Επικαιρότητα

Ο Ηλιόπουλος ζητά να μετονομαστεί η Γλάδστωνος σε οδό «Ζακ Κωστόπουλου»

εικόνα άρθρου: Ο Ηλιόπουλος ζητά να μετονομαστεί η Γλάδστωνος σε οδό «Ζακ Κωστόπουλου»

Η πρακτική ονοματοδοσίας οδών, προάγει το κοσμικό και το εφήμερο. Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής μιας δημοτικής αρχής, σε προσωπικότητες που δεν πρέπει να ξεχαστούν.
Αυτό αρκεί; Υπάρχει άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη που να μη βλαστημάει τον αυτοκράτορα κατά τα άλλα Ιωάννη Τσιμισκή, σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής;
Θα τρίζουν τα κόκκαλα των Κατσιμίδη, Ρακτιβάν, Κασσάνδρου και της Ολυμπιάδας και αυτά μόνο στη Θεσσαλονίκη!
Όταν το ζητούμενο της μνήμης καταντά λασπωμένο σκαλοπάτι μιας ανερμάτιστης καθημερινότητας, ίσως η ονοματοδοσία των οδών θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Αφού όμως η πρακτική αυτή υπάρχει, τα προτεινόμενα ονόματα απηχούν τις κοινωνικές μας αξίες.
Σήμερα ξηλώνονται οι ονοματοδοσίες αγίων σε στάσεις του μετρό και προτείνεται ο Ζακ.
Όχι το τραγικό πρόσωπο, όχι οι προσωπικές του επιλογές εν ζωή, η παραβατική του συμπεριφορά που τελικά του κόστισε τη ζωή αλλά όλο εκείνο το Νεοεποχίτικο αξιακό φορτίο που ανελέητα φορτώνουν στο όνομα ενός νεκρού, οι μαριονέτες της παγκοσμιοποίησης.
Υπό αυτή την σκοπιά, τέτοιες ονοματοδοσίες θα πληθαίνουν.
Εμείς θα τις καταγγέλουμε και θα ευχόμαστε να ελεήσει ο Κύριος την ψυχή του κάθε Ζακ, που έχει πολλή ανάγκη προσευχής και όχι σκανδαλώδους και κούφιας τιμής.

— Σχολιασμός katanixi.gr —

Τη μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε “Ζακ Κωστόπουλου” αναμένεται να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων η παράταξη Ανοιχτή Πόλη.

‘Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος, η μετονομασία της οδού όπου έλαβε χώρα η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είναι «το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Αθηναίων», προκειμένου «να συμβάλει και αυτός στον αγώνα για να μείνει η μνήμη του Ζακ ζωντανή».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, επισημαίνει ότι «ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου το αίτημα για δικαιοσύνη παραμένει. Ταυτόχρονα όμως παραμένει και η ανάγκη να μη ξεχάσουμε».

Η μετονομασία της Γλάδστωνος, σε οδό Ζακ Κωστόπουλου, σύμφωνα με την Ανοιχτή Πόλη, θα συμβάλει επιπλέον «στον αγώνα για την ορατότητα και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

Καταλήγοντας, ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει ότι «στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια πόλη συμπεριληπτική με ασφάλεια για όλους και όλες. Η Ανοιχτή Πόλη θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου. Μία μικρή συμβολή στην σύγχρονη ιστορική μνήμη της πόλης».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Το έπος του ’40

Γράφει η “Ερατώ” Η αντιπαραβολή με το σήμερα… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Παραμερίζοντας όποια κομματικο-πολιτική λογική και στενωπό, έπεσε στην αντίληψή μας ένα βίντεο, όπου η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά αναλύει τα...

Εργαστήρια δεξιοτήτων για τη διαφορετικότητα σε παιδιά δημοτικού

του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editorαρθρογραφεί για katanixi.gr Πολλά τα ερωτηματικά γύρω από το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα δράσεων που στοχοποιούν παιδιά Δημοτικού… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Μεταβαίνοντας από την Κυριακή του Τελώνου και...

Ο Εγκέλαδος ξεσκεπάζει την υποκρισία του Δυτικού πολιτισμού

Επιτρέπεται να έχει συμβεί σεισμός στα σύνορα μεταξύ δύο χωρών και να εξαντλούμε την ευαισθησία μας στη μία πλευρά; Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Από ποια αρχαία τραγωδία να αντλήσει κανένας έμπνευση, ποια...

Η Υπ. Παιδείας εκδιώκει τους Τρεις Ιεράρχες από τα σχολεία

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκηαρθρογραφεί για katanixi.gr Τα τελευταία χρόνια επισταμένα οδηγούν αυτήν τη σχολική εορτή προς την πλήρη εξαφάνιση… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Η εορτή των Τριών Ιεραρχών ως φαίνεται αποτελεί ένα αγκάθι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.