητα να έρχεται με πτήσεις και να φτάνει σε όλη την Ελλάδα ή όπου μπορούσε να υπάρχει αεροδρόμιο για να φτάσει.

Εφαρμογή των αποφάσεων

Η εφαρμογή των μέτρων μας φέρνει σε δύο διλήμματα που πρέπει να τα ξεπεράσουμε.

  1. Το ένα κακό είναι να μην αποφασίσουν κάποιοι ιερείς, οι οποίοι θα πούνε: έστω να καλέσουμε ένα μικρό ποίμνιο 5 10 ανθρώπων προκειμένου έστω με λίγους (να γίνουν οι Λειτουργίες). Έτσι θα διχάσουν την ενορία τους και αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να να το αποφύγουμε. Αλίμονο αν επιλέξουμε από την ενορία μας 5 10 εκλεκτούς. Με τι κριτήρια; Θα είναι διχαστικό. Ερμηνεύοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αλλά και όσα έχουν πει μέχρι τώρα πολλοί που έχουν γράψει πολλά αυτό το διάστημα(για την τέλεση των Θείων Λειτουργιών) εννοούμε μόνο έναν δύο ιερείς και έναν δύο ψάλτες σε κάθε ναό. Δεν είναι μία παρεούλα η οποία θα μπορεί κάθε φορά να έχει πρόσβαση στο ναό έναντι όλων των άλλων που θα μένουν στο σπίτι. Αυτό είναι κάτι κακό.
  2. Δεύτερο πρέπει να παροτρύνουμε τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε και τώρα να μείνουν στα σπίτια τους. Γιατί αν έρθουν έξω από την εκκλησία πρώτα-πρώτα είναι κάτι που και για μας θα είναι πολύ βαρύ να ξέρουμε ότι είμαστε μέσα και οι πιστοί έξω.

Η παρότρυνσή μας ακόμα και για την Μεγάλη Παρασκευή και για το Μεγάλο Σάββατο θα είναι να προσευχηθούν οι πιστοί από το σπίτι. Το πολύ πολύ στα μπαλκόνια. Ας βγουν οι πιστοί και ας ακούσουν από τα μεγάφωνα, ενδεχομένως.

Περιφορά Επιταφίου – Μεγάλη Παρασκευή

Νομίζω ότι απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση η περιφορά του επιταφίου επειδή θα συγκεντρωνόταν πολύ κόσμος.

Για πιθανά κρούσματα απείθειας

Κρούσματα απείθειας νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν. Ήδη αυτό το διάστημα ωρίμασε μέσα μας η ανάγκη να στερηθούμε και τις Ακολουθίες. Όπως είπε ο Αρχιγραμματέας(της Ιεράς Συνόδου) να γιορτάσουμε το Πάσχα την ημέρα της Αποδόσεως του. Πρώτα ο Θεός, να έχει φύγει το κακό(Κορωναϊός). 40 ημέρες, δηλαδή, μετά το Πάσχα γιορτάζεται ξανά με τον ίδιο τρόπο η Αναστάσιμη λειτουργία.

Τότε κλείνει ο γιορτασμός των 40 ημερών που λέμε διαρκώς το Χριστός Ανέστη. Αν και για την Εκκλησία μας είναι Χριστός Ανέστη κάθε Κυριακή. Αλλά ιδιαίτερα 40 μέρες μετά το Πάσχα είναι η ίδια και απαράλλακτη η λειτουργία της Αναστάσεως του Μεγάλου Σαββάτου το βράδυ.

Παράκληση προς τους Πιστούς Χριστιανούς

Παρακαλώ οι χριστιανοί μας να γονατίζουν. Να πάρουν τα βιβλιαράκια που έχουμε στην εκκλησία. Να ανάψουν το κεράκι τους με ένα καντήλι μπροστά στην εικόνα. Αγκαλιασμένες οι οικογένειες να προσευχόμαστε στο Χριστό. Εμείς μέσα από τους ναούς και οι χριστιανοί μας θα απέξω και να είμαστε ένα σώμα ενωμένο για χάρη κάποιων αδελφών μας που δεν πρέπει να συχνωτιστούν και να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Τότε που οι θάνατοι μόνο στο Αγρίνιο έφταναν τους 40 με 50 ημερησίως. Απάντηση στον Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο!
Απάντηση στην προβληματική θέση του μητρ. Αλεξανδρουπόλεως κ.Ανθίμου περί του ότι «δεν είναι μαγική η Θεία Κοινωνία»
Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Σημαίνουν οι καμπάνες στη Θεσσαλονίκη για να μην έρθουν στους Ναούς οι πιστοί!!!
– Ο Μητρ. Πειραιώς για την εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. για αναστολή της Θείας Λειτουργίας: «Μία ισορροπημένη πρόταση»
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Δεν άργησε και το Φανάρι να αποκαλυφθεί!
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά τον “Άγιο Ναυπάκτου”

Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου Ο γνωστός για τις oικουμενιστικές του θέσεις Μητροπολίτης αναλύει το θέμα Με την παρουσίαση ενός σύγχρονου και “εντυπωσιακού” θέματος επέλεξε ο γνωστός για τις Οικουμενιστικές του θέσεις...

Οι λίστες Επστάιν και οι λίστες Μίχου

του Αγαθώνικου Εγκαταλείψαμε τον Θεό και βρισκόμαστε ως άτομα και κοινωνία σε ελεύθερη πτώση στην άβυσσο εγκαταλειμμένοι από την Χάρη του Θεού Σκάνδαλο μεγατόνων έχει προκληθεί σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.