Μαρία Κοσμίδου

Ο Επιφάνιος παρεμβαίνει με την εξουσία που του δίνει ο Πάπας της Ανατολής και ο Πάπας της Δύσης

εικόνα άρθρου: Ο Επιφάνιος παρεμβαίνει με την εξουσία που του δίνει ο Πάπας της Ανατολής και ο Πάπας της Δύσης
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ζητά απροϋπόθετη Ένωση – Όλοι όσοι συμφωνούν με το ουκρανικό σχίσμα του Βαρθολομαίου, αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Τί είπαν:

Το συμβούλιο των επισκόπων της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Επιφανίου, στην τελευταία συνεδρίασή του, αποφάσισε ότι η “εκκλησία” τους είναι έτοιμη να ξεκινήσει το διάλογο για την ενότητα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, στη βάση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Αποφάσισε επίσης να σταματήσει τη μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου. Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος, είναι  εκκλησιαστικό λάθος. Ή μάλλον, είναι μια ακόμη κίνηση του Επιφάνιου με την εξουσία που έδωσαν αμφότεροι, ο Πάπας της Ανατολής και ο Πάπας της Δύσης.
Επιπλέον, το συμβούλιο των επισκόπων ζήτησε από τον Επιφάνιο να απευθύνει έκκληση στον οικουμενικό πατριάρχη και τους προκαθημένους των τοπικών Εκκλησιών, να φέρουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ενώπιον των ευθυνών του και να του στερήσουν τον πατριαρχικό θρόνο με σκοπό την προώθηση της αίρεσης του εθνοφυλετισμού, καθώς και για τη ρωσική Εξαρχία στην Αφρική.
Με ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας καλεί σε διάλογο τους κληρικούς της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, με σκοπό την ένωση, χωρίς καμία προϋπόθεση. Τους καλεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Πατριαρχείου Σερβίας και της Σκοπιανής Εκκλησίας, να στηρίξουν τις αποφάσεις του Βαρθολομαίου και να συμφωνήσουν με την πρόταση στέρησης του Πατριάρχη Μόσχας από τον πατριαρχικό θρόνο. Επισημαίνει η σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας, ότι τα θέματα δικαιοδοσίας, δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για συνεργασία και ενότητα. 

Από τον κόρακα, “κρα” θα ακούσεις, όπως λέει ο λαός μας. Πώς να το θεωρούν εμπόδιο αυτό, όταν δεν θεωρούν εμπόδιο ούτε το σχίσμα, ούτε τα συλλείτουργα με τους ουνίτες, ούτε άλλο θέμα Πίστεως;
“Σας προτρέπουμε, αδελφοί και αδελφές μας στην Ορθόδοξη πίστη, να ακολουθήσετε τον Τόμο για την Αυτοκεφαλία, που ορίζει ότι όλες οι επισκοπές, τα μοναστήρια, οι ενορίες και τα άλλα ορθόδοξα εκκλησιαστικά ιδρύματα πρέπει να υπάγονται στη δικαιοδοσία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Η ύπαρξη της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς και κάθε άλλος τρόπος που παρέχει χωριστή από την Εκκλησία της Ουκρανίας ύπαρξη ορθόδοξων εκκλησιαστικών δομών στη χώρα μας – είναι μια κανονική ανωμαλία, μια παραβίαση που αργά ή γρήγορα πρέπει να διορθωθεί”

Τί δεν είπαν:

Το συμβούλιο των επισκόπων της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Επιφανίου, δεν είπε απολύτως τίποτα για τα συλλείτουργα με τους Ουνίτες. 

Δεν είπε λέξη για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα με τους αιρετικούς παπικούς. Εάν πράγματι ενδιαφέρεται για την προστασία της θρησκευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας από εχθρική ξένη επιρροή, ας κόψει τις σχέσεις με τον Πάπα. 

Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη φρίκη του πολέμου γιατί η φρίκη της κολάσεως για τους αιρετικούς είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη!

Το ίδιο ισχύει και για τους υποστηρικτές του Επιφανίου σε Ελλάδα και Κύπρο  και όσους Ορθοδόξους Ιεράρχες ανά τον κόσμο αναγνώρισαν την ψευδοκεφαλία της Ουκρανίας. Άραγε έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους διαβάζοντας αυτό το απίστευτο γράμμα; Έχει καμία σχέση η πρόταση του Επιφάνιου με τους Ιερούς Κανόνες; Έχει καμία σχέση αυτός με τους Αγίους Πατέρες;

Με αγάπη και πόνο ψυχής, υπενθυμίζουμε σε όλους τους Ορθοδόξους που επιμένουν για το χατίρι του κ. Βαρθολομαίου να στηρίζουν τη σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας, αδιαφορώντας για όσα δεινά έχει προκαλέσει ο οικουμενικός πατριάρχης στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, τη ρήση του Ιερού Χρυσοστόμου:
“Ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν ξεπλένει την αμαρτία του σχίσματος στην Εκκλησία!”

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

O Συνεορτασμός του Πάσχα

του Χαράλαμπου Βουρουτζίδη. Τό κέντρο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐφθάρη! Ἄρχοντες παράνομοι κατά τῆς Ὀρθοδοξίας πονηρά βουλεύονται. Βάπτεται κάλαμος ἀποφάσεως παρά κριτῶν ἀδίκων

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.