Επικαιρότητα

Το Φανάρι θα δώσει Τόμο Αυτοκεφαλίας και στους σχισματικούς του Μαυροβουνίου δηλώνει ο επικεφαλής τους

εικόνα άρθρου: Το Φανάρι θα δώσει Τόμο Αυτοκεφαλίας και στους σχισματικούς του Μαυροβουνίου δηλώνει ο επικεφαλής τους

… Ως προϋπόθεση έθεσε την κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας που κατέχει η κανονική Εκκλησία καθώς και των Ναών, Μοναστηριών και κειμηλίων…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει η πένα μας όταν ξεκαθαρίζαμε πως είναι πολύ πιθανόν άλλα να λέει ο κ. Βαρθολομαίος και άλλα να κάνει τελικά και με το Μαυροβούνιο, όπως άλλα έκανε και με την Ουκρανία. Γράφαμε:

Βέβαια ο ίδιος ο οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στην δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. «Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο. […] Επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Εμείς όμως θυμόμαστε παρόμοιες δηλώσεις να κάνει και για το θέμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας στο παρελθόν. Όλα εκείνα όμως ξεχάστηκαν με τη βοήθεια βέβαια ξένων πιέσεων και σήμερα πια αναγνώρισε Αυτοκεφαλία σε βάρος της Ρωσικής Εκκλησίας ασχέτως όλων όσων έλεγε στο παρελθών. Μπορούν οι διπλωμάτες του Φαναρίου να μην υποκύψουν στις πιέσεις των άλλων δυνάμεων;

Με την παρούσα όμως ανάρτηση, τί συμπέρασμα βγάζετε τελικά για την στἀση του Πάπα της Ανατολής;

Διαβάσαμε στο oukraniko.blogspot.com:


Ο επικεφαλής των σχισματικών του Μαυροβουνίου, Μιχαήλ Ντεντέιτς, δήλωσε ότι η “Εκκλησία” του θα λάβει τον Τόμο από το Φανάρι

Στα βήματα των σχισματικών της Ουκρανίας, ο επικεφαλής του σχισματικής Εκκλησίας του Μαυροβουνίου Μιχαήλ Ντεντέιτς δήλωσε ότι η «Εκκλησία» του θα λάβει από το Φανάρι τον Τόμο Αυτοκεφαλίας. Ως προϋπόθεση έθεσε την κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας που κατέχει η κανονική Εκκλησία καθώς και των Ναών, Μοναστηριών και κειμηλίων.
Τόνισε δε ότι χωρίς την αυτοκεφαλία της «Εκκλησίας» του και τους ναούς και περιουσία της κανονικής Εκκλησίας του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου, το Μαυροβούνιο δεν θα είναι πλήρες κράτος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik Serbiјa reports o επικεφαλής των σχισματικών του Μαυροβουνίου,ο «Μητροπολίτης» Μιχαήλ Ντεντέιτs, χαρακτήρισε το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία που υιοθετήθηκε από τις αρχές του Μαυροβουνίου «αποφασιστική ιστορική καμπή» και δήλωσε ότι η σχισματική Εκκλησία της οποίας ηγείται, δηλαδή η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» έχει ήδη την αναγνώριση από την Κωνσταντινούπολη. Την πλήρη αναγνώριση θα την λάβει σύντομα με την χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας.

“Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης, για τον οποίο μέχρι τώρα ήμουν απλός ιερέας, είπε ότι θα μελετήσει την ιστορία των Βαλκανίων και ότι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες θα πρέπει να λάβουν αυτοκεφαλία, και αυτό αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας”, δήλωσε.
«Αν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια δεν επιστρέψουν στο Κράτος του Μαυροβουνίου και στη συνέχεια στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, που θα έχει αυτοκεφαλία από την Κωνσταντινούπολη, τότε το Μαυροβούνιο δεν θα υπάρχει ως κράτος».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Σερβία – Μαυροβούνιο: Πονηρό θρησκευτικό νομοσχέδιο· μήπως πρόκειται για εκβιασμό σε σχέση με το Ουκρανικό;
Κυβέρνηση Μαυροβουνίου: «Kατάσχουμε τους Ναούς σας και τους δίνουμε στους σχισματικούς που θα πάρουν Αυτοκεφαλία από το Φανάρι»
Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος: «Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Χριστός και όχι ο Βαρθολομαίος»

Σχετικά άρθρα

Ο Αρχιεπ. Θυατείρων προκαλεί την κινέζικη «τύχη» του!

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο Δείπνο της Κινέζικης Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.