Ελένη Παπασταματάκη

Ο FDA ενέκρινε πειράματα σε ανθρώπους-εγκεφαλικά εμφυτεύματα της Neuralink

εικόνα άρθρου: Ο FDA ενέκρινε πειράματα σε ανθρώπους-εγκεφαλικά εμφυτεύματα της Neuralink
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Άνοιξε ο δρόμος για την εταιρία του Musk να πειραματιστεί με τους ανθρώπινους εγκεφάλους


Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, το αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ο απρόβλεπτος και εκκεντρικός Ίλον Μάσκ έχει βρει τρόπους να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Και αυτό δεν γίνεται για καλό…

Το πιο πρόσφατο «κατόρθωμα» του είναι ότι απέσπασε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την έγκριση, ώστε η εταιρεία του, η γνωστή Neurαlnik να μπορεί νομίμως να διεξάγει κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι λάβαμε την έγκριση του FDA για να ξεκινήσουμε την πρώτη μας κλινική μελέτη σε άνθρωπο», ανέφερε η εταιρεία σε tweet. [1] Με απλά λόγια ξεκινούν τα πειράματα σε ανθρώπους, τοποθετώντας τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα με άγνωστες συνέπειες για την ασφάλεια και την υγεία όσων συμμετάσχουν στο πείραμα.

Δεν άντεξε την πίεση ο FDA όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, καθώς ήδη από το 2019 ο Musk έκανε λόγο μετά βεβαιότητας μάλιστα ότι θα ξεκινήσει αυτές τις δοκιμές σε ανθρώπους. Κάτι ήξερε… Αν και η αρχική αίτηση του, το 2022 απορρίφθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων που κατέθεσε ενστάσεις για την ασφάλεια των εμφυτευμάτων, εντούτοις σήμερα «θαυματουργικά» o FDA αποσύρει τις ενστάσεις και εγκρίνει την εμφύτευση chip σε ανθρώπους…

Πως αλλάζουν τα επιστημονικά δεδομένα! Μας θυμίζουν αυτές οι επίσημες «επιστημονικές» αποφάσεις και εγκρίσεις, κάποιες άλλες που προηγήθηκαν περί κατάλληλων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του κορωνοιού…

Η εταιρία του Elon Musk, Neuralink Corporation, ιδρύθηκε το 2016 από τον ίδιο και μια ομάδα επτά επιστημόνων και  είναι μία εταιρεία νευροτεχνολογίας, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή εμφυτευμάτων που τοποθετούνται στον εγκέφαλο, προκειμένου να επιτύχουν τη διασύνδεση του με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η συσκευή Neuralink επεξεργάζεται και μεταδίδει νευρικά σήματα, που θα μπορούν να μεταδοθούν σε συσκευές όπως ένας υπολογιστής ή ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Σκοπός δηλαδή της εταιρείας είναι να επιτευχθεί η διεπαφή μεταξύ ανθρώπινου εγκεφάλου και υπολογιστή. Η εταιρεία που έχει στο προσωπικό της νευροεπιστήμονες υψηλού προφίλ από διάφορα πανεπιστήμια, χρηματοδοτείται για τις ερευνες της με αστρονομικά ποσά. Κύριος χρηματοδότης είναι ο ίδιος ο Μάσκ [2]

Πόσο ασφαλής είναι η τοποθέτηση αυτών των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων; 

Η Neuralink  ήδη πραγματοποιεί χειρουργική εμφύτευση συσκευών στους εγκεφάλους ζωντανών πιθήκων, γουρουνιών και άλλων ζώων. Το 2022 η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική ισχυρίστηκε ότι η  Neuralink  και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είχαν κακομεταχειριστεί πιθήκους, υποβάλλοντας τους σε ψυχολογική καταπίεση, ακραία ταλαιπωρία και μακροχρόνιες λοιμώξεις λόγω χειρουργικών επεμβάσεων. Ο θάνατος ήταν η τελική κατάληξη για αυτά τα πειραματόζωα.

Τον Δεκέμβριο του 2022 το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ διενεργούσε έρευνες στην Neuralink σχετικά με παραβιάσεις συνθηκών που ορίζουν την καλή διαβίωση των ζώων. Μάλιστα το Reuters αποκάλυψε ότι υπάλληλοι της Neuralink ισχυρίστηκαν ότι εξαιτίας των απαιτήσεων του Μάσκ για γρήγορα αποτελέσματα, προκλήθηκε πόνος και εν τέλει θάνατος στα ζώα του πειράματος.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο FDA ενέκρινε τις δοκιμές σε ανθρώπους…

Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της έρευνας και που αποβλέπει αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα;

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της εταιρείας νευροτεχνολογίας, σκοπός είναι η θεραπεία ατόμων με κινητικά προβλήματα αλλά και προβλήματα όρασης. «Ακόμη κι αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση, επειδή γεννήθηκε τυφλός, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την όρασή του», ανέφερε ο Μασκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Θα πραγματοποιούνται δηλαδή ιατρικά «θαύματα» όπως να δουν τυφλοί, να περπατήσουν οι παράλυτοι και να θεραπευτούν όσοι έχουν άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Σε παλαιότερο άρθρο της Κατάνυξης αναφέρονται τα εξής: «Υποτιθέμενος σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι η αποκατάσταση κάθε είδους εγκεφαλικής δυσλειτουργίας. Το εμφύτευμα θα λειτουργεί ως μικροελεγκτής των μυών του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μάλιστα, απώτερος στόχος είναι ο κάθε παραπληγικός να γίνει πλήρως λειτουργικός. Στη συνέντευξη, εν μέσω ειρωνικών γέλιων και σχολίων, ισχυρίστηκε πως αν κάποιος διαθέτει 6 εκατομμύρια δολάρια θα γίνει πιο καλά κι από έναν “φυσιολογικό” άνθρωπο. «Εν τέλει, οποιοσδήποτε θέλει να συμβιώσει με την Τεχνητή Νοημοσύνη, πιθανότατα να θέλει αλλαγή ολόκληρου του εγκεφάλου του»».

Παρουσιάζεται λοιπόν ο φιλόδοξος Ίλον Μασκ κάτι σαν σωτήρας της ανθρωπότητας που θα απαλλάξει το ανθρώπινο γένος από δυσλειτουργίες και ασθένειες…

Ήδη οι θεωρητικοί του μετανθρωπισμού έχουν δουλέψει πάνω στα σχέδια της σύγχρονης Βαβέλ και με εωσφορική αλαζονεία συνεργάζονται με τους μηχανικούς της τεχνολογίας, προκειμένου να αυτοθεωθούν.

Ο ισραηλινός φιλόσοφος Γιουβάλ Νώε Χαράρι ονομάζει τον “μετάνθρωπο” Homo-Deus (άνθρωπο-θεό). Συγκεκριμένα, γράφει: “δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία για να ξεπεραστεί ο θάνατος. Εάν παραδοσιακά ο θάνατος ήταν η ειδικότητα των ιερέων και των θεολόγων, τώρα αναλαμβάνουν οι μηχανικοί (στα εργαστήρια)”.

Ο αμφίσημος Ίλον Μάσκ

Τελικά ποιο είναι στην πραγματικότητα αυτό το πρόσωπο που δείχνει να αντιδρά σε σχέδια παγκοσμιοποιητών και ισχυρών του κόσμου, αναδεικνύοντας ένα φιλάνθρωπο προφίλ που νοιάζεται για την ανθρωπότητα και ειδικά για τους ασθενείς; 

Ο πολυδιαφημιζόμενος και πολυπροβαλλόμενος Ίλον Μάσκ, συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη με τις απόψεις του μπερδεύοντας τον κόσμο.

Συχνά προβάλλεται ως ένας ανθρωπιστής, αντινεοταξίτης. Όπως σε πρόσφατη είδηση διαβάσαμε τα ακόλουθα: “Μορατόριουμ στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών ζητά ο Μασκ και άλλοι 1000 εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης επικαλούμενοι-σε ανοιχτή επιστολή τους- τους πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα. Η επιστολή, η οποία εκδόθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Future of Life Institute και υπογράφεται από περισσότερα από 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Μασκ, ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ και ο διευθύνων σύμβουλος της Stability AI Εμάντ Μοστάκε, ζητά παύση στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης έως ότου αναπτυχθούν, εφαρμοστούν και ελεγχθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κοινά πρωτόκολλα ασφαλείας για τέτοιου είδους εφαρμογές”. [3]

Δηλαδή σε θεωρητικό επίπεδο είναι ενάντια στον ρόλο της υψηλής τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος εργάζεται προς αυτόν τον σκοπό, κάτοχος της εταιρίας Space X,  έχει στείλει πάνω 1500 δορυφόρους στο διάστημα και ιδιοκτήτης της εταιρίας Neuralink που όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στους μακροπρόθεσμους στόχους της είναι να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Οι εξωγήινοι δαίμονες και ο Μεσσίας της Νέας Εποχής [ΒΙΝΤΕΟ 2021]
Τέλος το Universe… έρχεται το Metaverse

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.