Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Με γνώμονα τις διδαχές, όχι Πατέρων και Αγίων, αλλά του συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, ο Μητροπολίτης Αργολίδας ποιμαίνει το ποίμνιό του υπεραμυνόμενος της κατάστασης των σφραγισμένων Ναών και των ακοινώνητων χριστιανών.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ο Επίσκοπος Αργολίδας ρίχνει ξανά τα βέλη του στους πιστούς

Της Ελένης Παπασταματἀκη

Όταν ο Επίσκοπος διδάσκει το ποίμνιό του, όχι με λόγους παρμένους από την Αγία Γραφή ή από τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, αλλά βασιζόμενος στο συγγραφικό έργο ενός συγγραφέα-φιλοσόφου της Σχολής του παραλογισμού, ε τότε δύσμοιρο είναι το ποίμνιο που υπομένει αυτόν τον Μητροπολίτη.

Αναρτήθηκε πριν λίγες μέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης Αργολίδας ένα κείμενο γραμμένο από τον Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο με τον “ευφυή” τίτλο «Η πανούκλα και ο Covid-19». Εν ολίγοις σύμφωνα με αυτό, ο Μητροπολίτης Αργολίδας παραλληλίζει τη σημερινή κατάσταση της υποτιθέμενης πανδημίας και τη συμπεριφορά του κόσμου, με όσα περιγράφονται από τον Γάλλο συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ στο βιβλίο του «Η πανούκλα». 

Αρχικά, στο απόσπασμα που παραθέτει ο κ. Νεκτάριος και με το οποίο δείχνει να ταυτίζεται απόλυτα με το πνεύμα του συγγραφέα, υπάρχουν στοιχεία και απόψεις που δε συνάδουν με το πνεύμα του χριστιανισμού. Ταιριάζει όμως απόλυτα με αυτό το πνεύμα το νόθο και κίβδηλο της Εσπερίας, αυτό που πολύ συχνά αναφέρει στα διηγήματά του, ο αείμνηστος Φώτης Κόντογλου. Αλήθεια, χάθηκε ένας Κόντογλου ή ένας Παπαδιαμάντης, οι οποίοι έχουν πνεύμα Θεού και πίστη βαθιά που βγαίνει στα γραφόμενά τους, να αποτελέσει το έναυσμα για το κείμενο του Μητροπολίτη; Όμως, αυτοί είναι οι ταπεινοί συγγραφείς της Ορθόδοξης πονεμένης Ελλάδας. Δεν έχουν το πρεστίζ του Καμύ, πράγμα πολύ σημαντικό για τον Μητροπολίτη Αργολίδας, ο οποίος πλείστες φορές στο παρελθόν έχει προβάλει το νεοφιλελεύθερο προφίλ του, αυτό του εκσυγχρονιστή, του ανοιχτού στις προκλήσεις των καιρών, και πρόθυμου να μη μείνει γαντζωμένος στο συντηρητισμό της Εκκλησίας μας. (Ο ίδιος σε συνέντευξη στο παρελθόν ανέφερε ότι διαφωνεί με αυτόν τον συντηρητισμό της Εκκλησίας).

Αξίζει να σταθούμε και να σχολιάσουμε το σημείο εκείνο, που αναφέρεται στην ανάγκη που έχει ο άνθρωπος από κάπου να κρατηθεί πάνω στη δυσκολία του. Ο Γάλλος συγγραφέας το παρουσιάζει με τα δικά του δεδομένα, και δε θα μείνουμε σε αυτό, αλλά στο ότι ο Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ευτελίζει την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να αναζητήσει την ελπίδα. Βρίσκει την αφορμή να εξαπολύσει μύδρους κατά των «σύγχρονων μετά Χριστόν προφητών, προφητολόγων, αντιχριστολόγων, αποκαλυπτολόγων, ψευτοπροορατικών, συνωμοσιολόγων», όπως τους χαρακτηρίζει στον λόγο του. Συνεχίζει με άπλετο ειρωνικό ύφος, ως ακολούθως: «Εφημερίδες και περιοδικά με πηχυαίους τίτλους προβάλουν παλιές και νέες προφητείες των τάδε γερόντων και “φωτισμένων”, επιφέροντας τη σύγχυση».

Έχουμε να πούμε στον κ. Νεκτάριο ότι τη σύγχυση τη φέρνει ο ίδιος και οι ομοφρονούντες του Ιεράρχες της κοιμωμένης Ιεραρχίας, οι οποίοι αντί να γίνουν το στήριγμα του ποιμνίου και να συνάξουν όλες τις τρομαγμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές στον αγιασμένο Οίκο του Χριστού μας, αντί να θρέψουν το ποίμνιο και να το δυναμώσουν πνευματικά με τον Άρτο της Ζωής, αντί να μάθουν στο λαό να προστρέχει στη σκέπη και καταφυγή όλου του κόσμου, που είναι η Παναγία μας, έγιναν ένα με το ταραγμένο και φοβισμένο πνεύμα του κόσμου. Και αυτό δεν έγινε ως έτυχε, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας φθοράς και σήψης πνευματικής που έχει αρχή την απομάκρυνση από την πίστη των Πατέρων μας και την αποδοχή και υιοθέτηση καινοφανών θεωριών και δογματικών αλλοιώσεων.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας με πάμπολλα παραδείγματα οικουμενιστικών και μεταπατερικών τακτικών, στο παρελθόν στάθηκε από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές των αντιεκκλησιαστικών μέτρων της κυβέρνησης. Μάλιστα, στο λόγο του που σχολιάζουμε, προσπαθεί για ακόμα μια φορά να δικαιολογήσει την αφοριστέα απόφαση των Ιεραρχών να κλείσουν τις Εκκλησίες και να μην κοινωνούν τους πιστούς. Προσπαθεί να το πετύχει αυτό, προκαλώντας τύψεις στους πιστούς που αντιδρούν σε αυτό το αντίθεο μέτρο της κυβέρνησης και της Ιεραρχίας και τονίζει την ευθύνη του καθενός απέναντι στη ζωή του συνανθρώπου του, «Πλήθος κρουσμάτων και θανάτων από την ανεύθυνη στάση των πιστών», μας λέει χαρακτηριστικά. Εκφράζεται σαν να μην είναι ούτε Επίσκοπος ούτε χριστιανός, αλλά κάποιος πολιτικός με άθεες ιδέες. Δυστυχώς!

Ακόμα και τη μασκοφορία τόλμησε να δικαιολογήσει και εδώ βρίσκεται το άκρον άωτον του παραλογισμού. Αν και κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει ανεκτό, δε σκύβει ούτε το κεφάλι να πει «Υποχρεωθήκαμε να το αποδεχτούμε και ας είναι λάθος, γίνεται από ανάγκη». Αντίθετα, σαν να μιλάει ένας ορθολογιστής άθεος επιστήμονας, υποστηρίζει αυτό το μέτρο και χλευάζει και ειρωνεύεται τους χριστιανούς που το αρνούνται. Μωρός και ανόητος ο συσχετισμός που κάνει ανάμεσα στο κασκόλ που φοράνε οι ιερείς και ψάλτες όταν κρυώνουν και στη μασκοφορία. Αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της αμαρτίας της περιφρόνησης του Θεού που επισυμβαίνει, καθώς έχει απολέσει προ πολλού αυτό το αισθητήριο της πίστης.

Δεν παραλείπει να καταγγείλει και τις κρυφές λειτουργίες. Καθώς και να χαρακτηρίσει εγωιστές τους ιερείς και τους πιστούς που συμμετέχουν, διότι νοιάζονται μόνο αυτοί να σωθούν. «Είναι η Θεία Κοινωνία ατομικό γεγονός, ή αποκλειστικά και μόνον για κάποια χριστιανική ελίτ; Μεμέρισται ο Χριστός; Οι άλλοι δεν είναι μέλη του Χριστού;» μας λέει κουνώντας το δάκτυλο χωρίς να ντρέπεται που αυτός ο ίδιος είναι ένας από τους υπεύθυνους που φυλάκισαν τον Χριστό μας και τον απέκοψαν από τον αγαπημένο Του λαό! 

Εν κατακλείδι, αν έχεις τέτοιους Επισκόπους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς της πίστης, τους αιρετικούς και αντίχριστους δυνάστες!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Η “τετραγωνικότητα” του Αργολίδος κ. Νεκταρίου και η Πίστη
– Ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος καταφέρεται εναντίον των λίγων που αντιστέκονται στα αντίχριστα μέτρα
 Αργολίδα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Καθιστική διαμαρτυρία και ξάφνου μέσα στο Ναό απροσδόκητο συμβάν!
Η Αναισθησία της Ιεραρχίας που έκλεισε τους Ναούς, κορυφώνεται. Πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο
Συνοδικότητα ή φασισμός;
ΔΙΣ: Κλειστοί οι Ιεροί Ναοί για το κοινό κατά το lockdown
Η ανακοίνωση για Θεία Μετάληψη των ασθενών στο Νοσοκομείο Χανίων προκαλεί αντιδράσεις!
Το κλείσιμο των ιερών Ναών από την Διοικούσα Εκκλησία είναι κολάσιμο
πρ. Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Η Ορθοδοξία εν διωγμώ, προδόθηκε και «εκ των έσω»
– Οι γιατροί αδύναμοι, ο Χριστός παντοδύναμος
– Τελικά, ποιος Επίσκοπος θα κάνει το καθήκον του;