Επικαιρότητα

Ο Αναστάσιος Αλβανίας οδηγά γκαζόφρενο! Ανακοίνωση για την Ρωσική Εξαρχία Αφρικής

εικόνα άρθρου: Ο Αναστάσιος Αλβανίας οδηγά γκαζόφρενο! Ανακοίνωση για την Ρωσική Εξαρχία Αφρικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αντιδρά στο Ουκρανικό και στην δημιουργία Ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική αλλά στηρίζει ψυχή τε και σώματι τον Οικουμενισμό και το Κολυμπάρι…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με ανακοίνωσή του ο Αναστάσιος Αλβανίας παίρνει θέση στο ζήτημα της δημιουργίας Εξαρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική και την υποδοχή στους κόλπους της Ρωσικής Εκκλησίας 100 και πλέον ιερέων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Αναστάσιος έχει μια εμπειρία από την συμμετοχή του στην Ιεραποστολή στην Αφρικανική ήπειρο. Εύστοχα παρατηρεί ότι “Στο εξής οι απλοί Αφρικανοί θα καλούνται να προσέλθουν στην Ορθοδοξία από δύο Ορθόδοξα Πατριαρχεία, χωρίς να έχουν μυστηριακή κοινωνία μεταξύ τους. Ο σκανδαλισμός και η εξασθένηση της ορθοδόξου μαρτυρίας από τη διχαστική αυτή δραστηριότητα είναι ολοφάνερα. Πρόκειται για οδυνηρή εξέλιξη.”

Βέβαια ο Μακαριώτατος ξεχνά να αναφέρει τις δικές του ευθύνες. Ξεχνά το Κολυμπάρι που είναι η μήτρα που γέννησε το Ουκρανικό δίνοντας στον Βαρθολομαίο υπερεξουσίες μέσα στην Ορθοδοξία. Εκεί αναδείχθηκε πρωταγωνιστής ζητώντας να καταδικαστεί ο αντιοικουμενισμός ως αίρεση ενώ υπερασπίστηκε την σύνοδο θεωρώντας την ένα νέο είδος συνόδου προσαρμοσμένη στις συνθήκες του 21ου αιώνα, πέρα και πάνω από το υπόδειγμα των αγίων οικουμενικών συνόδων.

Εν ολίγοις ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας με το ένα πόδι πατάει τέρμα το γκάζι της αίρεσης, του Οικουμενισμού, της παπικής Μοναρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, και με το άλλο πόδι πατάει απαλά σαν χάδι το φρένο της ενότητας, της καταλλαγής, της εκκλησιαστικής ειρήνης. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η Εκκλησία πορεύεται ολοταχώς προς τον γκρεμό!

Όλη η ανακοίνωση παρατίθεται στην συνέχεια.

Ἀναστάσιος
Ἀρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας

Το ρήγμα από την Ουκρανία στην Αφρική

Από την έναρξη της εκκλησιαστικής κρίσεως στην Ουκρανία, προφορικώς και γραπτώς έχουμε επισημάνει ότι τα εκκλησιαστικά ρήγματα και σχίσματα δεν τα επουλώνει ο χρόνος. Αντιθέτως τα βαθαίνει και τα σκληραίνει. Η πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να ιδρύσει εξαρχία στην αφρικανική ήπειρο επιβεβαιώνει τους αρχικούς φόβους. Παράλληλα με το σχίσμα μεταξύ εκατομμύριων Ουκρανών Ορθοδόξων, δημιουργείται και νέα ρωγμή στην ευαίσθητη Αφρικανική Ήπειρο, όπου τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται η ορθόδοξη εξωτερική ιεραποστολή. Στα αφρικανικά κράτη διάφορες χριστιανικές ομολογίες είναι εδραιωμένες από καιρό καθώς και το επεκτατικό Ισλάμ. Στο εξής οι απλοί Αφρικανοί θα καλούνται να προσέλθουν στην Ορθοδοξία από δύο Ορθόδοξα Πατριαρχεία, χωρίς να έχουν μυστηριακή κοινωνία μεταξύ τους. Ο σκανδαλισμός και η εξασθένηση της ορθοδόξου μαρτυρίας από τη διχαστική αυτή δραστηριότητα είναι ολοφάνερα. Πρόκειται για οδυνηρή εξέλιξη.

Ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται σχίσμα στην Ορθοδοξία αλλά απλώς διαφωνίες μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Το σχίσμα, με ποικίλες μεταλλάξεις, είναι προφανές και επείγει να αναζητηθεί θεραπευτική αγωγή και χρήση του εμβολίου, που η αποστολική παράδοση έχει καθορίσει: συμφιλίωση, καταλλαγή.

Τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε αποστείλει σε όλους τους Ορθοδόξους Προκαθημένους το κείμενο -που δημοσιεύτηκε και στον Τύπο- «Έκκληση-Δέηση για την υπέρβαση της εκκλησιαστικής πολώσεως», στο οποίο τονίσαμε την απόλυτη προτεραιότητα του χρέους της ενότητος, την ανάγκη αξιοποιήσεως του διαλόγου, την αποφυγή εθνοφυλετικών συσπειρώσεων, την επείγουσα ενεργοποίηση της αρχής της Συνοδικότητος, στην οποία έχει στηριχθεί διαχρονικά η Ορθόδοξη Εκκλησία. Επιμείναμε με σαφήνεια ότι: «Συνηγμένοι ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι, με αλληλοσεβασμό και αποκλειστικό σκοπό την ανεύρεση μιας ειρηνικής ρυθμίσεως, έχουμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια λύση κοινώς αποδεκτή για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Η αγωνιώδης αυτή έκκληση παραμένει απολύτως επίκαιρη και σήμερα. Προς διευκόλυνση του αναγνώστη αναδημοσιεύεται και επισυνάπτεται.

Τίρανα, 8 Ιανουαρίου 2022

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ρωσική Εξαρχία Αφρικής: Ο Ρώσος αργεί να απαντήσει αλλά απαντά σκληρά και ακαριαία

Σχετικά άρθρα

O Συνεορτασμός του Πάσχα

του Χαράλαμπου Βουρουτζίδη. Τό κέντρο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐφθάρη! Ἄρχοντες παράνομοι κατά τῆς Ὀρθοδοξίας πονηρά βουλεύονται. Βάπτεται κάλαμος ἀποφάσεως παρά κριτῶν ἀδίκων

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.