Επικαιρότητα

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου κηρύττει τη βλάσφημη μασκοφορία εντός των Ι. Ναών (26-10-2020)

εικόνα άρθρου: Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου κηρύττει τη βλάσφημη μασκοφορία εντός των Ι. Ναών (26-10-2020)

«Εγώ εάν ήμουν στη θέση σου, δεν θα με πείραζε να ‘βαζα μάσκα…» (ηγούμενος Εφραίμ).

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Τις τελευταίες ημέρες αναζητούσαμε να βρούμε πληροφορίες σχετικά με το πότε ακριβώς, ο ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου κ.Εφραίμ έκανε τις βλάσφημες δηλώσεις περί μασκοφορίας (ώστε να ενσωματώσουμε αυτή την είδηση σε άρθρο που ετοιμάζουμε για το Άγιο Όρος, το οποίο περιλαμβάνει πολλά θέματα).  

Το θέμα με τις βλάσφημες δηλώσεις περί μασκοφορίας του ηγουμένου κ.Εφραίμ, το είχαμε δημοσιεύσει ως Κατάνυξη στο άρθρο με τίτλο «Βάλε την μάσκα και σιώπα»… [ΒΙΝΤΕΟ] (στις 14/11/2020). Τότε το σχόλιο μας ήταν κάπως επιφυλακτικό, γιατί ο ηγούμενος Εφραίμ δεν έκανε ρητή αναφορά, σε εκείνη την αποστροφή του λόγου του, για τη χρήση της μάσκας μέσα στους Ιερούς Ναούς. Παρόλα αυτά όμως δεχτήκαμε από ορισμένους λεκτική επίθεση, διότι δήθεν αφήσαμε άδικα υπονοούμενα ότι ο γέροντας Εφραίμ επέτρεπε τη χρήση μάσκας εντός των Ι. Ναών.

————————

Όμως, ψάχνοντας διάφορα βίντεο με ομιλίες του ηγουμένου Εφραίμ, πέσαμε τυχαία πάνω σε μία διαδικτυακή ομιλία που έκανε ο ηγούμενος προς παιδιά και νέους στις 26/10/2020, στην οποία ενστερνίστηκε τη βλάσφημη χρήση των μασκών μέσα στην Εκκλησία καθώς και την αίρεση της μόλυνσης από τα Ιερά και τα Θεία!

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση πιστού σχετικά με τη χρήση των μασκών μέσα στην Εκκλησία και στο τι πρέπει να κάνουν οι χριστιανοί στο χώρο της Εκκλησίας, ο ηγούμενος Εφραίμ απάντησε ότι: «η μάσκα δεν άπτεται του ήθους της Εκκλησίας ή του δόγματος της Εκκλησίας, γι’ αυτό δεν πειράζει, εγώ δεν το θεωρώ πρόβλημα αυτό».

Αργότερα, στην ίδια ομιλία, ο Ηγούμενος Εφραίμ συμπλήρωσε ότι εάν βρισκόταν στη θέση του πιστού, δεν θα τον πείραζε να βάλει μάσκα (μέσα στην Εκκλησία).

————————

Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από αυτή την ομιλία και στη συνέχεια για την ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα σύντομο σχετικό απόσπασμα βίντεο από την ίδια πηγή στο facebook:

«Πιστός: – Πάτερ μου, εγώ θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση που είναι τωρινή, της περιόδου που βιώνουμε και έχει να κάνει με τη χρήση των μασκών μέσα στην Εκκλησία. Δεν σας κρύβω ότι εγώ σκανδαλίζομαι… τώρα δεν ξέρω, είναι σωστό, είναι λάθος… Όταν βλέπω ας πούμε, όταν ξέρω μάλλον ότι ο Χριστός μας που είναι γιατρός των ψυχών και των σωμάτων, δηλαδή να το αντιμετωπίζουμε, να φοράμε μάσκες και να κάνουμε ας πούμε υποκλίσεις στις εικόνες που είναι δυτικόφερτα και δεν ήταν αυτά ποτέ στην δικιά μας την Εκκλησία, πάνω που περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια και χειρότερες αρρώστιες και πέθαινε ο κόσμος και τα λοιπά. Λίγο προβληματίζομαι με όλο αυτό. Θα ήθελα να μας πείτε τη γνώμη σας και τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι χριστιανοί και πάνω απ’ όλα μιλώ για το χώρο της Εκκλησίας, δεν μιλάω για έξω. Έξω θα σεβαστούμε τους νόμους του κράτους.

Ηγούμενος Ι.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ: – Ακούστε, εφόσον η Πολιτεία επιμένει και θέλει για λόγους δικούς της και λέει ιατρικώς να βάλουμε μία μάσκα, δεν χάνουμε τίποτε παιδί μου. Η μάσκα δεν άπτεται του ήθους της Εκκλησίας ή του δόγματος της Εκκλησίας, γι αυτό δεν πειράζει, εγώ δεν το θεωρώ πρόβλημα αυτό».

«Πιστός: – […] Και με άλλους πνευματικούς, λίγο διίστανται οι απόψεις και ξέρετε μας μπαίνει λογισμός μετά και λέω και στο χώρο της Εκκλησίας πως να λειτουργούμε, αυτό.

Ηγούμενος Ι.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ: – Τώρα, το να βάλεις μάσκα παιδί μου, δεν σε εμποδίζει να προσεύχεσαι.

Πιστός: – Σίγουρα, σίγουρα… Απλά, η ερώτηση μου ήταν πάνω σε αυτό, δηλαδή σε αυτό το κομμάτι.

Ηγούμενος Ι.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ: Εγώ εάν ήμουν στη θέση σου, δεν θα με πείραζε να ‘βαζα μάσκα και να συνέχιζα την πνευματική μου ζωή.

Πιστός: – Σίγουρα, η πνευματική ζωή είναι το άλφα και το ωμέγα και αυτό είναι που πρέπει να…

Ηγούμενος Ι.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ:Δεν με εμποδίζει η μάσκα να ζω πνευματικά, δεν με εμποδίζει καθόλου. Είναι ένα αναγκαίο κακό, το οποίο είναι για ορισμένο καιρό και βλέπουμε».

Θα θέλαμε να προτείνουμε στον ηγούμενο της Βατοπαιδίου, αν διαθέτει ταπείνωση, να ρίξει μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους. Ίσως προβληματιστεί από τις ορθόδοξες θέσεις των αγίων Πατέρων που περιλαμβάνονται εκεί και άλλη φορά διστάσει να εκφράσει δημόσια πλανεμένες απόψεις.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.