Επικαιρότητα

Ο Επιφάνιος δηλώνει ότι ο Απόστολος Ανδρέας είναι ιδρυτής της σχισματικής OCU!

εικόνα άρθρου: Ο Επιφάνιος δηλώνει ότι ο Απόστολος Ανδρέας είναι ιδρυτής της σχισματικής OCU!

Η OCU, αν και «νεοσυσταθείσα», δεν εμφανίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2018 αλλά έχει χιλιόχρονη ιστορία, πιστεύει ο Επιφάνιος Ντουμένκο.  

Ένα ιδιαίτερο δώρο από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα λείψανα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, ιδρυτή της Ουκρανικής Εκκλησίας, θα φθάσουν στην Ουκρανία για την επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως, είπε ο «προκαθήμενος» της OCU Επιφάνιος Ντουμένκο σε μία συνέντευξη στο “Religion Truth”.

Δήλωσε ότι κατά την ημέρα των εορτασμών, η OCU θα πραγματοποιήσει ιεροπρεπή «θεία λειτουργία» στον «ξεχωριστό χώρο για την Ουκρανική Ορθοδοξία» – τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας.  

«Το ενωτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία, είναι τόσο συμβολικό αυτό το μέρος. Λειτουργήσαμε εκεί για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα όταν ήλθε ο Τόμος αυτοκεφαλίας και εκεί έγινε η ενθρόνισή μου. Επομένως ο χώρος αυτός είναι ξεχωριστός για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας», είπε ο Ντουμένκο. «Αυτή είναι η ιστορική έδρα των μητροπολιτών, γι’ αυτό η εορταστική θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στον χώρο αυτού του εξαιρετικού μνημείου της Ουκρανικής Ορθοδοξίας, ο οποίος είναι επίσης ένα πνευματικό ιστορικό κέντρο».

Πρόσθεσε ότι μετά την εορταστική «λειτουργία» και την «ευχαριστιακή προσευχή» στον λόφο Βλαντιμίρ, οι εορτασμοί της OCU θα τελειώσουν στην Μονή του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους, εκεί όπου ένα δώρο από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, θα πρέπει να παραδοθούν. 

«Νομίζω ότι τα λείψανα ενός εκ των μεγάλων αγίων ιδρυτών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σ.σ. έτσι αποκαλεί την OCU ο Επιφάνιος, με το όνομα της κανονικής Εκκλησίας) – του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, θα δοθούν ως δώρο από την Μητέρα Εκκλησία μας, έτσι ώστε εμείς οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί να τιμήσουμε τον ιδρυτή μας.  Αυτή η ευκαιρία να προσκυνήσουμε τα ιερά λείψανα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου θα μας δοθεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη. Θα φτάσουν το βράδυ, πιθανώς στις 27 Ιουλίου. Στις 28 Ιουλίου θα είναι μαζί μας στην Αγία Σοφία και μετά θα παραμείνουν στο Μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους για αρκετές ημέρες», συμπλήρωσε ο Επιφάνιος.  

Όπως ανέφερε η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, φέτος μια αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα φθάσει στην Ουκρανία να εορτάσει μαζί με την OCU την επέτειο του Βάπτισης των Ρως.


Μετάφραση Φαίη

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Μητροπολίτης Τούλτσιν: «Παράξενα και παρανοϊκά» τα λόγια του κ. Βαρθολομαίου

Τη στιγμή που η κακόβουλη προπαγάνδα, οι σκοτεινές προσαγωγές και ο διωγμός της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κορυφώνονται, ο κ. Βαρθολομαίος δίνει ένα ακόμα χτύπημα στο μαρτυρικό Ορθόδοξο κλήρο και λαό της Ουκρανίας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.