Επικαιρότητα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος με δηλώσεις του στηρίζει τις αρχές της Ορθοδοξίας έναντι του Ουκρανικού κακοκέφαλου

εικόνα άρθρου: Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος με δηλώσεις του στηρίζει τις αρχές της Ορθοδοξίας έναντι του Ουκρανικού κακοκέφαλου

“Η Ορθόδοξη ενότητα έχει «ραγίσει» και ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com από το oukraniko.blogspot.com το ακόλουθο άρθρο, το οποίο δημοσιεύουμε κατόπιν της σχετικής γραπτής άδειας της διαχειρίσεως της Ιστοσελίδας.


Αλβανίας Αναστάσιος: “Δεν συμφωνώ με αυτούς που αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία. Δεν μπορώ να παραθεωρήσω τις αρχές της Ορθοδοξίας”

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στη συνέντευξή του στην Καθημερινή και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και απάντησε με ευθύτητα στην σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για της ρωγμές που σημειώνονται στην ενότητα εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εκείνα που μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα συμφραζόμενα της σχετικής απάντησης που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ότι:

1. Η Ορθόδοξη ενότητα έχει «ραγίσει» και ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή δεν υπάρχει πλέον η ενότητα και ότι έχει κάνει μέχρι τώρα το Φανάρι στην Ουκρανία δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος κατά τον Αναστάσιο, εθνοφυλετικής διάσπασης σε Έλληνες, Σλάβους κλπ που ακυρώνει την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας. Είναι σαφές ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θεωρεί ότι οι πράξεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία είναι αυτές που οδήγησαν σε αυτόν τον εθνοφυλετισμό, ο οποίος βεβαίως δεν υπήρχε προ της απόδοσης «Αυτοκεφαλίας» στους σχισματικούς, αφορισμένους αναθεματισμένους και αχειροτόνητους. Τους χαρακτηρισμούς αυτούς είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος στην απαντητική επιστολή του προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την 13ης Μαρτίου 2019, για αυτούς οι οποίοι αποτελούν σήμερα την «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας».

2. Ο Αρχιεπίσκοπος θλίβεται και πονά επειδή δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις απόψεις «προσφιλών και σεβαστών αδελφών» και το κάνει αυτό επειδή δεν μπορεί «να παραθεωρήσει ολοφάνερα γεγονότα και βασικές αρχές της Ορθοδοξίας». Με την πρόταση αυτή μας επιβεβαιώνει αυτό που κυκλοφορεί ευρέως σε όλους τους εκκλησιαστικούς κύκλους ότι οι προκαθήμενοι πιέζονται αφόρητα να συμφωνήσουν με τις σχισματικές επιλογές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.  Οι πιέσεις αυτές, προκαλούν μεν οδύνη στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά δεν τον κάμπτουν γιατί δεν μπορεί να παραβλέψει όσα απαράδεκτα και αντιεκκλησιολογικά συνέβησαν μέχρι τώρα στην Ουκρανία. Επιτέλους βλέπουμε Ορθόδοξο Προκαθήμενο να παραμένει εδραίος στις θέσεις του και να τηρεί ανδρεία στάση απέναντι στις πολιτικές πιέσεις.

Παπαχελάς: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι για το σχίσμα σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα;

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Μία από τις μεγάλες θλίψεις του τελευταίου καιρού είναι ότι η ορθόδοξη ενότητα έχει ραγίσει και παρατείνεται μια θολή αναμονήΟι πρωτοβουλίες στην Ουκρανία, έπειτα από δύο χρόνια ήδη, προφανώς δεν απέδωσαν το επιδιωκόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ούτε η ειρήνη ούτε η ενότητα επιτεύχθηκαν για τα εκατομμύρια των ορθοδόξων της Ουκρανίας. Αντιθέτως, η αμφισβήτηση και ο διχασμός επεκτάθηκαν και σε άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Το γε νυν έχον, επείγει να γίνει κάτι αποτελεσματικό. Ο χρόνος που περνά επιδεινώνει το τραύμα. Ο τεράστιος κίνδυνος για την Ορθοδοξία είναι εμφανής: μια εθνοφυλετική διάσπαση (σε Έλληνες, Σλάβους και σε εκείνους που επιθυμούν αρμονικές σχέσεις με όλους), η οποία ακυρώνει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας και την οικουμενικότητά της. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά και για όλη τη Χριστιανοσύνη, και πρέπει πάση θυσία εκ μέρους όλων το ταχύτερο να αποφευχθεί.

Η εμπειρία από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τονίζει ότι ανεξάρτητα από την εμφάνισή του και τη διάδοσή του, το κατεπείγον θέμα είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση και η τελική θεραπεία της ασθενείας. Πιστεύω ότι το πνευματικό εμβόλιο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η «καταλλαγή» (συμφιλίωση) με τη βιβλική έννοια. Ομολογώ ότι με συνέχει οδύνη όταν δεν μπορώ να συμφωνήσω με προσφιλείς και σεβαστούς αδελφούς, όμως, αδυνατώ να παραθεωρήσω ολοφάνερα γεγονότα και βασικές ορθόδοξες αρχές.

Η πρωτοβουλία για τη θεραπευτική αγωγή της νέας πραγματικότητας αναμφιβόλως ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και όλες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες οφείλουμε, στο μέτρο της ευθύνης που μας αναλογεί, να συμβάλουμε στην καταλλαγή, στην υπέρβαση του σχίσματος.

Ακλόνητη παραμένει η πεποίθησή μου ότι με την καταλλαγή θα ειρηνεύσουν εκατομμύρια πιστών ανθρώπων. Συγχρόνως, η Ορθοδοξία θα επιβεβαιώσει την πνευματική της ικανότητα να επουλώνει τις πληγές, με οδηγό τον Λόγο του Θεού και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, υπογραμμίζοντας την αλήθεια ότι είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, η οποία έχει Κεφαλήν τον Χριστόν, τον σαρκωθέντα Υιόν του Θεού, «δι’ ὅν τά πάντα καί δι’ οὗ τά πάντα» (Ἑβρ. 2:10), «…τοῦ δόντος ἡμῖν τὴν διακονίαν τῆς καταλλαγῆς» (Β΄ Κορ. 5:18)».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Αλβανίας Αναστάσιος για το Ουκρανικό “Αυτοκέφαλο” τονίζει ότι παραβιάστηκαν τρεις θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδόξου…
– Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: «Αποκαλύπτεται ένας συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός»
– Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Έκκληση-Δέηση για την υπέρβαση της εκκλησιαστικής πολώσεως
Μπράβο! Τελικά βραβεύτηκε ο Αλβανίας κ.Αναστάσιος από τους παπικούς!
– Βραβείο με το όνομα του πλέον οικουμενιστή παπικού διανοητή του περασμένου αιώνα στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
– Οικουμενιστικά λεχθέντα και πραχθέντα Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Τα παπικά πυροτεχνήματα για την ειρήνη στην Ουκρανία

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη. Το Βατικανό παίζει κρυφτό με την ειρήνη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα στείλει απεσταλμένους του σε Ρωσία και Ουκρανία ενώ και τα δύο μέλη δηλώνουν άγνοια γι’ αυτές του τις ενέργειες

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.