Επικαιρότητα

Ο Αλεξανδρουπόλεως διάβασε το Ευαγγέλιο στα νέα ελληνικά!

Ας μας βρει ο κ.Άνθιμος έναν Άγιο προκάτοχό του, ο οποίος να επιχείρησε να διαβάσει το Ευαγγέλιο εν ώρα Θείας Λειτουργίας στη δημοτική ελληνική γλώσσα.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Ο “Άγιος” (;) Αλεξανδρουπόλεως ξαναχτύπησε, δικαιώνοντάς μας για το σχόλιό μας σε προηγούμενη μας ανάρτηση Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΩΝ μας νουθετεί. Αυτή τη φορά έπεσε στο εξής αντιεκκλησιαστικό ατόπημα. Διαβάζει το Ευαγγέλιο στα νεοελληνικά, στη δημοτική δηλαδή, στην Ακολουθία των Αγίων Παθών. Μία πρακτική εντελώς εσφαλμένη, άκυρη, ανυπόστατη, ακραία, αυθαίρετη, πλανεμένη και φυσικά επικίνδυνη. Πρόκειται για μία ολοκληρωτική άρνηση της αγιοπατερικής Παραδόσεως της Εκκλησίας μας.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε τι αποσκοπεί αυτή η ξενόφερτη και καινοτόμα συνήθεια. Προσπαθεί να εξηγήσει το νόημα όσων διαβάζει; Αφού και η τελευταία γιαγιά, απόφοιτος του δημοτικού, μπορεί να κατανοήσει αυτά που ακούει στις Ιερές Ακολουθίες και με Πίστη ακολουθεί όσα μας άφησε σαν παρακαταθήκη η Εκκλησία μας. Αλλά πάλι ξανά και ξανά σκοντάφτoυμε στο θέμα της Πίστης. Αυτής της Πίστης της βαθιάς, της ουσιαστικής, της ανόθευτης, που κινεί βουνά και ελκύει το Άγιο Πνεύμα, το οποίο φωτίζει και καθαρίζει το φτωχό γνωστικά νου, ώστε να καταλάβει τα κρύφια και δυσνόητα νοήματα της Ορθοδοξίας. Αυτής της Πίστης που όταν παρουσιάζεται το έλλειμμά της, δεν μπορείς να κατανοήσεις ούτε τα προφανή και επιπροσθέτως προσπαθείς να τα εξηγήσεις όλα με τη λογική και με εγωίστικό τρόπο, πέφτοντας συχνότατα σε αντικανονικότητες και πλάνες.

Ας μας βρει ο κ.Άνθιμος ποιοι Άγιοι επιδόθηκαν σε τέτοιες πρακτικές κι ας μας ονοματίσει έναν Άγιο προκάτοχό του, ο οποίος να επιχείρησε να διαβάσει το Ευαγγέλιο εν ώρα Θείας Λειτουργίας στη δημοτική ελληνική γλώσσα. Αντιθέτως εμείς έχουμε να του παραθέσουμε δεκάδες παραδείγματα Αγίων Πατέρων και σύχγρονων Γερόντων οι οποίοι έμειναν πιστοί στην Παράδοση της Εκκλησίας και συνέχισαν να γράφουν στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Γέροντες που έβγαλαν το δημοτικό, όπως ο Άγιος Παΐσιος ή ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς ο οποίος με δυσκολία διάβαζε τα λειτουργικά κείμενα, αλλά ουδέποτε διανοήθηκε να τα μεταφράσει στη δημοτική. Ο γέροντας Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης ο οποίος στην εποχή μας έγραφε άπταιστα και εμπνευσμένα, αλλά ποτέ δεν είχε τέτοιες ανανεωτικές διαθέσεις. Να μιλήσουμε για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, για τον Όσιο Αθανάσιο τον Πάριο ή για τους Άγιους Κολλυβάδες; Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, αλλά θα ήταν προτιμότερο ο Αλεξανδρουπόλεως να μπει στον κόπο να διαβάσει την υπέροχη ανάλυση του Πατρός Θεόδωρου Ζήση, ο οποίος εμπεριστατωμένα περιγράφει τέτοιου είδους εγχειρήματα πώς ξεκινούν και πού καταλήγουν. 

Εάν θέλουν να γίνουν κατανοητά τα λειτουργικά κείμενα και βιβλία στον πιστό λαό, ας ξεκινήσουν από το εξής απλό. Να ξεκινήσει στα σχολεία να διδάσκεται άρτια και σωστά η Αρχαία Ελληνική γλώσσα, η οποία είναι η ρίζα της νεοελληνικής γλώσσας. Έτσι και σωστά θα ξεκινήσουν να μιλούν οι σημερινοί νέοι και τα λειτουργικά κείμενα θα κατανοούν. Έρευνες έχουν αποδείξει επίσης ότι τα Αρχαία Ελληνικά επαναπρογραμματίζουν την λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα που έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία. 

Ας αφήσουν στην άκρη τα οικουμενιστικά τερτίπια όλοι οι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, γιατί έτσι το μόνο που καταφέρνουν είναι και την ψυχή τους να κινδυνεύουν να χάσουν και να πετύχουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προσπαθούν να κάνουν. Στην προσπάθειά τους να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην Εκκλησία χρησιμοποιώντας αυθαίρετες μεθόδους, ο κόσμος θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Εκείνο που απωθεί το ποίμνιο από την εκκλησία είναι η βιοτή και το πνεύμα που διαπνέει τους κληρικούς. Η ασκητική και αγιοπατερική μυρωδιά που αποπνέουν είναι αισθητή από χιλιόμετρα. Αφήστε και κάτι ανόθευτο, κ. Άνθιμε! Αφήστε και κάτι που να μυρίζει και να θυμίζει Ορθοδοξία! Μπουχτίσαμε από Οικουμενισμό και Προτεσταντισμό. Με το ζόρι να μας μυήσετε στα αντιεκκλησιαστικά και ανορθόδοξα; Μιμηθείτε λίγο τον Άγιο Νικόλαο τον τεράστιο αυτό Άγιο και Πολιούχο της Πόλης σας!

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα απόσπασμα από σχετικό βίντεο από Thrakinet TV Channel

Ο Αλεξανδρουπόλεως διάβασε το Ευαγγέλιο στα νέα ελληνικά!

Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
Μάθημα ταπείνωσης από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως! Καλά έκαναν και έκλεισαν τις Εκκλησιές!
– Τότε που οι θάνατοι μόνο στο Αγρίνιο έφταναν τους 40 με 50 ημερησίως. Απάντηση στον Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο!
– Απάντηση στην προβληματική θέση του μητρ. Αλεξανδρουπόλεως κ.Ανθίμου περί του ότι «δεν είναι μαγική η Θεία Κοινωνία»
Το νέο κελάηδισμα του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου από τον Έβρο!
– Τα μάζωξε όσο μπορούσε ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, αλλά το πράγμα δε σώζεται… [ΒΙΝΤΕΟ & ΚΕΙΜΕΝΟ]
– Οι αντιπατερικές θέσεις του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την Αρμενική «Εκκλησία»
– Απαράδεκτο Κυριακό Κήρυγμα του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 29-12-2019)
– Ο δούλος του Κυρίου Άνθιμος κατά του Κυρίου του – Βλασφημία ολκής [ΒΙΝΤΕΟ 2019]
– Επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στον Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο (ΦΩΤΟ)
– Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Αποφασίσαμε ότι εγκρίνουμε την Εκκλησία την Αυτοκέφαλη της Ουκρανίας [Βίντεο]

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.